Поділитись:

Тріо повертається: екс-заступникам Луцька набридло бути "ексами"

Четвер, 07 грудня 2017, 14:00
Тріо повертається: екс-заступникам Луцька набридло бути

"Ми повертаємося", — почав свій спітч екс-заступник луцького міського голови Юрій Моклиця. Тріо колишніх посадовців — Юрій Моклиця, Сергій Григоренко та Тарас Яковлев зібрало медіа 7 грудня в антикафе Innerspace для презентації своєї громадської організації "Волинський центр розвитку урядування", яка у стадії реєстрації. Скорочено — Волинський ЦРУ. Така назва, судячи з емоцій, особливо веселить екс-заступника Сергія Григоренка.

У куточку, на диванчику, за всім спостерігає ще один екс — Богдан Гончарук. Його з посади помічника міського голови звільнили у квітні цього року.

Без краваток, але у піджаках. Із кавою в одноразових горнятках. Григоренко змінив оправу для окулярів на більш сучасну. Двоє ексів встигли відростити бороду, Юрій Моклиця все ще утримується від тренду. Втім, судячи з полеміки, вони ще досі тримають образу, хоча й кажуть, що відпочили, виспалися і цілком комфортно почуваються в комерційних структурах, де нині працюють. Загалом, промови досить загальні, але із натяками про великі плани, подекуди колумбійські. Але про все по порядку.

Як відомо, після смерті луцького міського голови Миколи Романюка, влада у місті змінилася. Не будемо заглиблюватися у всі перипетії, але Моклиця, Григоренко та Яковлев написали заяви на звільнення. А потім почався рік взаємообраз між ними та представниками більшості у раді (УКРОП), емоційних оцінок у соціальних мережах, критики як зі сторони наступників, так і щодо папєрєдніків.

ЧИТАТИ ВСЕ ПО ТЕМІ: "ВУСЕНКО VS ПОЛІЩУК"

Юрій Моклиця зізнався, що важко переживав весну 2017 року, як некомфортний період. Каже, що не легко було все критикувати і бути постійно в очікуванні. Особливо, якщо відомо, що не все, за що критикуєш — піддається легкому вирішенню.

Він додає, що саме у якості тріо їх цінують у тому середовищі, в якому вони спілкуються.

Не відомо що конкретно мав на увазі Моклиця, але від себе пояснимо, що Тарас Яковлев — умовно кажучи, людина голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика. Він навіть і нині працює його радником на громадських засадах. Юрій Моклиця свого часу був помічником нардепа Ігоря Лапіна. А Сергій Григоренко після виключення з "Батьківщини" знайшов себе в компанії Миколи Романюка.

"Якщо до цього це було протистояння команд, чи протистояння папєрєдніків-послідовників, то зараз ми хочемо зайти в публічну нішу, публічний діалог, як громадськість, яка спілкується з владою. Звичайно, це буде критика і не завжди приємний діалог, але трошки інші підходи, інша мотивація", - пояснив Моклиця.

Тобто, по суті, спікери задекларували народження себе в якості громадських активістів.

"До цього моменту — яке у нас було позиціонування у суспільстві? Екс-заступник. Ну... Не хочеться... У цьому немає нічого поганого. Людина, яка розуміє, що якщо хтось працював екс-заступником, то якийсь досвід отримав, знання. Але все ж таки "екс" у суспільстві сприймається як щось, що було вже. І ніякого посилу на майбутнє, на те, що буде далі. Тому хотілося статус екс-заступників трішки змодифікувати і змінити на експерти", - пояснює екс-заступник і новосталий експерт Юрій Моклиця.

А потім додає, що це повернення не зовсім те, в якості кого б вони хотіли повернутися. На уточнення пояснює: працюючи на владній посаді, можна бути більш ефективним, аніж у громадському середовищі. "В ідеалі, якщо ми говоримо про місцеве самоврядування, я б колись хотів стати міським головою", - додав Моклиця.

"Коли Колумб робив своє плавання, то думав, що відкриє Індію, а відкрив Америку. Є варіативність. Для мене це не є самоціллю. Я не погано себе зараз почуваю: висипаюся, не змушений вести довгі прийоми різних людей, люди ж є абсолютно різні. У громадському середовищі чи комерційних структурах маса переваг: спокій, більше часу. Як у випадку Колумба, так і у нашому випадку, можна стати досвідченим експертом, а можна повернутися у владу. Для мене це не самоціль, але якщо так складуться обставини, я не проти повернутися. Якщо ні, то я себе комфортно почуваю і у теперішньому житті", - додав Сергій Григоренко.

"Думаю, що боротьба щодо нашого повернення все ж таки буде", - доповнив колег-експертів експерт та громадський діяч Тарас Яковлев, чим підтвердив здогадки, що політика так просто не відпускає.

А поза тим новосталі Волинські ЦРУшники кажуть, що будуть займатися організацією бюджетних пропозицій, проведенням круглих столів та тренінгів, де шукатимуть варіанти для вирішення злободенних питань для розвитку місцевого самоврядування. До слова, не лише у масштабах Луцька.

Надрукувати
мітки:
коментарів