Поділитись:

Двовладдя, мітинги, "фаєр-шоу": найскандальніші сесії Луцькради у 2017 році

Вівторок, 09 січня 2018, 21:00
Двовладдя, мітинги, «фаєр-шоу»: найскандальніші сесії Луцькради у 2017 році

Для Луцької міської ради 2017 рік був багатим на події, частина з яких увійде в історію міста назавжди.

Найбільше змін і подій відбулося не тільки в місті, й "в кріслі" очільника міста. Найцікавіше те, що більшість із засідань сесії і ухвалених на них важливих рішень супроводжувалися гучними скандалами на всю Україну і навіть продовжувались судовою тяганиною.

Сайт новин Луцька "Конкурент" вирішив згадати, якими були найскандальніші сесії Луцькради у 2017 року і з чим пов'язані ці скандали.

Фейкова новина про смерть

Під час засідання сесії Луцькради, яка відбулась 25 січня, з'явилось фейкове повідомлення про те, що помер Луцький міських голова Микола Романюк. Цікаво те, що в цей момент сам Микола Романюк перебував у президії сесійної зали Луцькради, звідки й вів сесію. Пізніше він відреагував на такі плітки відповідним дописом у ФБ.

Допис із ФБ депутата Богдана БогоносаДопис із ФБ депутата Богдана Богоноса

Відповідь на чутки на сторінці Миколи Романюка у ФБВідповідь на чутки на сторінці Миколи Романюка у ФБ

Луцький міський голова Микола Романюк спілкується з депутатом міської ради Григорієм Пустовітом. Тим часом в президії сидить секретар ради Юлія Вусенко. Ніхто й не підозрював,як все кардинально зміниться за деякий час... Луцький міський голова Микола Романюк спілкується з депутатом міської ради Григорієм Пустовітом. Тим часом в президії сидить секретар ради Юлія Вусенко. Ніхто й не підозрював,як все кардинально зміниться за деякий час...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КАВА ЗІ СМІТТЯМ: ЧИМ ЗАПАМ'ЯТАЛОСЯ 18 ЗАСІДАННЯ ЛУЦЬКОЇ МЕРІЇ

Декілька спроб провести позачергову сесію Луцькради

Однак 3 лютого місто сколихнула новина – помер міський голова Микола Романюк. Відтак оголосили, що 24 лютого о 12:00 відбудеться 19-та позачергова, а в 13:00 – чергова сесії Луцькради.

Варто зауважити, що 19-та позачергова сесія відбувалась декілька разів поспіль, і, звісно ж, у супроводі гучних звинувачень та заяв.

Почалось все з того, що 24 лютого депутатський корпус на 19 позачерговій сесії мав вирішити питання про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка у зв'язку із його смертю.

Питання, яке стало наріжним каменем упродовж декількох сесійних зборів у ЛуцькрадіПитання, яке стало наріжним каменем упродовж декількох сесійних зборів у Луцькраді

Однак більша частина депутатів (а саме фракцій "УКРОП", "Батьківщина", "Радикальна партія", та депутати Олександр Козлюк, Євгеній Ткачук) прийшли на чергову 20-ту сесію Луцькради, проігнорувавши 19-ту позачергову сесію.

Депутат від фракції «Батьківщина» у Луцькраді Андрій Козюра говорив, що депутати зареєструвались на 20 сесію, а не на 19-ту позачерговуДепутат від фракції «Батьківщина» у Луцькраді Андрій Козюра говорив, що депутати зареєструвались на 20 сесію, а не на 19-ту позачергову

На позачергову 19-ту сесію Луцькради зареєструвався лише 21 депутат із 42-х, у зв'язку з чим сесія була не повноважна.

Поскандаливши декілька годин підряд, депутати порозходилися, так і не провівши ані 19-ї позачергової, ані 20-ї чергової сесії.

Фракція «УКРОП» іде на 20-ту чергову сесію, проігнорувавши 19-ту позачергову...Фракція «УКРОП» іде на 20-ту чергову сесію, проігнорувавши 19-ту позачергову...

На позачергову 19-ту сесію Луцькради, яка мала відбутися 2 березня о 10:00, знову не прийшла значна частина депутатського корпусу. Відтак фактично у повному складі були відсутні фракції "Батьківщини" та "УКРОПу". Єдине, що від "укропівців" прийшов тільки голова фракції Ігор Поліщук, який не зареєструвався, а пізніше проігнорував запрошення секретаря Луцькради Юлії Вусенко зайти в зал засідань.

Тоді депутат від фракції "Самопоміч" Микола Собуцький назвав раду "кишеньковою".

"Це не недієздатна, а кишенькова міська рада. Ці депутати позаду мене, які не прийшли, вони на зарплаті. Їм скаже "папік" не голосувати – вони не голосують…", – сказав Микола Собуцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛІТИЧНИЙ ДВОБІЙ В ЛУЦЬКРАДІ, АБО РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ, ЯКОЇ НЕ БУЛО

Юлію Вусенко "скинули" з посади секретаря Луцькради

15 березня вкотре спробували провести 19-Тту позачергову сесію. Тоді сесія Луцькради все ж розпочалась і на неї зареєструвалось 36 депутатів. Однак депутати довго сперечалися і сварилися, яке питання розглядати.

Секретар Луцькради Юлія Вусенко запропонувала депутатам проголосувати за проект рішення "Про дострокове припинення повноважень Луцького міського голови Миколи Романюка у зв'язку зі смертю 3 лютого 2017 року".

Після смерті Миколи Романюка голова фракції «Солідарність» Євгеній Ткачук приймає позицію «укропівської»  опозиції  - усунути Вусенко з посади секретаря. Цю позицію підтримує і Григорій ПустовітПісля смерті Миколи Романюка голова фракції «Солідарність» Євгеній Ткачук приймає позицію «укропівської» опозиції - усунути Вусенко з посади секретаря. Цю позицію підтримує і Григорій Пустовіт

Депутат Артем Запотоцький  просив не спекулювати на темі смерті міського голови Депутат Артем Запотоцький просив не спекулювати на темі смерті міського голови

Проте депутат Луцькради Євгеній Ткачук сказав, що на погоджувальній раді всі домовились, що вони розглядатимуть лише питання підтримки блокадників ОРДЛО.

Депутат Микола Собуцький прикотив шину під стіни ЛуцькрадиДепутат Микола Собуцький прикотив шину під стіни Луцькради

"Питання 19 сесії про визнання факту смерті єдине. В мене є розпорядження про те, що ми розглянемо на наступній позачерговій сесії Луцькради про підтримку блокадників, ця сесія буде сьогодні о 14:00", – сказала тоді Юлія Вусенко.

Тоді ж депутат заявив, що виходить з лав "Солідарності".

Олександр Козлюк заявив, що покидає лави «Солідарності»Олександр Козлюк заявив, що покидає лави «Солідарності»

"Я повідомляю про вихід з фракції "Солідарність", бо ця партія не приходить на сесію і саботує блокаду", – додав ще одну гучну заяву Євгеній Ткачук.

Після буремних подій в міськраді, замість Євгена Ткачука саме Петро Нестерук стане головою фракції «Солідарність»Після буремних подій в міськраді, замість Євгена Ткачука саме Петро Нестерук стане головою фракції «Солідарність»

Тоді ще секретар ЛуцькрадиТоді ще секретар Луцькради

Тоді депутат Ігор Поліщук запропонував другим питанням поставити проект рішення про дострокове припинення повноважень секретаря Луцькради Юлії Вусенко.

Частина депутатів Луцькради проголосувала за рішення щодо дострокового припинення повноважень секретаря Луцькради.

Секретар Луцькради сперечається з депутатом Сергієм Булою і не збирається поступатисьСекретар Луцькради сперечається з депутатом Сергієм Булою і не збирається поступатись

"На жаль, я змушена констатувати факт, що на сьогодні рішення, підписане Пустовітом, з порушенням норм законодавства. Я перепрошую у представників учасників блокади. Я як секретар Луцькради обіцяла дотримуватися чинного законодавства і я не маю морального права лишатися у залі і брати участь у голосуваннях, які згодом будуть визнані незаконними", – сказала Юлія Вусенко.

Позафракційний депутат Микола Яручик відмовився брати участь в усіх голосуваннях за зняття й призначення секретарівПозафракційний депутат Микола Яручик відмовився брати участь в усіх голосуваннях за зняття й призначення секретарів

В зимово-весняний період сесій біля стін міської ради можна було побачити чимало людей, які до того майже ніколи не відвідували  сесій. Наприклад, як голова ГФ «Варта порядку» Олександр Тиводар.В зимово-весняний період сесій біля стін міської ради можна було побачити чимало людей, які до того майже ніколи не відвідували сесій. Наприклад, як голова ГФ «Варта порядку» Олександр Тиводар.

Григорій Пустовіт був головуючим на сесії, коли було припинено повноваження секретаря ВусенкоГригорій Пустовіт був головуючим на сесії, коли було припинено повноваження секретаря Вусенко

Вона оголосила перерву у позачерговій 19-й сесії і разом з частиною депутатів покинула сесійну залу.

Тепер вже опозиція до провладної більшості покидає сесію, яка на їхню думку є нелегітимноюТепер вже опозиція до провладної більшості покидає сесію, яка на їхню думку є нелегітимною

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІГРИ ЗАКОНОМ У ЛУЦЬКІЙ МІСЬКІЙ РАДІ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Новообраним секретарем Луцькради і в.о. міського голови стає депутат від фракції "УКРОП"

21 березня депутати зібрались вже на 20-ту чергову сесію. Цього разу президія в залі виглядала незвично: Юлія Вусенко скромно вмостилася поряд з іншими депутатами, а сесію відкривав депутат фракції "УКРОП" Борис Смаль. Пізніше в ролі головуючого його змінив депутат від фракції "Батьківщина" Григорій Пустовіт.

Депутати створили лічильну комісію, аби потім порахувати бюлетені за припинення повноважень ВусенкоДепутати створили лічильну комісію, аби потім порахувати бюлетені за припинення повноважень Вусенко

Ця сесія запам'яталась тим, що на ній 23 депутати проголосували за призначення секретарем Луцької міської ради очільника фракції "УКРОП" Ігоря Поліщука. Але на цьому "пригоди" не закінчились. Адже Поліщуку довелось викликати поліцію під час сесії, щоб взяти печатку з кабінету Юлії Вусенко. Адже відсутність печатки позбавляла його фізичної можливості здійснювати повноваження і затверджувати документи. Проте разом із патрульними потрапити в кабінет йому так і не вдалося тоді. Адже ключа від кабінету секретаря міської ради відшукати не змогли.

Ігор Поліщук вперше сів на місце секретаря Луцькради і почав вести сесійне засіданняІгор Поліщук вперше сів на місце секретаря Луцькради і почав вести сесійне засідання

Юлія Вусенко залишила посаду секретаря, але не віддала ключів від кабінету ПоліщукуЮлія Вусенко залишила посаду секретаря, але не віддала ключів від кабінету Поліщуку

Ігор Поліщук тоді викликав навіть поліцію аби відчинити кабінет. А через декілька днів в оточені цілої когорти журналістів йому все ж віддали ключі від секретарського кабінетуІгор Поліщук тоді викликав навіть поліцію аби відчинити кабінет. А через декілька днів в оточені цілої когорти журналістів йому все ж віддали ключі від секретарського кабінету

Звільнення "попередників"

Вже на 21-й сесії Луцькради, що відбулася 29 березня, депутати врешті проголосували за дострокове припинення повноважень міського голови та звернулися до Верховної Ради України з проханням невідкладного розгляду питання щодо призначення позачергових виборів мера міста та призначення терміну їхнього проведення.Також на цій сесії майже одностайно погодили звільнення за власним бажанням з посад заступників міського голови Тараса Яковлева, Юрія Моклиці та Сергія Григоренка.

Першого заступника міського голови Тарача Яковлева звільнили, як і інших (щоправда «зі старих» лишили лише Юрія Вербича)Першого заступника міського голови Тарача Яковлева звільнили, як і інших (щоправда «зі старих» лишили лише Юрія Вербича)

Пізніше Тарас Яковлев час від часу заходитиме на сесії, і лише іронічно посміхатиметься слухаючи про що говорять його опоненти в політичному життіПізніше Тарас Яковлев час від часу заходитиме на сесії, і лише іронічно посміхатиметься слухаючи про що говорять його опоненти в політичному житті

"Фаєр-шоу" під Луцькрадою і нові заступники голови

6 квітня 22 позачергова сесія Луцькради стартувала теж цікаво – з фаєр-шоу під стінами мерії. Запаливши піротехнічні факели, Нацкорпус у такий спосіб висловив своє критичне ставлення до подій, які відбуваються у Луцькраді.

Вони вимагали призначити вибори мера, а також дострокові вибори депутатів міської ради.

Фаєр-шоу під стінами ЛуцькрадиФаєр-шоу під стінами Луцькради

Саме під час цієї сесії було обрано першим заступником Луцького міського голови Григорія Недопада та заступником голови – юриста Луцькради Олександра Рачкова. До слова, заступниками в.о. міського голови Ігоря Поліщука також стали Костянтин Петрочук та Григорій Пустовіт.

Зміна голів депутатських комісій та міні-мітинг "тролейбусників"

На сесійному засіданні, що відбулось 31 травня, директору ЛПЕ Ігорю Грицюку повідомили, що вже готують документи про його звільнення. При вході в залу стояла купка працівників тролейбусного депо, які ледь не в ультимативній формі наказували: "Або міняйте директора, або ж завтра зупинимо тролейбуси". Та не тільки цим запам'яталась ця сесія. Адже на ній вже "нова" влада вирішила змінити голів постійних депутатських комісій. Такі зміни викликали бурхливу реакцію в залі.

Цікаво, що рішення "земельної" комісії щодо зміни голів доручили оприлюднити в сесійній залі депутату Микиті Рабану, якого його колеги буквально "засипали" запитаннями. Втім вже провладна сформована більшість ці зміни, звісно ж, підтримала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДИКТАТУРА ТА ДЕМОКРАТІЯ НА СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Молодики спортивної зовнішності й продавці ринку "Львівський"

29 червня в стінах сесійної зали було дуже людно і переважна більшість із людей (якщо не враховувати працівників Луцькради, депутатів та журналістів) – це були молодики спортивної зовнішності, які після скандальних сесійних подій в березні стали частими гостями на чергових та позачергових сесіях.

Також залу заполонили підприємці з ринку "Львівський", які виступили перед депутатами і просили переговорити з підприємцем і не виселяти їх з ринку, поки не знайдуть їм підходяще місце.

"Нас, як собак, виганяють з ринку", – кричали делеговані представники підприємців з "Львівського".

Третій секретар Луцькради за рік

Засідання сесії Луцькради 3 липня знову було багатим на заяви. В.о. міського голови та секретар Луцькради Ігор Поліщук написав заяву на звільнення. На цій сесії одразу ж обрали нового в.о. міського голови і ним став Григорій Пустовіт.

Ігор Поліщук з секретарського крісла повернувся в депутатське, а потім ще й став радником нового секретаря Луцькради Григорія ПустовітаІгор Поліщук з секретарського крісла повернувся в депутатське, а потім ще й став радником нового секретаря Луцькради Григорія Пустовіта

Втім не пройшло й декільох днів, як вже 6 липня – знову позачергова сесія. Депутати Луцької міської ради, виконуючи постанову Львівського апеляційного суду, позбавили чинності рішення від 15 березня, яким позбавили повноважень секретаря Юлію Вусенко.

Одразу ж після цього рішення депутати вирішили знову ж таки достроково припинити повноваження секретаря Юлії Вусенко і звільнити її з посади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "РОЖЕВИЙ" ДЕПУТАТ В ЗЕЛЕНІЙ КІМНАТІ: ФОТОРЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ

Скандал за збір підписів про відкликання п'яти депутатів

27 липня на черговій сесії Луцькради розгорівся справжній скандал між депутатами. Адже до цього у Луцьку було створено ініціативну групу, яка збирала підписи за складання мандатів п'ятьох депутатів Євгена Ткачука, Олександра Козлюка, Костянтина Петрочука, Сергія Були, Аркадія Соломатіна.

Трохи раніше в залі палко виступав прихильник Євгена Ткачука – настоятель парафії Преподобного Іова Почаївського УПЦ (КП) отець Олександр Вронський.

"Церква цього не благословляла", – сказав він, відвівши значну роль й Сатані, який, як виявляється, теж долучився до відкликання.

Сам Євгеній Ткачук з трибуни "посипав" компроматом на вже екс-заступників покійного Миколи Романюка Тараса Яковлева, Сергія Григоренка, Юрія Моклицю, депутата Артема Запотоцького і навіть на вчорашнього "кращого друга і кума" лідера волинської "Солідарності" Романа Романюка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СЕСІЯ ЛУЦЬКРАДИ: ЗАНЕПАД ТА ГРІХОВНІСТЬ (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Мітинг і блокування сесійної зали працівниками Старого ринку

Чи не найскандальнішою сесією Луцькради у 2017 році можна назвати засідання, яке відбулось 30 серпня.

Розлючені підприємці зі Старого Ринку заблокували вихід з сесійної зали вимагаючи переглянути проголосоване депутатами рішенняРозлючені підприємці зі Старого Ринку заблокували вихід з сесійної зали вимагаючи переглянути проголосоване депутатами рішення

На сесію виносили два рішення, що стосуються двох земельних ділянок. Одним із них пропонували відмовити в оренді щодо ділянки, яка ближче до парку імені Лесі Українки (там працювало близько 400 підприємців). Іншим – продовжити оренду на рік земельної ділянки, що ближче до замку Любарта.

Саме через це рішення із самого ранку під стінами міської ради зібрався багаточисленний мітинг з підприємців, які працюють на цьому ринку.

Депутати Луцькради на одну земельну ділянку продовжили оренду облспоживспілці на рік, а на другу земельну ділянку – ні, але вирішили залишити на ній металеві конструкції підприємців.

Тоді всі кількасот підприємців, які мітингували надворі, ринули в сесійну залу, заблокувавши вихід. Вони вимагали, щоб депутати переголосували рішення і дали їм оренду ще на 10 років.

Тоді багатьом депутатам довелось фактично втікати з сесійної зали через чорних хід, який є за президією. Оскільки розлючені люди не хотіли їх випускати з зали до тих пір, поки вони не переголосують рішення так, як треба їм.

Дитяча церква

На засіданні 32-ї чергової сесії Луцькради, яке відбулось 25 жовтня, скандальною можна вважати хіба що заяву депутата Павла Данильчука. Під час обговорення проекту рішення стосовно будівництва дитячої церкви в Луцьку він вніс свої пропозиції. Данильчук запропонував відібрати Кафедральний собор Всіх Святих Землі Волинської у Волинської єпархії УПЦ "МП". Представники єпархії пізніше скажуть, що на такі заяви повинна відреагувати поліція.

Пропозиція депутата Павла Данильчука запам'яталась багатьомПропозиція депутата Павла Данильчука запам'яталась багатьом

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: SHOW MUST GO ON: РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЇ ЛУЦЬКРАДИ

Гучні заяви працівниці департаменту соцполітики і бруківка Козюри

29 листопада ще до початку сесії в стінах Луцькради було гаряче. Спочатку жару "всипав" місцевому інтернет-виданню депутат Андрій Козюра, якого обурили повідомлення ЗМІ про крадіжку пару плиток бруківки, до якої ніби причетний його батько.

Потім депутат Павло Данильчук розповів, що до нього звернулася начальник відділу державних соціальних інспекторів департаменту соцполітики Галина Новоселецька зі скаргою. Жінка розповіла, що із 2002 року року працює на посаді головного інспектора.

Зі слів працівниці, після смерті міського голови йде політична боротьба за владу і в департаменті "виїдають" високопрофесійних керівників, використовуючи брудні технології ( проведення надуманих службових розслідувань, залякування, цькування, оббріхування). На зміну звільненим працівникам призначають осіб без конкурсів, без використання резерву кадрів, тих, хто за це проплатив.

Втім керівництво департаменту заявило, що ця заява – не що інше, як спосіб керівника уникнути відповідальності за відкрите провадження щодо незаконності власних дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДИКТАТУРА ТА ПОЕЗІЯ: РЕПОРТАЖ ІЗ СЕСІЙНОЇ ЗАЛИ ЛУЦЬКРАДИ

Бійка на сесії

Остання сесія Луцькради запам'яталась не лише через прийнятий на ній бюджет на 2018 рік, а й скандалами, гучними заявами і бійкою.

Спочатку депутат Ігор Поліщук закликав колег скласти мандати і всім разом піти на перевибори. Потім слово попросив активіст Сергій Рижков. Втім йому слова не надали. Тоді він сказав депутатському корпусу не займатись дерибаном землі. Коли він вже йшов між рядами, то призупинився біля депутата Євгена Ткачука і щось сказав йому. Тоді депутат штовхнув так громадського активіста, що той впав на сусідній стіл депутатів.

Тоді Сергій Рижков підвівся і пішов викликати поліцію.

Гучну заяву зробила і лучанка, яка була присутня на цій сесії. Підприємиця Людмила Мельничук сказала, що муніципали ще 17 липня демонтували кіоск на вулиці Карпенка-Карого, а після цього вона недорахувалась речей в середині кіоску. Мовляв, її обікрали. Однак начальниця департаменту муніципальної поліції Юлія Сиротинська тоді все заперечувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОДНА БІЙКА, ТРОХИ КРОВІ І БЮДЖЕТ: ЯКОЮ БУЛА СЕСІЯ ЛУЦЬКРАДИ (ФОТО, ВІДЕО)

***

У 2018 році місцеві політики продовжать розкладати свої політичні пасьянси. Поки що ж у новому році депутатський корпус має "укропівську" провладну більшість, яка заручена підтримкою фракції "Батьківщина" та п'ятьма позафракційними депутатами.

Опозиція на чолі Із "Самопомічю" торік робила свої спроби протистоянь в стінах сесійної зали.

Найбільше це стосувалось (якщо не враховувати судову тяганину Вусенко) гострої критики більшості винесених на сесію проектів рішень, особливо через "земельну" комісію (де головою є лояльний до "УКРОПу" депутат Євгеній Ткачук).

Незважаючи на заклики Ігоря Поліщука, озвучені на останній сесії в 2017 році, про складання мандатів і перевибори, цілком ймовірно, що й в 2018 році Луцьк може їх і не побачити. Хоча, як показує практика, в один момент політичні розклади можуть кардинально помінятися і ті, хто вчора був в опозиції, сьогодні може опинитись в провладній більшості чи навпаки.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
20:04
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02