Поділитись:

На "Центральному" ринку грядуть зміни

Четвер, 10 серпня 2017, 21:00

На чергову сесію міської ради виносять два питання, що стосуються "Центрального" ринку в Луцьку. Відповідно до одного рішення, пропонується поновити договір оренди земельної ділянки Волинській обласній спілці споживчих товариств (на ділянку площею 2,2125 га), а іншим відмовити в поновлені договору оренди землі (на ділянку площею 0,5904 га).

Про які ділянки йдеться?

Ділянка, оренду якої хочуть поновити облспоживспілці ще на рік (до 27.08.2018), розміщена ліворуч від вулиці Замкової. Її площа – 2,2125 га.

Інша ділянка розміщена праворуч вулиці Замкової з площею 0,5904 га. Якщо міська рада відмовить у поновлені договору, то орендар протягом місяця має звільнити зайняту площу від металевих конструкції. Якщо сама спілка не захоче звільняти території від конструкцій, це зробить муніципальна варта примусово.

Судячи із карти, йдеться про територію, де свого часу була парковка.

Що вирішила комісія?

Як пояснив керівник управління земельних ресурсів Сергій Шабала, проекти рішень мотивовані рекомендаціями тимчасової контрольної комісії з питань врегулювання діяльності ринків на території міста Луцька. Її створили у кінці квітня минулого року. До складу комісії входили представники усіх представлених у раді політичних партій. За шість місяців вона напрацювала свої рекомендації, і звіт комісії затвердила Луцька міська рада.

Зокрема щодо ділянки (під кадастровим номером 0710100000:11:050:0006), яку пропонують дати в оренду ще на рік, комісія пропонувала розділити її на окремі ділянки і присвоїти їм кадастрові номери.

"Після розподілу та повернення вказаної земельної ділянки до комунальної власності рекомендувати ЛМР передати в оренду земельну ділянку, обтяжену об'єктом нерухомого майна, власнику об'єкта нерухомості та прийняти рішення щодо вільних земельних ділянок", – йдеться у звіті тимчасової комісії.

Щодо ділянки, термін оренди якої не збираються подовжувати, у звіті йдеться: "Реконструкція ринку проведена самочинно з грубим порушенням існуючих будівельних норм. Законність встановлення металевих конструкцій на вказаній території документально не підтверджено, схеми розташування відсутні. Крім того, реконструкція рядів, влаштування бруківки та накриття проводиться з залученням коштів суб'єктів підприємництва, що здійснюють свою діяльність на території вказаного ринку. Грошові кошти підприємцями вносяться на поточний рахунок Волинської облспоживспілки у якості благодійних внесків, які остання відображає на своєму балансі як власне майно. Земельна ділянка кадастровий номер 0710100000:11:050:0005 призначена для обслуговування ринку "Центральний", забудована торговими павільйонами, тобто використовується не за цільовим призначенням".

З огляду на це, комісія рекомендувала винести відмовне рішення. А управлінню земельних ресурсів надіслати до 1 березня 2017 року орендарю відповідне повідомлення щодо припинення договору оренди землі.

У рекомендаціях також просять розглянути можливість передати цю ділянку для КП "Автопарксервіс" для організації стоянки та парковки.

Поки що ці питання не розглядала постійна комісія міської ради з земельних питань. Її голова Євгеній Ткачук каже, що поки не ознайомився із запропонованими рішеннями, втім вважає, що підприємцям, які там торгують, треба дати час і показати концепцію зміни ринку. Тож, схоже, це питання стане предметом дискусій не лише в стінах мерії ще не раз.

Що робити підприємцям?

Поки що не відомо, яке рішення винесе сесія міської ради. Про те, що ринок у тому вигляді, який він є, далі існувати не може, мова триває не перший рік.

Голова громадської організації "Бізнес-Волинь" Ігор Дильов зазначив, що підприємці, звісно, чули про плани щось змінювати на ринку, втім на рівні чуток.

Ігор Дильов><span class=Ігор Дильов

"Я би хотів це питання винести у публічну площину. Коли такі рішення приймають, люди повинні розуміти, що їх чекає і що їм робити. Кінець кінцем, це ж підприємці, які сплачують податки. Їм мали би щось запропонувати. Є бажання обговорити це публічно, і будемо цього вимагати", – зазначив Ігор Дильов.

Надрукувати
мітки:
коментарів
21 березня 2024
20 вересня 2023
07 вересня 2023
15 липня 2023
28 червня 2023
03 червня 2023
12:06
09:00
24 травня 2023
18:03
21 травня 2023
09 травня 2023