Поділитись:

Луцька програма "Безпечне місто" зависла на півдорозі

Четвер, 25 січня 2018, 13:25

На програму "Безпечне місто", яку в Луцьку розпочали у 2015 році, вже виділили 4 мільйони гривень. Утім у 2018 році в бюджеті міста на ці потреби кошти не закладені.

Обговорення проекту відбулося 25 січня за ініціативи громадської організації "Волинський центр розвитку урядування".

Експерт центру, колишній перший заступник міського голови Тарас Яковлев розповів, що проект передбачав проведення в місті оптоволокна, встановлення 64 відеокамер зовнішнього спостереження, контроль за діяльністю світлофорів, створення центру адміністрування даних. На ці цілі вже використано 4 мільйони гривень із 7,6 млн гривень. За кошти протягнули волокно та закупили частину камер, втім обладнання не під'єднане, розповів Тарас Яковлев.

У 2017 році попри наявні вільні залишки, програму не завершили. Не передбачені кошти у бюджеті і на 2018 рік, зазначив експерт центру, колишній заступник міського голови Юрій Моклиця.

Камери - друг поліції і ворог злочинця

Заступник начальника сектору превенції Луцького міськвідділу поліції Федір Дроздик зауважує, що ледь не у половини випадків правопорушень запис відеокамер відіграє важливу роль. Якщо це обладнання буде комунальною власністю, то це полегшить роботу правоохоронних органів, адже приватні особи не завжди згідні ділитися записами.

Думку про те, що камери важливі підтверджує і старший інспектор відділу моніторингу та аналітичного забезпечення патрульної поліції Луцька Павло Радивонік. Втім додає важливість якості зображення.

"Камера, яка дає інформацію, що це була якась пляма червоного кольору — це надто маленька інформативність. Ми розуміємо, що коли відбуваються резонансні події, то люди піддаються емоціям і не завжди можуть пояснити, губляться, плутаються, дають різні свідчення. У таких випадках камери допоможуть", - зазначає патрульний. Важливу роль вони відіграють і під час встановлення причин дорожньо-транспортних аварій.

Наявність у місті таких засобів для безпеки допомагатиме не лише встановлювати обставини порушень, а й запобігати ним, вважає керівник групи швидкого реагування громадського формування "Самооборона Волині" Олександр Ніколайчук.

Він згадує, що під час програми "Протилежний погляд. LIVE" ще до запуску патрульної поліції у Луцьку, висловив тезу про важливість превентивної роботи.

"Патрульна поліція гасить пожежі. Вони виїжджають на зареєстровані виклики, реагує. А мені хотілося б, і проект "Безпечне місто" цьому би сприяв, займатися попередженням вчинення злочинів", - зазначив Ніколайчук.

Він навів приклад, як свого часу кілька разів на ніч "самооборонівці" їздили на виклики до бару "Стара підкова". Коли ж власники закладу на вимогу виконкому встановили камери огляду, освітлення та внутрішню охорону, кількість викликів зменшилася до кількох на тиждень. Погодилися з необхідністю встановлення камер і голови громадських формувань Вадим Крикун (ГФ "Національні дружини") та Андрій Д'яченко (очільник Національного корпусу).

Програма-партнер

Представників міської ради на заході не було, попри запрошення.

"Конкурент" звернувся до першого заступника міського голови Григорія Недопада з проханням причину зупинки фінансування програми. Він зазначив, що частина камер на в'їздах до Луцька вже встановлена. А частину завдань, які мали би виконати в рамках програми, реалізують за рахунок грантової програми, яку виграв департамент житлово-комунального господарства спільно з міжнародним відділом Луцької міської ради.

"Цей проект передбачає мережі розумних світлофорів. Вони будуть через оптоволоконну мережу під'єднуватися. Це є левова частина той програми, яка була запущена раніше. Ми вже будемо дивитися на що звертати увагу, що саме дофінансовувати, аби скопом не виділяти кошти на все підряд", - прокоментував перший заступник.

Поза тим, у "Волинському ЦРУ" вирішили за результатами проведеного круглого столу надіслати свої рекомендації щодо проблеми реалізації проекту "Безпечне місто".

У них вони просять виділити другий транш для фінансування проекту підряднику, який виграв тендер, ініціювати створення тимчасового органу (комісії чи робочої групи) для формування пропозицій щодо подальшого розвитку проекту, забезпечити підтримку громадських формувань (в тому числі за рахунок бюджетних коштів) та розробити просвітницьку програму для інформування мешканців про проект.

Надрукувати
мітки:
коментарів
10 березня 2024
07 березня 2024
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
16 лютого 2024
06 лютого 2024
11:49
02 лютого 2024
27 січня 2024
10:07