Поділитись:

Власники юридичної компанії "ЮСТЕРРА" розповіли про 10-річний успіх власного бізнесу*

Автор: Андрій Лучик |
Середа, 13 вересня 2017, 21:00
Власники юридичної компанії

Власники юридичної компанії

Луцькі адвокати з 15-річним стажем роботи Віктор Веремчук та Богдан Ульчак поділилися досвідом, як бути успішним, працювати прибутково та якісно надавати максимальну кількість послуг в усіх галузях права.

Ексклюзивно ІА "Конкурент" співрозмовники розповіли про тонкощі ведення адвокатського бізнесу.

– Цього року "ЮСТЕРРА" святкує 10 років своєї професійної діяльності. Скажіть, будь ласка, як виникла ідея заснування цієї компанії?

Віктор Веремчук: У нас виникла потреба у створенні спільної великої компанії.

У 22 роки ми здобули вищу юридичну освіту і буквально через декілька місяців отримали свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Так ми стали одними з наймолодших адвокатів в Україні за всю історію.

Спершу ми працювали порізно, проте за сплином кількох років у кожного з нас була напрацьована величезна клієнтська база, з огляду на що ми вирішили об'єднати наші зусилля задля ефективного ведення адвокатського бізнесу.

З метою розширення можливостей у сфері надання юридичних послуг ми сформували команду, яка включала юристів та досвідчених адвокатів.

Богдан Ульчак: На початку нашої роботи у юриспруденції ми помітили, що адвокати працювали переважно у кримінальних справах. У них не було бажання витрачати час на цивільні, господарські, податкові справи та вивчати новели законодавства у цих сферах. Тому потреба в адвокатах саме господарського і цивільного спрямування була дуже великою.

Власники юридичної компанії

Взагалі чому юридична компанія? Можливо, адвокату просто варто було б обрати більший штат помічників? Які переваги?

Віктор: У нас було бажання створити щось масштабне та структурне, якісно нове для ринку адвокатських послуг Волині. Система роботи "адвокат-помічник" не відповідала тим цілям, які були поставлені. Голова переповнювалась ідеями та новою юридичною продукцією. Пройшов час, і ми переконались, що обрали правильний напрямок.

Богдан: Багато колег говорять, що адвокат – це людина, яка стоїть на сторожі прав людей з глибоким покликанням – захищати людей. Це все, як на мене, профанація. Тому що у будь-якій роботі на першому місці стоїть заробіток.

Адвоката і адвокатську діяльність потрібно асоціювати не з чим іншим, як з бізнесом. А от вже принципи цього бізнесу в кожного свої. Захист, порядність, компетентність, кваліфікованість, відповідальність перед клієнтом – то вже супутні речі. І саме компанія є тією моделлю, яка би давала можливість заробляти гроші. Для себе ми зрозуміли, що саме об'єднання зусиль адвокатів дає можливість, по-перше, фахово розділяти певні сфери і галузі права. По-друге, це дає нам можливість взаємозамінності. Адвокат – самозайнята особа і ні від кого не залежить, але, маючи в своєму провадженні сотні справ, піти у відпустку було практично неможливо. Коли ж функціонує цілий колектив адвокатів, ти впевнено можеш сподіватись на професійну взаємодопомогу. А людині ж не важливо, чи її справу буде вести Веремчук, чи Ульчак, чи інший юрист компанії, їй важливий кінцевий результат.

Богдан УльчакБогдан Ульчак

– Зараз юридична компанія на якому напрямку спеціалізується? Чи ви беретеся за усі справи, з якими до вас звертаються?

Віктор: У нас в компанії діє принцип гнучкої політики: якщо є попит – ми надаємо якісну пропозицію. На сьогодні наша команда налічує 12 адвокатів, юристів, фахівців з питань ведення бухгалтерського та податкового обліку, інтелектуальної власності, інвентаризації нерухомості, голову постійно діючого третейського суду та інших спеціалістів.

Структурно в компанії діє чотири підрозділи: кримінального, цивільного, господарського та митного права. Особливо хочеться вирізнити фахівця, який спеціалізується у митних справах і є одним із найкращих в Західній Україні, – адвоката Андріяш Наталію Валеріївну.

Богдан: Я скажу дуже просто. От є лікар-ендокринолог, гастроентеролог, окуліст, хірург. Так само, коли стаєш адвокатом, то не можеш спеціалізуватися в трудових справах і водночас бути класним спеціалістом у спадкових справах. Адже скрізь є своя специфіка.

Віктор: Самі часто консультуємося у наших адвокатів з того чи іншого питання. Це не соромно, а нормально. Ми зробили команду, при потребі ми спільно вирішуємо певні юридичні питання, залучаючи фахівців із різних сфер права. Клієнти в захваті від такої моделі (сміється – ред.).

Віктор ВеремчукВіктор Веремчук

– Альтернативне питання. Чи потрібен адвокат у судовій справі? Зараз мене поправите, в певній категорії справ (цивільні або господарські) можуть бути або правозахисник, або людина сама себе може захищати, так? В криміналі ж потрібен адвокат?

Віктор: Так, у кримінальному провадженні діє виняткова монополія адвокатури.

– Але ж в інших справах людина сама себе може…

Віктор: Зараз багато про це говорять та дискутують. Люди вважають, що вільний доступ до юридичного матеріалу у всесвітній мережевій павутині допоможе належно та якісно представити чи захистити свої інтереси у суді. Однак таке бачення є хибним. Ми ж переконані, що дійсно виключно адвокат може у встановленому законом порядку відстоювати права особи в суді, адже весь цивілізований світ дійшов висновку, що захист має робити винятково особа-професіонал. Відповідно до нещодавно внесених змін, саме адвокатура матиме монополію в судах на захист.

Власники юридичної компанії

– Чи правильно це, коли є монополія, адже …

Віктор: Так весь світ працює. Повірте, на сьогодні це так само, як "талановита" бабуся може вилікувати мухоморами ракову пухлину. Загалом кожна людина може самостійно обирати собі спосіб лікування, однак це може завдати невідворотної шкоди. Абсолютна аналогія йде і в питанні юридичного захисту. Повірте, інколи саме на перших стадіях некоректні юридичні дії можуть безповоротно нашкодити інтересам особи, а адвокат, завдяки своїй професійності та правовій освіченості, будь-яких помилок не допустить.

Власники юридичної компанії

– За десять років, очевидно, у вас було багато справ. Можливо, не особисто у вас, а в юридичної компанії. Чи можете назвати якісь найцікавіші або найрезонансніші, в яких брали участь?

Богдан: Найбільш гучні та складні справи наших клієнтів постійно висвітлюються в ЗМІ, проте більш детальної інформації про них ми Вам надати не можемо через дію адвокатської таємниці (сміється – ред.). Багато резонансних справ, пов'язаних з політикою. Зазвичай ми задіяні у всіх виборчих процесах, які відбуваються у місті Луцьку: і з приводу обрання депутатів до Верховної Ради, і обрання міських голів. Ми так чи інакше протягом останніх 15-ти років до цих справ є дотичними і беремо участь на будь-яких стадіях, в тому числі щодо оскарження результатів виборів, оскарження дій окремих кандидатів в депутати або мери, з приводу правильності чи законності ведення агітаційної роботи чи процесу тощо.

Віктор: Актуальними на сьогодні є митні справи, що зумовлено прикордонним статусом Волинської області. Нещодавно Богдан відстоював інтереси громадянки, яка придбала іноземний транспортний засіб на території України з митних складів. Справа набула великого розголосу в масштабах усієї держави та викликала особливий інтерес в громадськості, адже дає право кожному, хто не може через певні обставини виїхати за межі України, придбати іноземне авто в Україні за зниженими митними ставками.

Власники юридичної компанії

Власники юридичної компанії

–Тоді підходимо до завершення. Нещодавно ви очолили кваліфікаційну дисциплінарну комісію адвокатури Волинської області. Взагалі, що це за комісія і для чого вона потрібна?

Віктор: Відповідно до норм Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", кваліфікаційно-дисциплінарна комісія покликана організовувати проведення кваліфікаційних іспитів в осіб, які виявили бажання стати адвокатами, а також вирішувати питання про зупинення та припинення дії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Структурно даний орган включає дві палати: кваліфікаційну і дисциплінарну. До їх складу входять голови палат, секретарі та члени. Я маю честь бути головою кваліфікаційно-дисциплінарної комісії Волинської області на найближчі 5 років.

Своєю чергою, необхідно згадати, що є Вища кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури України. Богдан обраний членом Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України від Волині. Двоє адвокатів з нашої компанії увійшли до числа членів Ради адвокатів Волинської області, троє входять до складу дисциплінарної комісії. Фактично, майже всі адвокати, які з нами працюють, є дотичними до цього. Це, в свою чергу, є своєрідним показником нашої професійності, оскільки виключно адвокати із величезним досвідом, визнанням та довірою серед колег-адвокатів можуть очолити керівні посади у такій структурі. Більше того, ми розцінюємо це як нашу можливість себе реалізувати в інтересах усієї спільноти адвокатів Волинської області та досягти ще більших вершин.

Власники юридичної компанії

–Тобто без цієї комісії будь-який юрист ...

Віктор: ... не може стати адвокатом. Найближчим часом лише адвокати зможуть представляти інтереси людей у судах, не залежно від категорії справ. А тому на комісію покладається висока відповідальність щодо обрання достойних кандидатів, які максимально забезпечать юридичний захист людей. Однак я переконаний, що з такою потужною командою професіоналів ми можемо гідно виконувати свої обов'язки.

Богдан: Звичайно, компанія має багато друзів серед наших колег, з якими ми співпрацюємо у різних напрямках. Така взаємодопомога лише надихає нас на нові звершення, які неодмінно будуть запорукою подальшого розвитку адвокатури у Волинській області.

Надрукувати
мітки:
коментарів