Поділитись:

Містам пропонують розширити повноваження щодо продажу алкоголю

Середа, 23 серпня 2017, 12:00
Містам пропонують розширити повноваження щодо продажу алкоголю

Депутатам Луцької міської ради пропонують підтримати звернення до парламентарів, у якому просять внести зміни до деяких законів України щодо обмеження споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів.

Проект рішення підготувала постійна комісія з питань з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва.

В оприлюдненому на сайті міської ради проекті рішення йдеться, що, попри прийняті місцеві нормативні акти, зупинити продаж алкоголю біля шкіл не вдалося.

Як відомо, у Луцьку заборонено продавати алкоголь, слабоалкогольні напоїв, столові вина та тютюнові вироби у радіусі 100 метрів від головного входу в приміщення загальноосвітніх навчальних закладів. Заборона на продаж у місті загалом також розповсюджується на період з 22:00 до 8:00 години.

"До Луцької міської ради надходять скарги від жителів міста про порушення тиші, громадського правопорядку в нічний час біля об'єктів торгівлі, а також щодо продажу алкоголю і тютюну поряд із загальноосвітніми навчальними закладами. Продаж алкогольних напоїв у нічний час, а також тютюнових виробів поряд з навчальними закладами збільшує кількість молодих громадян, які постійно вживають алкогольні напої та тютюнові вироби, що поступово веде до деградації моральних цінностей та скоєння злочинів у стані алкогольного сп'яніння.

Водночас ГУ ДФС України у Волинській області, який є уповноваженим Кабінетом Міністрів України органом виконавчої влади видавати ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами за місцем торгівлі, суб'єктам господарювання і надалі видаються ліцензії", – йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення.

Обмеження, які встановила міська рада, чітко не врегульовані із законодавством. Тож це призводить до судових спорів між органами місцевого самоврядування та суб'єктами господарювання. З огляду на це, автори проекту рішення просять Раду розширити повноваження органів місцевого самоврядування у цій сфері.

Надрукувати
мітки:
коментарів