Поділитись:

Волинь: один в полі (не) рейдер

Понеділок, 06 листопада 2017, 21:00

В Україні через підйом агробізнесу рейдери "пішли" в поля і вже випрацювали цілі схеми, як "віджати" майно, землі чи й увесь бізнес.

"Сьогодні вночі озброєні тітушки обстріляли пайовиків і автомобілі...", – це сцена не з "лихих 90-их", а події на Вінниччині, що відбулися цього літа.

На Волині таких "сценаріїв" не було, хоча інколи нездорова конкуренція між підприємствами сприяла тому, що котрийсь із опонентів не гребував використовувати у "змаганні" різні методи.

Журналісти сайту новин Волині "Конкурент" вирішили дізнатися, що ж можна назвати рейдерством, чи дісталося воно до Волині та як від нього вберегтися. Для цього ми поспілкувалися з місцевою владою, спеціалістами з агросектору та пайовиками, які висловили різні думки на одну проблему.

Рейдери можуть діяти багатьма способами, навіть не порушуючи закону

Попри те, що випадки рейдерства в агросекторі вже не новина, в українському законодавстві немає жодного визначення цього поняття. Про це ІА "Конкурент" розповів адвокат Андрій Овчаров.

Рейдерство характеризують як вид організованої злочинної діяльності, що передбачає вчинення низки злочинів, пов'язаних спільним умислом на протиправне захоплення чужої власності. Часто воно поєднане з використанням неправосудних судових рішень, корупції у правоохоронних органах.

Адвокат:

"Причинами рейдерства є непрозорість фінансової діяльності агрогосподарств, недосконала система реєстрації прав на землю. Поки існує корупційна складова в роботі держорганів, жодне, навіть найефективніше законодавство, не надасть100 % гарантії безпеки"

Загалом рейдери можуть діяти багатьма способами, навіть не порушуючи законодавства, а лишень використовуючи прогалини в законі. Але й можуть вдаватись до більш радикальних дій, таких як фальсифікація документів, підкуп чиновників, збройний напад.

Досить часто звичайні господарські спори (Правові спори, що виникають між суб'єктами господарської діяльності і супроводжують діяльність будь-якого підприємства, – К.) можуть помилково ототожнювати із рейдерством.

(Не)рейдерські розбірки на Волині

Загалом у ЗМІ якщо й з'являються повідомлення про агрорейдертво, то переважно це стосується південно-східної чи центральної частини України. Відтак замість гуркоту трактора чи комбайна на полі звучать перестрілки.

На Волині теж виникають конфліктні ситуації, які час від часу лунають в інформпросторі. Варто лишень згадати про минулорічний конфлікт між рівненським приватним підприємством"Агро-експрес-сервіс" і ТОВ "СБЕ Україна Рівне", що входить до групи компаній "Вілія" (ТзОВ "Волинь-зерно-продукт").

Керівник фермерського господаства ФГ "КОМ.ФОР" Євген Шелепіна назвав рейдерською тактикою випадок, коли конкуруюче підприємство підбурювало пайовиків села Журавники (Горохівський район) розривати договори оренди з ФГ "КОМ.ФОР" і підписувати з ними за більшу плату.

Керівник ФГ Керівник ФГ "КОМ.ФОР" Євген Шелепіна

Також частину земельних паїв "Кріс-Віт Україна" (с. Сьомаки та Одеради, Луцький район) у кінці 2015 року засіяв інший підприємець.

"Наші договори зареєстровані у Держземкадастрі відповідно до законодавства 2010-2012 років. У 2013 році змінився реєструючий орган, який не перевірив, чи перебуває земля в оренді, і незаконно зареєстрував їх на "Україна-Баїв", - зазначила керівник підприємства "Кріс-Віт Україна" Вікторія Конінгс.

У 2013 році змінилась система реєстрації прав на землю і передача реєстраційних функцій від органів земельних реcурсів органам юстиції. Але всі кадастрові записи, які були зроблені до 2013 року, не були автоматично перенесені у новий реєстр Мін'юста. Через що й досі часто виникає так звана подвійна реєстрація і підозри в нечесних діях самих реєстраторів.

Також у серпні цього року конфлікт, який у пресі спочатку "охрестили" рейдерством, відбувся між господарствами СГПП "Вишеньки" та "Патріот АГРО" у Рожищенському районі. Cуть конфлікту полягала в тому, що "Вишеньки", не розібравшись, засіяли частину земель, які знаходяться в законному користуванні "Патріот АГРО".

"Безверхий (директор СГПП "Вишеньки", – К.) зайшов в Літогощу, почав брати паї і засіяв все підряд – і наше, й людське, і все.. А нас зробили рейдерами і сказали, що ми хочемо відібрати його посіви", ≥ сказала у коментарі для ІА "Конкурент" директор підприємства Катерина Смолка.

В цих історіях простежується декілька моментів: основною проблемою на Волині є подвійні договори на одні і ті ж ділянки або ж "переманювання" пайовиків за більші гроші. Варто додати, що ті господарства, які використовувати у боротьбі за землю якийсь із елементів рейдерства, фактично не порушуючи законодавства, притягнути до відповідальності буде досить складно.

На Волині рейдерства, як такого, не було, але рейдерські підходи в конкуренції певною мірою проглядаються

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко переконаний, що земля з кожним днем стає більш витребуваною, а той, хто вміє на ній господарювати, отримує хороші прибутки.

"На Волині рейдерства, як такого, не було. Хоча рейдерські підходи в конкуренції певною мірою проглядаються в агросекторі. Оскільки є випадки, коли шукаються шляхи у боротьбі за землю, і часто буває так, що в одного орендаря договори з пайовиками заключені, але не зареєстровані. Інший орендар, якому приглянулися ці землі, користуючись тим, що договори на них не зареєстровані, іде до людей і піднімає розцінку, тим самим переманюючи до себе пайовиків", – пояснює посадовець.

Начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко><span class=Начальник департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко

На думку Юрія Горбенка, головне для орендаря зараз, коли існує конкуренція за землю, – створити умови, які б були вигідні обом сторонам – як орендарям, так і власникам паїв. Він приводить приклади господарств СГПП "Рать" (орендують землі у 9 селах, – К.) та СТзОВ "Романів", які працюють компактно, розвиваються, дають робочі місця.

У департаменті вважають, якщо і виникають спірні питання, то їх краще вирішувати на початковому етапі, а не під час жнив бити на сполох: "Чия земля? Чий урожай?".

"Це дикунство", - волинський аграрій про явище рейдерства

Віталій Заремба, керівник СТзОВ "Романів", аграрій з багаторічним стажем, переконаний, що від рейдерства ніхто не застрахований.

Керівник СТзОВ Керівник СТзОВ "Романів" Віталій Заремба

"У нас же є чимало охочих "поласувати чужим", і ми є свідками цього всього. А хіба існує тільки захоплення земель? А хіба ми не є свідками рейдерського захоплення підприємств і, зауважте, це все практично сходить з рук тим, хто це організовує. Це ж тривожні сигнали для цивілізованого суспільства. Як на мене, це дикунство, яке має дуже суворо каратись законодавством", – переконаний Віталій Заремба.

На думку засновника групи компаній "Вілія" Євгена Дудки, рейдерство потрібно відмежовувати від конкуренції і не приділяти йому стільки уваги.

Засновник групи компаній ВіліяЗасновник групи компаній Вілія" Євген Дудка

"Рейдери активізувались через недосконале законодавство. Аби не було його продовження, потрібно налагодити чіткі та прозорі відносини з пайовиками, платити достойну орендну плату, навести порядок з документами. У підприємств, які дотримуються такої тактики, не виникне жодних проблем", – наголошує аграрій.

І додає, що сьогодні ментальність сільських людей змінилася, і вони вже не думають про короткострокову вигоду, а думають масштабніше, глибше. Тому господарства повинні виробити певну філософію поведінки на селі, яка чітко, крок за кроком повинна сприяти його розвитку.

***

Робимо висновок, що на Волині, як такого, рейдерства не було. Втім, останнім часом і тут у пошуках багатих земель агрогосподарства досить часто "сходяться" на полі одного пайовика. Вони можуть конкурувати за цю землю по-різному: укладати подвійні договори, підбурювати населення до розривання договору, підкуп чиновників, використання прогалин в законодавстві. Зеленим світлом для рейдера є і "непрозора" діяльність господарства.

***

Продовження матеріалу читайте за посиланням: ЯК ПРОТИДІЮТЬ АГРАРНОМУ РЕЙДЕРСТВУ НА ВОЛИНІ

Надрукувати
мітки:
коментарів