Поділитись:

"Люди мають різні вподобання на новорічні ялинки", – Тетяна Неводнічик

П'ятниця, 29 грудня 2017, 21:00

"Ця жінка про ялинки знає все", – так свого часу (а саме рік тому) мені представили директорку ДП "Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр" Тетяну Неводнічик.

Цьогоріч, за кілька днів до нового року, приїхавши в день інтерв'ю в насіннєвий центр, я застала Тетяну Неводнічик не в теплому та затишному кабінеті, а на подвір'ї. Взувши чоботи та зодягнувши теплу куртку, вона разом з працівниками центру метушилась серед ялинок, які були підготовані для продажу. Тим паче, що в той момент якраз приїхав покупець.

"Ну і що мені з вами робити?" – відірвавшись від справ, мовила Тетяна Леонідівна.

"Порозмовляйте зі мною і розкажіть про ваші ялинки", – відповідаю.

Вже потім, зручно вмостившись за столом в її кабінеті, ми й почали бесіду. Щоправда, час від часу доводилось переривати запис інтерв'ю через телефонні дзвінки, на які відволікалась Тетяна Неводнічик щодо своїх лісівничих" справ. Проте вдалось дізнатися, на які хвойні дерева нині мода, які види ялинок ніколи не осипатимуться, хто цьогоріч придбав найдорожчі ялинки і куди потрапляють ті ялинки, які все ж таки не вдалось реалізувати.

***

– Як давно почали займатись ялинками?

– Працюю я в лісовому господарстві 36 років. Починала працювати пожежним сторожем, помічником лісничого, лісничим, інженером з лісових культур, що було пов'язано саме із вирощуванням сіянців та саджанців. Ну і ось уже 6 років обіймаю посаду директора ДП "Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр".

– Якою є основна мета існування цього центру?

– Основним завданням селекційно-насіннєвого центру є вирощування основних лісоутворюючих порід. Як-от дуб звичайний, ясен, сосна, ялина, модрина європейська, але поряд із цим наше підприємство вирощує багато видів декоративних дерев та кущів. Маємо майже 200 найменувань. Все це ми робимо самі –від насінини, від черенка...

Перевага нашого підприємства в тому, що всі культури, вирощені в нас, адаптовані до нашого клімату. Ми не даємо особливих якихось підживок, а все це органічне добриво і трошки мінерального.

Також ми заготовляємо шишки, які перероблюємо на насіння, яке висіваємо в теплицях, де воно росте два роки. Тоді переробляємо і маємо насіння, яке висіваємо в теплицях і яке росте там два роки. Після цього сіянці висаджують в контейнери, де вони ростуть ще два роки на дорощуванні. Опісля цього їх висаджують в поле. І щоб можна було реалізовувти ялиночку, то треба, щоби в полі вона проросла хоча би рочків три ще. Тоді її і можна буде зрізати для реалізації. Або ж ми їх висаджуємо в горщики і так реалізовуємо.

Загалом закладаємо багато плантацій ялинки, щоб мати для реалізації перед новорічними святами.

Перед новорічними святами на селекційно-насіннєвому центрі Перед новорічними святами на селекційно-насіннєвому центрі "кипить" робота

– Скільки видів ялинок зараз вирощуєте і які користуються найбільшою популярністю у населення?

– На цей момент ми пропонуємо для населення 8 видів новорічних ялинок: ялина звичайна, ялина канадська, ялиця біла, ялиця одноколірна, сосна звичайна, сосна кримська, ялина колюча, форма голуба і зелена.

– Які ялинки в наших умовах найлегше вирощувати, а які – складніше?

– В наших умовах найлегше вирощувати сосну звичайну, ялину звичайну, ялину колючу от вони добре ростуть. Трохи важче вирощувати ялицю білу та ялицю одноколірну, адже вони довго сидять і не дають такого приросту, а потім вже починають рости нормально. Не зразу адаптовуються до наших місцевих умов.

– Чи були такі види ялинок, які пробували вирощувати, але все ж вони не пристосувалися до наших природніх умов?

– До цього часу все вдавалося вирощувати. Хоча торік ми вперше висіяли сосну кедрову в теплиці, і вона спочатку сходила не сильно, а в цьому році повністю зійшла. І на цю весну її розсаджуватимемо і будемо вирощувати.

– А в реалізацію коли вона надійде?

– Через років сім. Так само ми минулого року не реалізовували сосну кримську, а цьогоріч ми пропонуємо для населення висаджену в контейнерах сосну кримську. Люди дуже її купують. Адже сосна має гарний зелений колір, довжина хвої – 12 сантиметрів, і вона не росте така висока, як наша сосна звичайна. Вона росте менша, і при плодоношенні на ній дуже багато шишок.

– То це ще й можна зекономити на ялинкових прикрасах!

– Це точно (сміється – К.). Ось в цьому році це є наша новинка.

Сосна кримська - новинка цьогорічного сезонуСосна кримська - новинка цьогорічного сезону

– Скільки щорічно ви вирубуєте ялинок на продаж, а скільки висаджуєте?

– Щороку ми умовно ставимо перед собою завдання реалізувати до 1000 новорічних ялинок – це разом і зрізані 500 штук, і в контейнерах 500. Цьогоріч ми висадили в землю 10 000, а продати запланували 1000 ялинок.

– А що робите зі зрізаними ялинками, які не вдалось реалізувати?

– Ну в нас ще жодного року не було такого, щоб залишались якісь ялинки нереалізовані. Все завжди продавали повністю. Ми так собі і плануємо. І вже знаємо попит наших покупців, хто що хоче. Я директором тут шість років працюю, і майже всіх людей, які приїздять до нас за ялинками, знаю в обличчя і знаю, хто що буде брати.

Все ж, якщо би залишались такі ялинки, що з ними робили б?

– Якби лишились, то, думаю, що б віддали зоопарку, адже віддаємо "хвойні лапки", які залишаються від ялинок, котрі трохи підчищаються.

– Щодо цінового діапазону на новорічні деревця, то який він?

– Цьогоріч від 40 гривень за деревце до 550-800 гривень за ялинку, висаджену в контейнері (горщику).

– Коли прийшли до того розуміння, що ялинки можна реалізовувати не лише у зрізаному вигляді, а й в тих таки контейнерах?

– Все приходить з часом, і зараз, можна так сказати, що пішла мода на такі ялинки, бо багато людей мають дачі, будинки, присадибні ділянки, на яких в подальшому зможуть висадити їх.

– Як давно ця мода почалась?

– Ну ми вже років три продаємо більшість ялинок в контейнерах. До того ж виростили і маємо гарні ялинки (колюча, зелена, голуба). Люди хочуть не лише купити на Новий рік, а й висадити її в подальшому на присадибній ділянці.

Ялинки, які заготовлені на реалізацію, розпродують повністюЯлинки, які заготовлені на реалізацію, розпродують повністю

– А що скажете про тих людей, які віддають перевагу пластиковим новорічним ялинкам?

– Хто що любить. Пластикову ялинку поставив – і проблем немає, хвоя не осипається, а за цією ялинкою треба доглядати. Якщо вона зрізана, то треба в пісок чи в землю поставити і підливати її, щоб довше стояла. Якщо ж ялинка в контейнері, то треба, щоб трималась відповідна волога, але й не заливати її водою так, щоб закисла коренева система.

– Можете детальніше розповісти ще про якісь "хитрощі"? Що робити для того, щоб ялинка довше постояла і не осипалась?

– Якщо ялинка зрізана, то люди можуть її ставити в підставку, але якщо там трохи стовбурець виглядає, то можна підставити баночку з водичкою. Або ж поставити її у відро з землею (піском) і поливати час від часу, тоді вона теж не буде осипатись. До речі ми реалізовуємо ялицю білу та ялицю одноколірну, а ці види ялинок взагалі не осипаються, і вони будуть стояти до тих пір поки не засохнуть.

– Скільки такі ялинки коштують?

– Вони в нас не дуже дорогі: від 50 до 200 гривень.

– Ви пам'ятаєте ціну найдорожчої ялинки, яку вам вдалось реалізувати?

– Цього року купило три ялинки по три тисячі гривень підприємство "Модерн-експо". Загалом в нас ціни дуже помірні.

– В якому році вдалось реалізувати найбільшу кількість ялинок?

– Минулого року ми реалізували 1200 ялинок. Тоді ми запланували, що реалізуємо 1000 штук, а вдалось реалізувати 1200.

– Чи траплялись випадки у вашому селекційно-насіннєвому центрі, що намагались вкрасти котрусь із ялинок?

– Таких випадків не було. До того ж в нас є охорона, яка охороняє нас і вдень, і вночі.

– До якого часу триватиме реалізація ялинок?

– Це буде навіть 31 січня. І, як завжди, останній покупець буде навіть о 18:00 годині вечора. Ну це кожен рік так (сміється, – К.): треба йти додому, а клієнт за ялинкою приїхав.

– Порадьте, на що треба звертати увагу і як обирати новорічну ялинку?

– Знову ж таки залежно від того, хто що любить. Одному подобається, щоб була струнка і менше гілочок було, іншому – навпаки, щоб була дуже пишна і гілочки щоб були тоненькі. Люди мають різні вподобання на новорічні ялинки, що подобається одному – не подобається іншому. Наприклад, цього року було багато людей, яким подобались більші ялинки, до трьох метрів. Адже хтось має великі будинки, які хотіли б на Новий рік прикрасити саме такими ялинками.

Таку ялинку Тетяна Неводнічик поставила у себе вдомаТаку ялинку Тетяна Неводнічик поставила у себе вдома

– А яка ялинка у вас удома?

– Я вдома поставила на своїй кухні трирічний саджанець ялини колючої, форма голуба. Поставила в кухні на видному місці, щоб ялинка була постійно в мене перед очима. Потім я її висаджу.

Надрукувати
мітки:
коментарів