Поділитись:

Дні польського кіно у Луцьку стартували із фільму про сексуальну революцію

П'ятниця, 13 жовтня 2017, 13:03
Дні польського кіно у Луцьку стартували із фільму про сексуальну революцію

Сім повнометражних фільмів польського виробництва 12-18 жовтня представлять лучанам та гостям міста в рамках щорічних Днів польського кіно.

Ці кінострічки вийшли в прокат у 2015-2017 роках. Цієї осені фестиваль для кіноманів проходить уже удванадцяте. Загалом Дні польського кіно тривають у шести містах України: окрім Луцька, також у Києві, Одесі, Маріуполі, Харкові та Вінниці. А протягом тижня відвідувачам кінотеатру пропонують на вибір сім фільмів польською мовою (звичайно, із україномовними субтитрами), - пише "Волинський монітор".

Перший фільм програми, "Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької" режисерки Марії Садовської, продемонстрували вже 12 жовтня.

Консул Генерального консульства Республіки Польща Кшиштоф Савицький, який був присутнім на урочистому відкритті фестивалю в кінотеатрі "Premier City", акцентував, що ця стрічка – про боротьбу жінки з наявною системою.

Так, "Мистецтво кохання" – це також назва книги, яку написала польська вчена, гінеколог Міхаліна Віслоцька про те, чого соромилися, про що не знали й чого боялися у зв'язку з притаманними суспільству 70-х років соціалістичними реаліями та консервативними, ґрунтованими на релігійних заборонах, принципами.

З'ява цієї книги, попри численні труднощі, спричинені перепонами зі сторони партії, дала початок історії польської сексуальної революції.

Наступні фільми, пропоновані до перегляду, обіцяють бути не менш цікавими. Лучани зможуть побачити теж біографічну драму Марі Ноель "Марія Склодовська-Кюрі", присвячену відомій польській вченій, дитячу історію про фантастичний світ Маріуша Палея "За блакитними дверима", драму "Новий світ" про трьох молодих людей, зокрема й українку, які намагаються знайти своє місце в Польщі (Ельжбєта Бенковська, Лукаш Остальський, Міхал Вавжецький), трилер про краківського маніяка Марціна Кошалки "Червоний павук", романтичну комедію Міті Окорна "Планета самотніх" і біографічний фільм Яна Матушинського "Остання сім'я".

Надрукувати
мітки:
коментарів