Поділитись:

#Споживач. Як правильно оформити завдаток?

Понеділок, 30 жовтня 2017, 10:00

Щодня ми укладаємо десятки угод. Наприклад, купуючи товари в магазині, відвідуючи перукарні чи користуючись громадським транспортом. Як споживачі ми набуваємо певних прав та обов'язків. Часто незнання цих правил призводить до конфліктів, непорозумінь чи навіть ошуканства. Наша обізнаність дозволить підвищити якість послуг та споживацьку культуру. Тому ІА "Конкурент" вирішило започаткувати рубрику #споживач, де за допомогою управління захисту прав споживачів головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, відповідатиме на поширені питання. Свої питання та пропозиції просимо надсилати за адресою:[email protected].

Як правильно оформити завдаток?

Практика показує, що більшість людей знають про таке явище як завдаток та наслідки невиконання зобов'язання, забезпеченого ним. Однак, побутує хибна думка, що завдаток – це частина вартості товару, яка вноситься для того, щоб забезпечити придбання товару (тобто укладення договору купівлі-продажу) в майбутньому.

Але чи завжди внесена наперед сума є саме завдатком?

Виявляється, що ні.

Проаналізувавши законодавство і судову практику, приходимо до висновку, що не все так очевидно, як видається на перший погляд.

Завдаток є одним з способів забезпечення виконання зобов'язання.

Однак, щоб внесена наперед сума вважалась завдатком, потрібно дотриматись наступних умов:

По-перше, договір про завдаток має бути вчинений в письмовій формі (ст. 547 Цивільного кодексу України). В іншому випадку він є нікчемним, а, отже, не породжує у сторін прав і обов'язків. Це може бути пункт в основному договорі, окремий договір про завдаток, розписка або товарний чек, при дотриманні наведених нижче умов.

По-друге, в цьому договорі (розписці або товарному чеку) має бути вказано, що внесена сума є саме завдатком. В іншому випадку це буде не завдаток, а аванс.

По-третє, завдаток є способом забезпечення реального зобов'язання. Тобто, спочатку має існувати саме зобов'язання, а вже потім завдаток, який його забезпечує. Іншими словами завдаток не є самостійним зобов'язанням. Він є тільки способом забезпеченням іншого зобов'язання і повністю від нього залежить.

Тут слід зазначити, що навіть підписаний договір не означає, що зобов'язання між сторонами вже існують. Це може мати місце, коли договір потребує державної реєстрації. Наприклад, купівля-продаж квартири.

В такому випадку до моменту державної реєстрації договір вважається не укладеним, а отже, не породжує жодних прав і обов'язків між сторонами. Це випливає зі змісту статей 210, 640, 657 Цивільного кодексу України. Такий договір не може бути забезпеченим завдатком, а внесена покупцем сума буде авансом незалежно від того, як її назвали сторони в договорі.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів