Поділитись:

Сортування сміття: перший тиждень

Четвер, 07 грудня 2017, 07:40

Тиждень тому я вирішила долучитися до тієї невеликої когорти українців, які сортують сміття. Адже 1 січня не за горами, а саме з цього часу сортування відходів повинно стати щоденною нормою. Можна довго говорити, що немає належних умов, у нас невеликі квартири, не той менталітет і так далі. Але ліпше шукати невеличкі перемоги, аніж великі зради.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК ЛУЦЬКА РОДИНА СОРТУЄ 90% СВОГО СМІТТЯ І ЗАРОБЛЯЄ НА ЦЬОМУ ГРОШІ

Перемога #1

Виявилося, що у моєму середовищі досить багато людей, які все ж таки сміття сортують. Звісно, не так ретельно, як мало би бути, але зрушення є.

Ті, хто живе у приватному секторі, ретельно відбирають органічні відходи від інших. Недоїдки людей смакують курочки та півники, часом котики та собачки. Окрім цього все інше йде на перегній. Вирішила, що можу їм постачати свою органіку)

На роботі шкурки від фруктів тепер збираю у мішечок та беру з собою, аби викинути в контейнер для органіки. Тепер ніхто не зможе звинуватити мене у тому, що я забруднила офісний смітник. Хіба в тому, що я багато під'їдаю)  ><span class=На роботі шкурки від фруктів тепер збираю у мішечок та беру з собою, аби викинути в контейнер для органіки. Тепер ніхто не зможе звинуватити мене у тому, що я забруднила офісний смітник. Хіба в тому, що я багато під'їдаю)

Практично кожна сім'я, де проживає школяр, автоматично стає мисливцем за макулатурою. Бо у школах щороку діти носять папір.

То й же приватний сектор не рідко полює на папір, бо його можна використовувати для розпалювання вогню у печах чи котлах. Загалом, макулатури у мене збирається не так багато, хіба рекламні газети. А ось, як мені розповіли, чеки, використані серветки, переробці не підлягають. Тому кидала їх й загальне сміття.

Перемога #2

З часу, коли стало відомо про благодійний фонд "ОВЕС", у нас оселився контейнер для пластикових кришечок. Окремо є контейнер для відпрацьованих батарейок. Цьому напрямку сортування ми приділяємо увагу вже не перший рік, тож не повні чайники.

Перемога #3

Один мій знайомий, затятий сортувальник, прочитавши про мою ініціативу, порадив у першу чергу менше споживати такого сміття, яке не підлягає вторинній переробці. Або ж яке доведеться сортувати. Мені це видалося доволі мудрим рішенням. Як кажуть, чисто не там, де прибирають, а там де не смітять.

Отож, у двох з трьох випадків я використала власну термокружку для кави, а не скористалася одноразовим стаканчиком.

Мій кавовий грішок. Букви у кутику на кришечці значать, що це полістирол. Цей матеріал можна переробити. А ось сам стаканчик ніяк не маркований. ><span class=Мій кавовий грішок. Букви у кутику на кришечці значать, що це полістирол. Цей матеріал можна переробити. А ось сам стаканчик ніяк не маркований.

Впродовж тижня я не купувала воду у пластиковій пляшці, а брала з собою пляшку багаторазового користування для води. Хоча, чесно кажучи, я не зовсім впевнена в тому, з чого вона зроблена.

А ось чого мені поки що не вдається позбутися — це пакетиків у супермаркетів. Якщо більшість фруктів можна брати без пакетика, то з крупами чи бобовими справа гірша. Ходити з власними мішечками для мене проблематично. Але я сортую усі ці використані пакети і, якщо комусь вони треба для прибирання за своїм улюбленцем — із задоволенням віддам партію. Але чуття мені підказує, що в світі є спеціальні пакетики для таких потреб, які більш екофрендлі.

Перемога #4

Мої рідні не зустріли з особливим ентузіазмом ініціативу. Точніше, вони про неї забули і я бачила докази цього у сміттєвому відрі. Над цим треба буде працювати. Хоча, зізнаюся, я і сама часом забуваю.

Попри це, провела мабуть з п'ять лекцій про те, чому пляшки не потрібно використовувати повторно, чому їх потрібно стискати та змусила задуматися над тим, звідки беруть пляшки з молоком на ринку.

Перемога #5

Біля смітників, що в моєму районі, немає контейнерів для пляшок. Але! Перемога полягає в тому, що на відстані 500 м — 1 км можна знайти три контейнера для пляшок. Хоча пост має бути оптимістичним, я не можу приховати — усі вони були відчинені. А у них накидано мох та болото. Часом навіть у прямому сенсі. Не знаю, скільки з цих пляшок сподобаються якомусь переробному заводу.

Неподалік мого дому аж три спеціальні контейнери для пластикових пляшок...><span class=Неподалік мого дому аж три спеціальні контейнери для пластикових пляшок...

На жаль, усі вони відкриті та забруднені ><span class=На жаль, усі вони відкриті та забруднені

А ось продавцям молока можуть припасти до душі. Тому жмакайте пляшки, жмакайте!

І ще важливий нюанс. Не усі пляшки — це однакові пляшки. Кожна з них має своє маркування. Спеціалісти з сортування пишуть, що якщо на упаковці немає маркування (коду переробки) або стоїть № 3 чи 7 – таку упаковку треба викидати в загальне сміття.

Перемога #6

Я почала ретельніше вибирати що я купую. І дійшла до такого висновку. Якщо ви хочете правильніше харчуватися — обирайте продукти без яскравої упаковки) Часом колгосп-дизайн запорука простих хороших продуктів. Розумію, як це дивакувато звучить, але за моїми суб'єктивними спостереженнями більшість некорисних снеків, цукерок, солодощів, молочних продуктів продаються у яскравих упаковках. Деякі з них, можливо, й не переробляють в Луцьку чи навіть в Києві.

***

Так, я розумію, що розділяти сміття було би значно легше, якщо були чітко відомі місця, куди можна було би здати упаковку. Я поки що, відверто кажучи, у пошуку таких місць. І досить дивно, що цьому питанню не приділяють достатньо уваги в муніципалітеті. Принаймні, мені так здалося, дивлячись на смітники. Якби на кожному контейнері була би інформація про те, де найближче відділення для здачі макулатури, скла, металу, пластику — у людей було все менше виправдань власній байдужості чи некомфортності процесу сортування.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів