Поділитись:

Чи можуть лучани зробити безпечними свої квартири?

П'ятниця, 19 лютого 2016, 15:05

А чи задумувались ви, що може настати такий момент, коли одного разу, прийшовши додому з роботи, навіть не помітите, що у вашій квартирі побували злодії? Чи, можливо, заходячи у під'їзд, відчуєте запах диму і подумаєте: "Це точно не з моєї квартири!".

Як то кажуть, поки грім не гримне, дядько не перехреститься. В робочий час, коли лучани працюють, щоб облаштувати в своїй квартирі добротний інтер'єр, купити сучасну побутову техніку, хтось може справно "почистити" все те, що ви нажили непосильною працею. Або майно просто може перетворитися на купку попелу через те, що пожежний сповіщувач псував естетичний вигляд свіжопофарбованої стіни.

Чи можна "жити в безпеці" у власній квартирі, досліджував "Конкурент".

Небезпека ззовні

За півтора місяці 2016 року в Луцьку почастішали випадки квартирних крадіжок, – стверджує Начальник Луцького відділу поліції Ігор Муковоз. Можливо, саме тому, що місцеві жителі не дуже переймаються безпекою своїх осель?

В більшості випадків крадії проникають в квартири з 10 до 12 години дня, коли нікого немає вдома, в робочі дні тижня. Або ведуть спостереження за будинком та відслідковують години, коли оселя пустує.

Начальник  Луцького відділу поліції Ігор Муковоз ><span class=Начальник Луцького відділу поліції Ігор Муковоз

"Ми щоденно переглядаємо кількість злочинів, які трапляються в місті. Можу стверджувати, що до 75 % квартирних крадіжок відбуваються в Завокзальному районі. Це проспекти Молоді і Соборності, район вулиці Кравчука", каже Муковоз.

Саме через таку невтішну статистику в обласному центрі планують запровадити програму "Безпечне місто". Вона передбачає встановлення у Луцьку камер спостереження. В тому числі їх планують встановити і в закладах громадського харчування.

Обкрадають містян сьогодні не тільки місцеві мешканці, але і так звані "гастролери" з Республіки Білорусь та інших областей. Вони живуть у Луцьку деякий час в орендованих помешканнях і, знайшовши "ласий шматок", здійснюють крадіжки.

"З часу виходу на вулиці патрульної поліції в нас є домовленість про співпрацю, із "Самообороною" і "Вартою порядку". Особливу увагу ми звертаємо на осіб, які переміщаються по місту в нічний час", – зауважує начальник Луцького відділу поліції.

За його словами, також почастішали випадки звернень ОСББ, які дбають про свою безпеку. Хоча у Луцьку показник розкриття квартирних крадіжок доволі високий.

"Станомна 15 лютого 2016 року у Луцьку зафіксовано 42 квартирні крадіжки, 15 з яких розкрито", каже начальник.

Історія однієї квартирної крадіжки

Лучанин Анатолій, мешканець новобудови на вулиці Задворецькій, розповідає, що їхню квартиру обікрали в жовтні 2015 року.

"І я, і дружина були на роботі. Прийшовши додому, дружина помітила, що вхідні двері були зачинені лише на нижній замок. Як правило, ми зачиняємо на обидва. Вона подумала, що це я забув. Одразу ознак крадіжки ми не побачили", – з сумом розповідає чоловік.

Та додає, що тільки перед сном, коли жінка зняла прикраси і хотіла покласти їх до інших дорогоцінностей, то побачила, що там нічого немає.

Подружжя спочатку пережило шок, а потім зателефонувало у міліцію.

"Не знаю, чи варто було звертатися в міліцію взагалі, бо майже ніхто не вірить, щовкрадені речі хтось знайде. Але приїхала міліція склала протокол. Потім приїхали криміналісти",– розповідає Анатолій.

Вся проблема полягала в тому, що подружжя одразу не помітило, що їх пограбували, адже всі інші речі були на місці.

"Скрізь було дуже багато наших відбитків пальців. Це ускладнило роботу криміналістів", каже чоловік.

І наголошує, що їм повідомили, що в тойже день було обікрали ще п'ять квартир. А місяць по тому ще й обікрали сусіда зверху.

"Ми описали, які прикраси у нас украли. Показали фото. Крадіїв не знайшли й досі. Можливо, це пов'язано з тим, що тривало реформування міліції. Всі були зайняті і про нашу заяву забули", – робить висновки Анатолій.

Варто зазначити, хоча квартира і знаходиться в новобудові в центрі міста, для безпеки мешканців встановили лише кодові двері на вході до підїзду. Тому жителі багатоповерхівки вирішили об'єднатися і створити ОСББ. На нещодавніх зборах вирішили встановити освітлення довкола будинку (світлодіодні лампи) та камери спостереження. Також в майбутньому планують облаштувати шлагбаум на в'їзді до прибудинкової території.

На думку Анатолія, це матиме дуже хороший результат.

"Тепер можна буде контролювати, хто буде заходити та виходити з будинку, і камера буде лякати квартирних злодіїв", – сподівається чоловік.

Небезпека зсередини

Необережне поводження з вогнем, куріння в нетверезому стані, несправність електричних мереж – це одні з основних причин, коли в квартирах виникають пожежі. І винні в цьому, зазвичай, самі мешканці.

З початку року на Волині зафіксовано 151 пожежу в порівнянні зі 105 за відповідний період минулого році.

Загалом, у житловому секторі трапляється майже 80 % усіх пожеж. І 40–45 % з них в багатоквартирних будинках.

Начальник сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю управління державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимир Нестеров каже, що квартирні пожежі найнебезпечніші.

Начальник сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю 
Володимир Нестеров><span class=Начальник сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю Володимир Нестеров

"Під час гасіння пожежі, квартири нижніх поверхів можуть залити водою, а на верхні поверхи піднімається дим, чадний газ. Якщо пожежа відбувається вночі, люди можуть спати і померти надихавшись газу", зазначає начальник.

Згідно з правилами пожежної безпеки, в будинках підвищеної поверховості (9 і вище поверхів), повинні бути облаштовані системи автоматичного виявлення пожежі. А це пожежні сигналізації та системи внутрішнього протипожежного водопроводу. Також необхідним атрибутом є пожежні крани, до яких під'єднується рукав, з якого подається вода, не чекаючи пожежного автомобіля.

"Проблема в тому, що ці системи в більшості несправні, адже були встановлені, коли будинки здавали в експлуатацію. А їх постійно треба поновлювати та обслуговувати", із сумом констатує начальник.

Ще однією проблемою є те, що мешканці будинку самі демонтують протипожежні системи. Колись сповіщувачі були в кожній квартирі. Але мешканці їх забирають, коли ремонтують свої квартири, щоб "не псувати естетичний вигляд приміщення".

Забудовники також часто порушують правила пожежної безпеки під час утеплення будинків.

"У пінопласту, яким обклеюють будинок, повинен бути відповідний ступінь вогнезахисту, щоб не розповсюджувати полум'я. І обклеювати ним можна тільки до шостого поверху", каже Нестеров.

Також після третього поверху повинен бути влаштований протипожежний поріг. Над кожним вікном мала би бути протипожежна рамка з відповідного матеріалу, який не дасть вогню поширюватися далі.

А от чи дотримуються протипожежних вимог в сучасних новобудовах, потрібно переконуватися самому.

В управлінні кажуть, що постійно звертаються до міської ради, щоб створити програму захисту багатоквартирних будинків.

Контролювати, чи дотримуються мешканці квартир протипожежної безпеки, в управлінні не можуть. Адже не перевіряють житлові будинки.

"Але ми заходимо у будинки, де живуть пристарілі громадяни, і підказуємо, що потрібно зробити", зазначає Нестеров.

Як мешканці об'єднуються, щоб захистити себе

Питаннями безпеки мешканців багатоповерхівок активно займаються також ОСББ, основною діяльністю яких є забезпечення належного утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій.

Голова Асоціації об'єднань багатоквартирних будинків "Володимирська" Георгій Давидюк, який очолює 14 об'єднань ( 24 багатоповерхових будинки) каже, що безпека повинна бути.

"Для прикладу, в дворі житлового комплексу "Колізей", ми встановили відеоспостереження. Поставили чотири достатньо потужні відеокамери і вони ведуть цілодобову фіксацію всіх об'єктів", розповідає очільник.

Відеокамера спостереженння житлового комплексу Відеокамера спостереженння житлового комплексу "Колізей"

Камери перекривають повністю весь двір, а мешканці, які знають код, можуть через інтернет подивитися онлайн, що відбувається біля будинку.

"Відповідальний за відеоспостереження наш електрик, він забезпечує роботу системи. І коли людина до нього звертається, він повідомляє номер особистого коду. Сам пульт управління знаходиться в підвалі", каже Давидюк.

До охоронних фірм мешканці багатоповерхівок не звертаються, бо це дороге задоволення. Тому обходяться власними силами.

Важливим елементом в системі безпеки мешканців є загородження прибудинкової території, адже в двір не заїзджають "чужі" автомобілі.

Загороджена територія поблизу житлового комплексу Загороджена територія поблизу житлового комплексу "Колізей"

"Був випадок, коли підпалили автомобіль. В результаті вибуху капот долетів майже до сусідньої лоджії, а паркан його затримав. Так удалося уникнути пожежі в квартирі", – ділиться згадкою голова.

Як люди у формі можуть подбати про безпеку жителів квартир

Як запевняють в управлінні поліції охорони Волинської області, виклики на спрацювання сигналізації почастішали в 2016 році на 50 %.

"За добу буває від 20 до 25 викликів. Половина з них припадає на квартири, інша половина – на офісні приміщення. Наряд приїзджає за 3–5 хвилин, залежно від відстані, адже може бути завантажена дорога", озвучує статистику начальник управління Ярослав Косинець.

Начальник управління  поліції охорони Волинської області Ярослав Косинець><span class=Начальник управління поліції охорони Волинської області Ярослав Косинець

На Волині організація охороняє майже 6 тисяч об'єктів з особистим майном громадян, з них 4,5 тисячі у Луцьку.

В області працює 12 нарядів, в Луцьку – три, хоча в святкові дні кількість нарядів може збільшуватися до п'яти. Вони чергують цілодобово.

"Сигнал тривоги за декілька секунд приходить до нас на пульт централізованого спостереження. За пультом чергує три оператори, які обробляють цю інформацію. Комп'ютер висвічує сигнал тривоги і диспетчер в найкоротший термін передає дані наряду. Вони виїзджають і встановлюють причину", ознайомлює з принципом роботи начальник.

Вартість абонплати за місяць коливається від 130 гривень за охорону квартири і від 180 гривень – за приватний будинок.

В управлінні запевняють, якщо злочинець бачить наліпку з написом, що будівля під охороною, то дуже рідко намагаються вчинити крадіжку.

Також охоронці звертають увагу на "слабкі місця" в наших оселях, які можуть стати справжньою знахідкою для злодія.

В першу чергу, це пластикове вікно, яке можна відкрити за 5 секунд.

"Дерев'яне вікно потрібно вибивати, щоб проникнути в квартиру, а пластикове можна легенько піджати і дістати його з рамою. Залізним гачком тягнуть за місце, де можна схопитися, і воно відкривається", пояснює Косинець.

Ролети на вікна теж не можна вважати надійним захистом.

"Якщо решітки стоять на вікні зсередини квартири – це захист. Бо злочинець має зламати спочатку вікно, тоді решітку. А за цей час встигає приїхати наряд", – кажуть в управлінні.

Хоча, немає замків, яких не можна зламати. Підвищити рівень безпеки квартири можуть броньовані двері, але у разі якщо вони подвійні і між ними стоять датчики руху.

Косинець каже, що замки в багатоповерхівках ламають майже щоночі.

Найпростіший дверний замок – це питання хвилини, середній – 3–4 хвилини, якщо складний 5–7 хвилин.

Небезпечним місцем, через яке крадії можуть проникнути в оселю, є дах. Бували випадки, коли за допомогою альпіністського спорядження зловмисники проникали в квартири через незасклені балкони.

Сторожовий пес в квартирі є не зажди надійним способом охорони.

"Собака – це не захист, бо її можуть "прикормити", зачинити на балконі і здійснити крадіжку, якщо немає сигналізації", попереджає Косинець.

Охоронець розповідає, що крадії часто йдуть "на ривок". Адже вони знають, що наряд їхатиме 2–3 хвилини, і намагаються за цей час проникнути в приміщення і втекти з тим, що встигнуть взяти.

***

Лучани часто економлять на вікнах і дверях, утеплюють дешевим пінопластом свої квартири та не дбають про встановлення протипожежної сигналізації. Потім – отримують невтішну статистику квартирних крадіжок і пожеж.

Тож маємо пам'ятати, що про безпеку власного житла ми маємо подбати самі. Особливо, коли купуємо квартиру в новобудові і ще можемо звертати увагу на всі належні умови для безпечного і комфортного проживання.

Надрукувати
мітки:
коментарів