Поділитись:

Науковці СНУ "передумали" і підтримали "декомунізаційний" закон

П'ятниця, 24 листопада 2017, 10:10
Науковці СНУ

Науковці Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки підтримують необхідність декомунізації на шляху європейського розвитку країни.

Відповідна заява з′явилася на сайті вишу.

Нагадаємо: 22 листопада Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності ЗУ "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СНУ ЗНАЙШЛИ ВИННИХ У СКАНДАЛІ ЩОДО "ДЕКОМУНІЗАЦІЙНОГО" ЗАКОНУ

У зв'язку з цим суд звернувся за експертною думкою до Президента України, голови Верховної Ради, Інституту національної пам'яті, Інституту держави і права, однієї громадської організації та восьми національних університетів. Таке обговорення викликало суспільний резонанс серед засобів масової інформації Волинської області, оскільки науковці СНУ імені Лесі Українки висловили власну позицію, яка була оголошена суддею-доповідачем Віктор Колісник. Однак, наголошують у СНУ, питання про підтримання чи засудження декомунізації у експертному висновку не порушувалося.

"Хочемо внести ясність щодо позиції в справі відповідності Конституції України ЗУ "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". У висновку містяться лише зауваження щодо формулювання та змісту окремих положень зазначеного закону. Наголошується, що Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" містить беззаперечні положення, які відповідають сучасному прагненню українського суспільства до розбудови демократичної правової держави та розірвання зв'язків із комуністичним минулим", – йдеться у заяві.

Підтверджується також наукова позиція, що "декомунізаційний" закон спрямований на недопущення будь-яких намірів відновлення тоталітарних режимів чи поширення їх ідеологій в сучасному суспільстві на аналізі аналогічного досвіду європейських країн, як-от Молдова, Німеччина, Литва, Польща, Угорщина, Словаччина, Італія, Чехія.

Як пояснюють у СНУ, позиція науковців юридичного факультету полягає у ствердженні необхідності доопрацювання окремих положень вітчизняного закону. Але така позиція не заперечує потребу засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки й не закликає до скасування декомунізації.

Натомість у заяві судді йдеться про те, що науковці СНУ вважають більшість положень закону суперечливими щодо ряду міжнародних правових норм та Конституції України. І наголосили на тому, що є достатньо підстав для визнання його неконституційним у цілому.

Надрукувати
мітки:
коментарів