Поділитись:

Старий ринок у Луцьку: забрати не можна залишити

Субота, 02 вересня 2017, 21:00
Старий ринок у Луцьку: забрати не можна залишити

Боротьба за Старий ринок дійшла до пікової точки. Врешті Луцькрада зважилася на доленосний крок і не продовжила облспоживспілці оренду частини землі. У відповідь на таке рішення збунтували підприємці з ринку. І хоч скасування такого рішення вони від Луцькради не добилися, однак налаштовані рішуче і готові до дій будь-якої миті.

Чи правильним був крок мерії щодо ринку "Центральний", яким має бути його майбутнє і як знайти золоту середину, "Конкурент" запитав у експертів.

Олександр Рачков, заступник міського голови:

Старий ринок у Луцьку: забрати не можна залишити

"Оцінюю позицію Луцькради такою, яка відповідає вирішенню ситуації, що виникла. Адже рішення стосується відносин з орендарем земельної ділянки, а не підприємців, які там здійснюють торгівлю. Я вважаю, що ринок в будь-якому випадку треба перенести. Я не можу говорити, що його треба перенести на ЛПЗ, бо з мого боку це буде звучати, як сприяння певному підприємцю вести свою діяльність або навпаки. Але історична частина міста повинна відповідати вимогам історичної частини – це однозначно. Якщо під стінами замку буде можливість (технічна, і це матиме зовнішній вигляд) облаштувати ринок як такий – то не бачу в тому проблеми. Можливо, це буде й приємно для відвідувачів: мати якийсь ринок біля замку. В усіх старовинних містах таке є. Але в тому вигляді, в якому ринок є сьогодні, він існувати не може".

Володимир Горгут, заступник голови правління Волинської облспоживспілки:

Старий ринок у Луцьку: забрати не можна залишити

"Ще у 2006 році був розроблений та затверджений генеральний план історико-культурного заповідника Луцька. На виконання генплану облспоживспілка разом з проектними оганізаціями розробила 5 проектів ПДП міського ринку. А вже у 2009-2010 роках відбувалися громадські слухання, де вибрали один із проектів, який винесли на містобудівну раду. Вона довго його затверджувала і врешті не затвердила.

І те, що відбувалось протягом місяця, коли точились розмови: продовжувати чи не продовжувати з нами договір оренди, то я не бачив такого плану, який би офіційно був затверджений і за яким відбулися громадські слухання. На цій земельній ділянці 0,59 гектара не повинна бути парковка, вона повинна бути на ділянці, де господарює Пахолко".

Представник облспоживспілки вважає, що для покращення ситуації на Старому ринку варто, щоб на земельній ділянці, де діє договір до 2027 року і яка призначена для парковки, таки зробили її. Що ж до земельної ділянки 0, 59 гектара вважає, що варто теж укласти договір оренди на 10 років, щоб підприємці там створили благоустрій, повирівнювали ряди і господарювали. Щодо ділянки 2,2 гектара, то Володимир Горгут каже, що там варто дати оренду на 10 років, і тоді підприємці разом з облспоживспілкою здійснять там благоустрій.

"Може, 10 років комусь видасться забагато, може, на 5 років, але є пересторога, чи будуть підприємці робити там благоустрій. Але, очевидно, комусь страшно, що через 10 років зміниться влада і вплив у владі", – переконаний Володимир Горгут.

Тарас Яковлев, радник голови Волинської ОДА:

Старий ринок у Луцьку: забрати не можна залишити

"У кожного є своя думка щодо того, треба там ринок чи ні, і кожен має право на думку, але так, як це роблять зараз, – не зовсім правильно. Два роки назад, коли була ідея щодо договору, була тенденція, що треба домовитися з людьми, а вже потім наводити лад. Нічого не зробили, людей поставили перед фактом, їх ніхто не слухав. Це однозначно неправильно. Треба наводити лад біля ринку, але 400 сімей – це не так вже мало, щоби їх не послухати. Для мене особисто взагалі незрозуміло, яке було рішення ухвалене. Можна умовно виокремити два варіанти ймовірного розвитку подій: 1 – взяти за завдання навести лад на ринку, відповідно, розірвати договір оренди і зробити рекреацію під головним туристичним об'єктом – замком. Про це повідомляли топові політики. Один із варіантів – розігнати ринок і навести лад. 2 – залишити людей в спокої, дати їм можливість працювати і продовжити договір оренди. Що зробили натомість: договір оренди не продовжили, в бюджет гроші надходити не будуть, але й ринок залишили. Взагалі якась нісенітниця. Вибрали найгірший варіант".

Ігор Дильов, представник підприємців зі Старого ринку:

Старий ринок у Луцьку: забрати не можна залишити

"Є позиція депутатів щодо облспоживспілки – вона негативна. Тому й такі рішення Луцькради. На круглому столі говорили про те, щоб на якийсь термін продовжити оренду, і за той час в робочих групах домовлятися про подальшу долю Старого ринку. Але, як бачимо, депутати вирішили все ж таки розірвати договір. І це найбільше було вмотивовано їхньою позицією щодо облспоживпсілки. Ті тези, що вони не проти людей і таке інше, потребують підтвердження. Ми візьмемо участь у всіх робочих групах щодо того всього. Другий момент – це стосунок депутатського корпусу до тієї ситуації, яка є насправді. Коли йдеться про впорядкування ринку, то люди хочуть бачити, який воно має вигляд у конкретних рішеннях, підписаних документах. На сьогодні ситуація така, що люди найближчими місяцями будуть працювати на тій території, а в подальшому, хоча в рішенні виключені пункти про знесення, законодавство трактує, що металеві конструкції перебувають там незаконно, тому їхнє розташування треба буде узаконити. І якщо депутати справді за людей, але не мають чіткого плану, то в людей є побоювання, що їх змусять звільнити територію. Тому майбутнє дуже туманне.

Якщо керуватися думкою про те, щоби вивозити підприємців на ЛПЗ, то це, по суті, вбити дрібного підприємця. Чи дбають депутати про підприємців – ми побачимо на комісії. Якщо ж йдеться про те, щоби викинути людей, будемо розбиратися. Люди згуртовуються, будуть іти далі у своїх прагненнях, будемо напрацьовувати якісь механізми. Якщо буде співпраця – побачимо, якщо буде опір депутатів – мовчати не будемо.

Давно казав, якби у міської ради було чітке бачення розвитку тієї території, намальована концептуальна пропозиція щодо території, тоді була конструктивна розмова. Люди б чітко знали, у що вкладають кошти. На сьогодні реального проекту нема. Є протистояння.

Підприємці – це 1000 людей, які сплачують як мінімуму по 700 гривень соціального внеску. А йдуть розмови про те, що це якісь незрозумілі люди, які торгують невідомо чим. Це неетично".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "БАЗАРНІ ПРИСТРАСТІ" У ЛУЦЬКУ: ЩО ДУМАЮТЬ МІСТЯНИ (ФОТО)

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів