Поділитись:

У Генконсульстві Польщі в Луцьку спростували інформацію про "польський Львів"

Середа, 08 листопада 2017, 13:03
У Генконсульстві Польщі в Луцьку спростували інформацію про «польський Львів»

Віце-консул Генерального Консульства РП в Луцьку Марек Запур офіційно заявив, що його слова вирвали з контексту і перекрутили.

Про це повідомляють на офіційному сайті Генконсульства Польщі в Луцьку.

"Я не говорив про те, що Львів є польським містом. Я чітко зазначив, що Львів був польським містом у 1918 році, коли більшість його мешканців становили поляки. Це питання було порушене під час дискусії, яка спалахнула після мого протесту проти вживання терміну "польська окупація" в стосунку до міжвоєнного періоду на Волині, яким послуговувалися під час кількох виступів. Шкода, що надаючи таку серйозну інформацію, журналісти покладалися лише на окрему, упереджену думку, і не намагалися сконтактуватися ані зі мною, ані з іншими особами, присутніми на конференції. Виняток становлять волинські ЗМІ, які попросили мене та одного з присутніх на конференції професорів прокоментувати ситуацію", – зазначив Марек Запур.

Також він сказав, що йому прикро, що постать Юзевського представлено у ЗМІ таким способом, який не сприяє польсько-українському примиренню.

Нагадаємо: у Рівненському обласному краєзнавчому музеї 6 листопада відбувся круглий стіл "Волинський експеримент Генрика Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період". На заході були присутні віце-консул Польщі в Луцьку Марек Запур та професор кафедри нової та новітньої історії України, кандидат історичних наук Микола Кучерепа. Вони якраз мали презентувати перевидані українською мовою щоденники Юзевського. У ЗМІ з'явилася інформаці про те, що під час цього заходу Марек Запур заявив, що Української держави у той час не існувало (тобто у період 1917-1920 рр не було ні ЗУНР, ні УНР), Львів – то є польське місто, і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас.

Однак у коментарі ІА "Конкурент" віце-консул пояснив, що насправді мав на увазі. До того ж його слова підтвердив і професор Микола Кучерепа.

Надрукувати
мітки:
коментарів