Поділитись:

VOX DEI: чи варто вже подавати тепло в оселі лучан

Субота, 07 жовтня 2017, 21:00
VOX DEI: чи варто вже подавати тепло в оселі лучан

VOX DEI: чи варто вже подавати тепло в оселі лучан

Темою тижня стали розмови про осінній холод та те, коли лучанам ввімкнуть опалення. Як повідомляв директор департаменту житлово-комунального господарства Луцькради Юрій Крась містяни можуть очікувати на тепло в оселях, коли середньодобова температура буде не більше 8 градусів.

ІА "Конкурент" запитав у експертів варто чи ще не варто вмикати тепло найближчим часом, чому показник +8С є нормою та за яким принципом нараховується аванс споживачам за газ.

Григорій Пустовіт, секретар Луцької міської ради, в.о. міського голови:

VOX DEI: чи варто вже подавати тепло в оселі лучан

Звичайно, що Луцьк готовий до опалювального сезону. Ми все робимо для того, щоб ввійти в цей сезон, не дивлячись на проблеми і ризики. Все, що ми запланували, ми робимо. Готові до опалювального сезону. На сьогодні в нас є номінація на початок жовтня. Є все для того, щоб нормально вступити в опалювальний сезон. Вже підключений пологовий. Поступово зараз будемо дивитися і підключати лікувальні заклади, освітянські. Помалу входимо в опалювальний сезон. Як тільки буде три дні нижче +8С, тоді будемо розпочинати опалювальний сезон усім лучанам. Чому саме +8С? Тому, що так прийнято. Так було завжди. Це загально прийнята практика.

Чи тепло у Вас в оселі? (Конкурент): - Не мерзну, але опалення не включав ще.

Валентина Малютіна, директор ДКП "Луцьктепло":

VOX DEI: чи варто вже подавати тепло в оселі лучан

Ми готові до опалювального сезону. Навіть помаленьку вже його почали. Ми маємо клопотання від управління освіти, вже сьогодні підключаємо школи, дитячі садочки. Але ті, які ми технічно можемо підключити, без зачіпання житлового фонду. Тобто по окремих об'єктах лише. Із лікарень зараз підключений будинок дитини, де є клопотання, пологовий підключений, обласна дитяча лікарня підключена на Відродження.

Власне у момент підключення нам дуже тяжко зберегти і втримати сталий рівень розрахунку. Тобто, за діючими нормативними документами за газ спожитий в поточному місяці ми маємо розрахуватися в цьому ж місяці, максимум – до 10-го числа наступного з НАК "Нафтогазом", електриками з газовиками. А споживачі нам платять тільки до кінця наступного місяця. В основному наші споживачі – це населення. Коли бюджет платить синхронно місяць в місяць, то населення платить, умовно, за вересень до кінця жовтня. В нас виникають оці величезні часові розриви, коли нам вже треба заплатити, а нам ще люди не заплатили. І найважче нам працювати власне от цей перший місяць, коли ми ризикуємо понизити цей рівень розрахунку. А коли наш рівень розрахунку значно менше ніж 90%, за діючими документами нам мають право припинити постачання газу. Власне важливо цей перший місяць. Нам дуже важко втримати цей рівень розрахунку, коли платежі ще не почали, а зобов'язання у нас уже виникають. Тому ми просимо платити, хто може то це робить. Це не є сума, яка враховується в заборгованість, це просто йде рекомендований аванс. Ми того року це практикували. Багато хто платив. Ця сума не впливає ні на призначення субсидій, ні на що. В минулому році громада нас підтримала, допомагала розрахуватися.

Надрукувати
мітки:
коментарів