Поділитись:

Луцький парк на ремонті: що, як і де запланували

Неділя, 20 серпня 2017, 21:00
Луцький парк на ремонті: що, як і де запланували

Центральний парк імені Лесі Українки у Луцьку – одне з найулюбленіших місць для відпочинку містян. Старожили згадують, як колись по каналам плавали лебеді. А молодь й не знає його таким квітучим та охайним, як у далекі часи. Попри всі "але" та недоліки – у вихідні дні в парку ніде яблуку впасти, автомобілі припаркові щільною грядкою. А нещодавно тут розпочалися ремонтні роботи. Їх ще до завершення у соціальних мережах піддавали критиці. Втім резонно буде поглянути на кінцевий результат.

Ініціатива цікава тим, що ідеологом залучення до робіт бізнесу став лучанин Ігор Алєксєєв. Тобто, звичайний мешканець. Він розповідає, що у цьому його в першу чергу підтримав підприємець Ігор Швець, дав гарантії та підтримку зі сторони влади перший заступник міського голови Григорій Недопад.

"Як виявилося, у Луцьку є свідомий народ. Зараз люди підходять і кажуть: що треба допомогти, я теж можу долучитися", - розповідає Ігор Алєксєєв. А для того, щоб лучани дізналися, що бізнес може бути соціально відповідальним, він вирішив вести в інтернеті трансляції, інтерв'ю про людей, які вкладають гроші у парк. І як підкреслює - за власної ініціативи.

Колишній заступник луцького міського голови Юрій Моклиця, який займався розробкою концепції реконструкції парку та свого часу критикував роботи, які велися після його каденції у парку, загалом зараз позитивно оцінює процес. Зокрема, ремонт доріжок та встановлення нових лавочок.

ЗА ГРОШІ МІСТА: ЛАВКИ, МУЛЬЧЕР ТА ЧИСТІ КАНАЛИ

Що конкретно робиться зараз в парку та які роботи у перспективі розповів радник міського голови Ігор Поліщук. Він зазначив, що частина робіт фінансується з міського бюджету. Зокрема, за кошти міськради відбувається очистка каналів, придбано два насоси, аби циркулювала вода у каналах.

Водойми повинні підсохнути Водойми повинні підсохнути

Очистка каналів вартувала бюджету 200 тисяч гривень. Є два канали (біля зоопарку), які не очистили, оскільки там не можна спустити воду. На критичні зауваження, що чистять лише схили каналів, а не дно, Поліщук відповідає, що коли відновиться циркуляція води, течія вичистить дно. Аби повністю висушити канали довелося би чекати довгі місяці. Та й була би загроза повному винищеню живності в каналах.

Очистка каналів вартувала бюджету 200 тисяч гривеньОчистка каналів вартувала бюджету 200 тисяч гривень

В канали також запустять білих амурівВ канали також запустять білих амурів

Аби вода циркулювала у каналах, місто придбало насоси. Їх вартість – приблизно півмільйона гривень. Техніку розмістять у спеціальних приміщеннях, які вже є у парку.

На дні каналів який тільки мотлох не знаходили На дні каналів який тільки мотлох не знаходили

Ось такі лавочки будуть у паркуОсь такі лавочки будуть у парку
Автор фото:FB Ігоря Поліщука

Окрім цього за кошти міського бюджету придбано 30 лавочоr. Їх встановлять (а частину вже встановили) на центральній алеї і обійдуться вони бюджету у 200 тисяч гривень. Тобто, орієнтовано 6 тисяч гривень на лавочку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦЕНТРАЛЬНОМУ ПАРКУ ЛУЦЬКА ВСТАНОВИЛИ ОРИГІНАЛЬНУ ЛАВКУ

Стареньким лавочкам знайдуть нові місцяСтареньким лавочкам знайдуть нові місця

Поручні до них виготовляв Нововолинський ливарний завод. Лавочка має форму, що зручна для людей із різними захворюваннями хребта. На боковинах зображений герб міста. Лавки пройшли спеціальну термообробку, яка не повинна боятися сонця, вологи, морозу. Їх у перспективі хочуть ставити не лише у парку, а й по всьому місту. Вага однієї конструкції приблизно 150 кілограм. Тобто, хуліганам потрібно буде постаратися, аби зсунути її з місця.

Лавки старого зразка себе віджили Лавки старого зразка себе віджили

До слова, на чергову сесію міської ради виносять рішення, аби купити два велосипеди Департаменту муніципальної варти Луцькради. Планується, що інспектори також будуть слідкувати за порядком у парку за кермом двоколісного.

Також за кошти бюджету купили мульчер – це установка, яка знешкоджує самосів, може перебивати дерево до 10 сантиметрів у діаметрі. Пристрій окрім підстрижки одночасно рівняє землю, а скошена рослинність використовується як добриво. Мульчер коштує 580 тисяч гривень. Узяти його в роботу планують наприкінці вересня.

Є надія, що ці хащі розчистять у вересніЄ надія, що ці хащі розчистять у вересні

Окрім цього за кошти бюджету відбуваються поточні роботи: прибирання, висадка квітів, очищення частини русла річки Стир.

На центральному пляжі і у будній день людноНа центральному пляжі і у будній день людно

ЗА КОШТ БІЗНЕСУ: ОЧИСТКА, ЛАВКИ, СВІТИЛЬНИКИ, БРУКІВКА

Щодо допомоги підприємців, то парк між собою поділила низка компаній. На кожній з зон представник бізнесу робить бруківку, освітлення, встановлює лавочки єдиного зразка чи певну атракцію.

"Таким чином людина може пишатися, що зробила в парку алею. Умовно кажучи, вписала своє ім'я в історію міста", - переконує радник міського голови.

Отож, алею ліворуч від центральної роблять підприємства "Дмитрук" та "Забіяка". Вони вкладають бруківку та роблять лавочки.

На алеї вже завершують вкладати бруківкуНа алеї вже завершують вкладати бруківку

Не позаздриш роботі у таку спекуНе позаздриш роботі у таку спеку

Окрім цього саме на цій алеї будуть встановлені художні ліхтарі. Деякі з них уже красуються на алеї. Кожен такий ліхтар буде особливим художнім об'єктом. Світильники спонсорують більше десяти підприємців.

З цих З цих "паростків" виросте арт-об'єкт

Алею, що праворуч від головної, робить підприємство "Волиньтабак". Воно встановлює світло, лавочки та бруківку. Тут будуть по одній стороні ліхтарі як на центральній алеї.

Тут бруківку почали класти чи не в першу чергуТут бруківку почали класти чи не в першу чергу

Алею від Центрального ринку до перетину з головною робить "Луцькавтодор". Тут також буде бруківка та лавочки. А ось щодо освітлення тривають перемовини, оскільки алея досить довга, і, відповідно, потребує великих інвестицій.

Яке тут буде освітлення - поки що під питаннямЯке тут буде освітлення - поки що під питанням

Тачки, лопати, бетон оселилися в паркуТачки, лопати, бетон оселилися в парку

Щодо знаменитого човна-кафе "Бригантина", то його теж приводять до ладу. Човен очистить та пофарбує підприємець, власник човна Дмитро Москвич. Окрім цього за його ж рахунок встелять бруківкою територію біля кафе.

Човен-кафе так ретельно уже давно не чистилиЧовен-кафе так ретельно уже давно не чистили

Ще б пофарбувати і в путь!Ще б пофарбувати і в путь!

Ремонт йде повним ходомРемонт йде повним ходом

Алею від центральної до "Ротонди" робить підприємство "Луцьксантехмонтаж". Запланована бруківка, лавки, освітлення. Крім того на алеї буде арт-об'єкт – "Алея парасольок", який робить депутат Сергій Була. Відомо, що парасольки будуть підсвічуватися.

Тут запланована парасолькова романтикаТут запланована парасолькова романтика

Алею від "Ротонди" до гуртожитку, що на вулиці Глушець, робить підприємець Ігор Швець. Вже перекладена бруківка, буде освітлення та лавочки. Окрім цього на перетині цієї алеї з діагональною, що поруч, буде арт-об'єкт – п'ятикутна лавочка, з якої будуть виринати світильники. Її спонсорує підприємець Сергій Голіков.

Біля алеї буде Луцький замок під ногами і п'ятикутна лавочкаБіля алеї буде Луцький замок під ногами і п'ятикутна лавочка

Сергій Голіков також продовжує робити алею, яку робить "Луцьксантехмонтаж", до перетину з алеєю, що біля зоопарку. До слова, на самому перетині алей буде викладена в'їзна вежа Луцького замку.

Від цього ж перетину алей до "Спартака" йде ще одна доріжка. Її буде робити підприємство Андрія Разумовського. Однак роботи розпочнуться пізніше.

Цю алею робитимуть згодомЦю алею робитимуть згодом

Підприємець, що має кафе, тут теж встелить покриттяПідприємець, що має кафе, тут теж встелить покриття

До слова, територію за спорткомплексом теж розчищають, у перспективі тут може бути дитячий пляж. Також у розробці проект причалу для прогулянкового катеру, який буде курсувати по Стирю.

На джунглі за На джунглі за "Спартаком" пролили світло
Автор фото:FB Ігоря Поліщука

ФОНТАНИ, СЦЕНА ТА ПАРКОВКА – ПЕРСПЕКТИВИ ТА РЕАЛІЇ

Згаданий підприємець Ігор Швець почистив фонтани біля входу до парку та фонтан біля постаменту Лесі Українки. Їх відмивали кварцовим піском.

Фонтани чистили піском за власної ініціативи підприємця Ігоря ШвецяФонтани чистили піском за власної ініціативи підприємця Ігоря Швеця

А потім пісок очищали з фонтанівА потім пісок очищали з фонтанів

Фонтанчик біля пам'ятника Лесі Українці теж почистили. Як і сам постамент Фонтанчик біля пам'ятника Лесі Українці теж почистили. Як і сам постамент

Прикраса паркуПрикраса парку

Роботи біля прифонтанної площі заплановані вже на наступний рік. Тут у поганому стані сходи, покриття, лавочки.

Вода дзюрчатиме у чистому фонтаніВода дзюрчатиме у чистому фонтані

Роботи біля самих фонтанів ще ой як багатоРоботи біля самих фонтанів ще ой як багато

При вході до самого парку планують встановити сцену. Оскільки вона вважається об'єктом капітального будівництва, буде не переносна, то процедура встановлення тривала. Нині є проектна документація, яка проходить експертизу. Вартість об'єкту близько двох мільйонів гривень. Кошти з міського бюджету доки не виділені, у мерії не приховують, що будуть раді підтримці меценатів.

Стару сцену демонтували, нова - у перспективіСтару сцену демонтували, нова - у перспективі

А ось заїзд до парку планують обмежити вже з 21 серпня. Зокрема, болард (обмежувальний пристрій) буде на алеї біля зоопарку. Пропуск матиме спеціальна техніка, підприємці, які тут працюють. Заїжджати до "Ротонди", де нині обладнаний басейн, все ж таки можна буде.

До До "Ротонди" можна буде заїжджати на авто

Ось на цьому перехресті будуть болардиОсь на цьому перехресті будуть боларди

У перспективі поставити машини можна буде на парковках, які планують обладнати біля церкви, що в парку. Парковку вкладатимуть, зокрема, старою бруківкою, яку зняли під час ремонту на інших вулицях.

Біле приміщення - це церква. На території біля неї можливо буде парковкаБіле приміщення - це церква. На території біля неї можливо буде парковка

Незабаром так просто до пляжу не заїдеш. Хіба на роверіНезабаром так просто до пляжу не заїдеш. Хіба на ровері

Також для авто заплановане місце на майданчику на вулиці Глушець (під філармонією). Нині там "Луцьктепло" міняє труби.

Зараз вирішують, де у майбутньому обладнати зону для вигулу собак. Такі вже затверджували раніше, втім до місця є претензії, і самі зони не обладнані. Щодо іподрому, що біля зоопарку, то тут у перспективі може бути багатофункціональне спортивне ядро. Але для його обладнання також потрібен інвестор.

***

"90% робіт будуть завершені до 24 серпня", - оптимістично каже про роботи, які вже початі, Ігор Поліщук. Як воно буде насправді, побачимо у День Незалежності.

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 квітня 2024
16:00
01 квітня 2024
16 березня 2024
13 березня 2024
10 березня 2024
06 березня 2024
19 лютого 2024
09 лютого 2024
11:08
08 лютого 2024
16:51