Поділитись:

Школа "Аскольд". Що необхідно знати про штрафи у податковому законодавстві

Вівторок, 29 серпня 2017, 10:00
Школа

Штраф у податковому законодавстві є різновидом фінансової відповідальності платника податків, що визначається у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, які стягуються з платника податку у зв'язку із порушенням ним вимог податкового та іншого законодавства, а також за правопорушення у сфері ЗЕД.

Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства та притягнення до відповідальності за його порушення є однією з основних функцій фіскального органу. На її виконання фіскальний орган наділений широким спектром прав, але існують й законодавчі обмеження. Граничні терміни застосування штрафів, законність підвищеного розміру для "повторного" штрафу, застосування штрафу у ситуації скасування попереднього податкового повідомлення-рішення, застосування штрафів у разі зміни норм законодавства – є колом питань, щодо яких орган контролю в більшості випадків допускає порушення норм податкового законодавства. Такі помилки є типовими для фіскальних органів, й належна правова аргументація протиправності відповідних дій дозволяє захистити права та інтереси платника податків ще на стадії адміністративного оскарження.

Про чинні обмеження щодо застосування штрафів у податковому законодавсті, граничні терміни їх застосування, "повторність штрафів" та інші моменти, щодо яких виникає спір у платника податків із фіскальним органом – детально у нашій новій консультації у Школі практичної юриспруденції "Аскольд".

Надрукувати
мітки:
коментарів