Поділитись:

В Україні суттєві еко-зміни: що чекає на бізнес?

Понеділок, 18 грудня 2017, 14:00
В Україні суттєві еко-зміни: що чекає на бізнес?

Із сьогоднішнього дня, 18 грудня, в силу вступає закон "Про оцінку впливу на довкілля". Його Верховна Рада України ухвалила ще у травні цього року. Після прийняття закон "Про екологічну експертизу" та ще низка положень нормативних актів втрачають силу.

Як повідомляли в управлінні з питань екології та природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації, прийняття нового закону стало наслідком прийняття Україною зобов'язань у рамках Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті, а також Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля.

ХОЧЕШ ПРАЦЮВАТИ — ОТРИМАЙ ЕКО-ОЦІНКУ

Тож нині, здійснюючи господарську діяльність, а саме будівництво, реконструкцію, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, демонтаж об'єктів, або інше втручання у природнє середовище, необхідно проводити оцінку впливу на довкілля (ОВД). Цей процес передбачає підготовку забудовником звіту про ОВД та його громадське обговорення.

Виключенню становить діяльність, спрямована виключно на забезпечення оборони держави, ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, антитерористичної операції на період її проведення.

Як повідомляє "Урядовий портал" www.kmu.gov.ua, згідно з законодавства від сьогодні:

  • подача документів здійснюється безпосередньо після внесення їх до відкритого Єдиного реєстру з ОВД;
  • чітко визначені стадії подачі, строки подання, опрацювання та зразки документів, визначених у Законі та необхідних для отримання висновку з ОВД;
  • визначено порядок встановлення плати за забезпечення громадського обговорення в процесі оцінки впливу на довкілля та напрями, за якими можуть використовуватись кошти.

Перейти в Єдиний реєстр можна за посиланням.

Уповноваженим органом, який повинен здійснювати оцінку впливу на довкілля, на місцях є управління з питань екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. У деяких випадках оцінку здійснюватиме безпосередньо Міністерство. Наприклад, якщо мова йде про оцінку транскордонного впливу.

"Із впровадженням цього Закону в Україні скасовується пострадянська модель - екологічна експертиза і запроваджується нова європейська форма оцінки впливу на довкілля. Відповідно кожна облдержадміністрація отримає нові повноваження та зобов'язання. Обов'язок здійснювати оцінку впливу на довкілля покладатиметься на підрозділи з питань екології та природних ресурсів, які після адміністративної реформи підпорядковуються ОДА", - Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

КОГО ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ?

У законі розділено декілька категорій видів діяльності щодо яких здійснюється оцінка. До першої, наприклад, належать нафтопереробні заводу, теплоелектростанції, установки для виробництва або збагачення ядерного палива, хімічне виробництво тощо.

Друга включає глибоке буріння та сільське господарство та лісогосподарське освоєння, рекультивація та меліорація земель, насадження лісу (на територіях площею 20 га), вирощування птиці, видобувна діяльність та навіть будівництво лижних трас тощо. Перелік виписаний в законі і є досить об'ємним.

ЯКА ПРОЦЕДУРА?

Тож суб'єкти господарювання, діяльність яких підпадає оцінці, повинні отримати її до початку діяльності. Про діяльність потрібно повідомити відповідний орган влади, або безпосередньо до Мінприроди.

У разі отримання зауважень і пропозицій громадськості, які надійшли на адресу територіального підрозділу ОДА, їх копії мають бути надіслані до суб'єкта господарювання.

По тому екологічне управління має надати підприємству умови звіту, вказуючи, що саме треба включити в документ. І надається час для підготовки. Забудовник у документі враховує чи відхиляє зауваження громадськості. Надалі цей звіт підлягає громадському обговоренню. У законі зазначено, що у процесі оцінки впливу на довкілля забезпечується своєчасне, адекватне та ефективне інформування громадськості.

Висновок з оцінки впливу на довкілля надається суб'єкту господарювання безоплатно протягом 25 робочих днів з дня завершення громадського обговорення, а в разі здійснення процедури оцінки транскордонного впливу – з дня завершення цієї процедури. До висновку з ОВД додається звіт про громадське обговорення. Висновок з оцінки впливу на довкілля є обов'язковим для виконання. Але може бути оскаржений у суді, сказано у законі.

Висновок з ОВД втрачає силу через 5 років у разі, якщо не було прийнято рішення щодо провадження планованої діяльності. Ще один нюанс: дія закону не поширюється на уже чинних суб'єктів, які ведуть діяльність і раніше отримали дозволи.

Особи, винні в порушенні законодавства про оцінку впливу на довкілля, притягаються до дисциплінарної, адміністративної, цивільної чи кримінальної відповідальності. Наприклад, щодо адмінвідповідальності, то можливо отримати до 8 тисяч гривень штрафу, позбавлення права займати посади.

Надрукувати
мітки:
коментарів