Поділитись:

Vox populi: що думають лучани про мовні квоти і новий контент (фото)

Неділя, 05 листопада 2017, 21:00

Із 13 жовтня в Україні набув чинності закон, що встановлює обов'язкову частку україномовного контенту на загальнонаціональних телеканалах в обсязі 75 %. Згідно із документом, передачі, фільми й новини українською мовою повинні становити не менше 75 % загальної тривалості передач і фільмів у кожному із проміжків часу між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00 годинами. Телерадіокомпанії місцевого мовлення повинні транслювати не менше від 60 % ефіру українською мовою. За невиконання вимог телерадіокомпанія змушена буде сплатити штраф у розмірі 5 % від загальної суми ліцензійного збору.

Чи відчули лучани зміни у теле- і радіомовленні, чи змінився контент і наскільки якісні ці зміни, ІА "Конкурент" поцікавилось у містян.

Саша:

Так, на радіо і телебаченні стало більше української мови. Це позитивні зміни. Варто продовжувати цю тенденцію, адже це наша країна і має бути своя мова, і більше має бути української на радіо, на телебаченні, і книжок, і в школах... Думаю, що це правильно. За останній рік український продукт став якіснішим. І за кордоном теж потребують деякі українські продукти.

Настя:

Відчувається, що української на радіо та на телебаченні стало більше. І ці зміни якісні. Хочеться, аби української було більше. Пісень українських стало більше, їх приємно слухати. Приємно, що вони є, бо була популярна російська мова. Особливо подобається Арсен Мірзоян – він співає хороші пісні українською.

Віктор та Ірина:

Так, стало більше української. В принципі треба було б ширше і більше, сама індустрія розвивалась би, більший попит з'явиться. Вже замучила всіх оця російська попса, шансон... Зараз дуже хороші українські ремікси.

Назар:

На мою думку, ситуація змінилася. Якщо брати телебачення, воно ніяк не збідніло, тому що ніколи не зникнуть з наших терен російські канали (як би їх там не забороняли), російська мова. Якщо брати статистику, якою б вона сумною не була, російська мова поширена серед громадян саме. Якщо її зовсім заборонити на телебаченні, що і намагаються зробити, це знову ж таки виллється в демонстрації, заворушення, а цього нам якраз зараз і не треба. Поки як-не-як є стабільність, але в Києві я вже помітив щось на цю тему вже відбувається. На мою думку, поки що українського продукту немає, це поки тільки кількість, а не якість. Вигідніше просувати щось російське, тому що російське підходить і для Росії, і Білорусі, і України, тобто для колишніх країн СНД. Український продукт ще не встиг себе показати, виробитись... Років через 15 у нас буде розкішне телебачення, розкішна українська музика. Якщо, наприклад, брати телеканал "М2", вони вже запускають в ефір класну українську музику. Це єдиний телеканал, який, на мою думку, йде за тенденцією "просувати українське якісне". Як би сумно не було, українська музика, українське телерадіомовлення зараз дуже сильно відстає. І це треба розвивати.

Едуард:

Звичайно, стало більше. Ми помітили ці зміни, музика на радіо змінилася. Ми ж живемо в Україні, то воно повинно бути так.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX DEI: ЩО ЗМІНИЛОСЯ ЗА РІК ДІЇ МОВНИХ КВОТ

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 січня 2024
13 січня 2024
17 листопада 2023
01 листопада 2023
04 жовтня 2023
22 липня 2023
01 липня 2023
29 червня 2023
19 червня 2023
11 червня 2023
10:23