Поділитись:

Директорку луцького коледжу судять за 300 доларів хабара (фото)

Середа, 22 листопада 2017, 08:15
Директорку луцького коледжу судять за 300 доларів хабара (фото)

Директорку луцького коледжу судять за 300 доларів хабара (фото)

Апеляційний суд Волинської області відправив на новий судовий розгляд справу про 300 доларів хабара директорки Луцького кооперативного коледжу Наталії Стрільчук за вступ абітурієнта до вишу.

Про це повідомляє "Четверта влада".

Відповідну ухвалу колегія суддів у складі Тетяни Лівандовської-Кочури, Віктора Гапончука та Петра Борсука винесли 17 жовтня.

Нагадаємо: у серпні 2016 року правоохоронці затримали директорку Луцького кооперативного коледжу Львівського торговельно-економічного університету Наталію Стрільчук за вимагання 500 доларів США хабара.

Директорку луцького коледжу судять за 300 доларів хабара (фото)

В органи звернувся лучанин, який і повідомив про таку вимогу директорки коледжу. Затримали ж її на робочому місці безпосередньо після отримання частини "винагороди" у 300 доларів. Під час огляду службового кабінету поліцейські знайшли у неї ще 20 тисяч гривень.

Директорку луцького коледжу судять за 300 доларів хабара (фото)

Як з`ясувалося під час судового розгляду в Луцькому міськрайонному суді, а згодом і в апеляційній інстанції, Наталія Стрільчук працює в навчальному закладі уже 30 років, а з 2014 року очолює його. Вона ж була і головою відбіркової комісії під час вступної кампанії.

Як йдеться у судових документах, свідок у справі розповів, що 20 липня 2016 року звернувся до навчального закладу, аби вступити до нього і отримати освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за спеціальністю "облік і оподаткування". В кабінеті директора коледжу він подав відповідні документи і заяву про вступ.

Директорка коледжу Наталія Стрільчук запитала його, чи впевнений він у своїх здібностях щодо успішного складання іспитів з української мови та математики, на що хлопець відповів не впевнено. Тому вона запропонувала допомогу у позитивному складанні екзаменів та подальшому зарахуванні його до навчального закладу у разі надання їй 500 доларів США хабара.

Через кілька днів, 25 липня, перед екзаменом абітурієнт зайшов до кабінету директорки, і вона порадила йому під час написання диктанту з української мови не ставити розділових знаків, оскільки їх потім розставлять за нього.

Ще за кілька днів, 27 липня, перед наступним екзаменом з математики до абітурієнта підійшла невідома жінка з папірчиком, на якому було зазначено, щоб він писав будь-які відповіді і після екзамену до директора не заходив.

3-го серпня хлопець прийшов до навчального закладу, щоб дізнатися результати іспитів. Наталія Стрільчук повідомила, що екзамени він склав успішно, але для зарахування до закладу має заплатити 500 доларів, інакше цього не буде. Тож 12 серпня в службовому кабінеті директорки абітурієнт передав жінці 300 доларів, оскільки заплатити більше можливості не мав. На той час це становило 7455 гривень.

19-го травня цього року Луцький міськрайонний суд виправдав Наталію Стрільчук у зв`язку з недоведеністю злочину. Тоді суддя В`ячеслав Покидюк вирішив, що слідчі зібрали докази з порушеннями.

Обвинувачена ж заявила, що ніяких грошей ні в кого не вимагала, а навпаки, оскільки заклад приватний, була зацікавлена в прийнятті на навчання більшої кількості студентів. Абітурієнт же вирішив подякувати директорці коледжу з власної ініціативи. Вона розцінила це як матеріальну допомогу на розвиток закладу, однак помітивши, що там чимала сума в доларах, намагалась наздогнати хлопця, аби повернути їх, оскільки такої допомоги до цього ніхто не надавав.

Також жінка зазначила, що після таких же дій абітурієнта у 2015 році засудили за отримання 15 тисяч гривень неправомірної вигоди і директорку Виноградівського державного коледжу. Посадовицю за це оштрафували на 25,5 тисяч гривень. Хлопець це підтвердив і пояснив неодноразовою зміною проживання та додав, що ні у Виноградівському, ні у Луцькому коледжі не навчається.

Зрештою суд першої інстанції вирішив, що дії абітурієнта та правоохоронців були провокацією злочину і виправдав Наталію Стрільчук.

В суді апеляційної інстанції прокурор не погодився з таким рішенням Феміди, обґрунтувавши це тим, що суддя неналежним чином розглянув справу, направильно застовував закони і не розглянув усі докази. Колегія суддів Апеляційного суду Волині погодилася з позицією прокурора і частково задовольнила його скаргу: скасувала вирок Луцького міськрайонного суду та призначила новий розгляд справи у цьому ж суді.

Наразі повторний розгляд справи уже розпочав суддя Олег Ющук.

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
22 березня 2024
19 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
07 березня 2024
15:50
28 лютого 2024
27 лютого 2024