Поділитись:

Vox Dei: чому не треба відмовлятися від вакцинації

Понеділок, 29 січня 2018, 20:30
Vox Dei: чому не треба відмовлятися від вакцинації

Вакцинація – це єдиний спосіб позбутися інфекції назавжди. Проте українці вакцинуються неохоче. А, буває, що категорично виступають проти щеплень. Натомість наражають і себе, і людей поруч на небезпеку.

Зараз Україна входить у вісімку країн, де менше 50% вакцинованих осіб. Крім нас, у переліку ще сім африканських країн. У МОЗ неодноразово говорили про посилення відповідальності за відмову від щеплення і підробку довідок про нібито їх наявність. А в деяких містах говорять про недопуск нещеплених дітей до шкіл чи дитсадків.

Чому не треба боятися вакцинації і до яких наслідків може призвести відмова від щеплень, "Конкурент" запитав у експертів.

Наталія Янко, директор Волинського обласного лабораторного центру МОЗ

Vox Dei: чому не треба відмовлятися від вакцинації

"У нас є Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб", і ст. 15 говорить, що щеплення, передбачені календарем щеплень, є обов'язковими. Адже у нас є так звані вакцино-керовані інфекції. І щоб не захворіти ними, потрібно щепитися. Зараз у нас порушені графіки щеплень, відповідно, і виник спалах кору в Україні. Якщо є колективний імунітет, тобто не менше ніж 95 % населення має щеплення за графіком, то, відповідно, цю інфекцію можна ліквідувати. Як-от колись ліквідували натуральну віспу", - розповіла Наталія Янко.

Як пояснила медик, в Україні є Національна комісія із верифікації елімінації кору. Це говорить про те, що наша країна зобов'язалася проводити необхідні щеплення. Завдяки вакцинації, кір не реєструється уже в Південній, Північній Америці і у 32-х країнах Європи.

"Специфічного лікування не існує. Щоб не хворіти, треба щепитися. Пожиттєвого імунітету немає, але вакцинація проводиться в 1 рік і 6 років, і цього достатньо, щоб людина не захворіла. Взагалі рекомендують проводити кожні 10 років, щоб не хворіти", – пояснила Наталія Янко.

Vox Dei: чому не треба відмовлятися від вакцинації

Є ще одне захворювання, про яке зараз так активно говорять в Україні, – дифтерія.

Зі слів директорки Волинського обласного лабораторного центру МОЗ, це більш страшна хвороба. Адже якщо від кору помирає 1 людина на 1 тисячу, то від дифтерії помирають 50 % тих, хто захворів.

"Дифтерію зупинити швидко не вдасться. Адже проти кору можна щепитися одноразово вакциною "КПК" або "Пріорікс" (бельгійська вакцина, котру застосовують у різних країнах), вона має прекваліфікацію ВООЗ, а це говорить про те, що вакцина перевірена, безпечна. Так само вакцина АДП (М) – для дорослих, і АДП – для дітей. Від дифтерії і правцю треба проводити щеплення у два місяці, чотири місяці, шість місяців, а потім – півтора року і кожні десять років", – пояснила вона.

Медики прогнозують, що хворіти на дифтерію будуть саме дорослі, адже вони практично не вакцинувалися.

"Через те й закликаємо вакцинуватися. Особливо медичних працівників, педагогів, тих, хто не пам'ятає, коли вакцинувався востаннє. Адже протидифтерійних сироваток, за інформацією МОЗ, у нас зараз – 900 доз, а це дуже мало", – розповіла Наталія Янко.

До того ж , зауважила медик, у законі "Про захист населення від інфекційних хвороб" стаття 15 говорить, що діти, які не пройшли щеплення, не допускаються в організовані колективи, тільки закони в Україні трактують по-різному.

"Інфекція прийшла до нас із Румунії. І там зараз ввели штраф у розмірі 2 тисячі 200 євро за те, що нещеплена дитина. У більшості країн ситуація схожа. У нас же трактують закони, як хочуть. Посилаються на Конституцію, яка говорить, що українець має право на освіту. Але ст. 3 тієї ж Конституції передбачає право на здоров'я. Якраз цей календар щеплень гарантує, що людина не захворіє. Відповідно, допускається інша альтернатива освіти – дистанційна, але в організований колектив нещеплених дітей пускати не можна. Постійно лікарі викликають на співбесіди батьків, питають про причини. Я вважаю, що це нормально: не допускати в організовані колективи тих, хто не пройшов за календарем щеплень. Адже вони наражають і себе, і людей довкола на небезпеку. Кір – надзвичайно швидка інфекція, один випадок в організованому колективі – це вже спалах. Вірус тримається впродовж двох годин в коридорах, передається через вентиляцію", – наголошує Наталія Янко.

Хоча, зауважила вона, на Волині зараз стали більш свідомими і масово вакцинуються.

Світлана Ніколаєнко, педіатр Луцького управління охорони здоров'я

Vox Dei: чому не треба відмовлятися від вакцинації

Лікарка теж наголошує на необхідності щеплень і наводить 5 аргументів, чому це так важливо.

"На сьогодні вакцинація – це єдиний спосіб уникнути інфекційних захворювань і спричинених ними ускладнень. Для чого роблять щеплення? Щоб організм відреагував і виробив антитіла проти тієї чи іншої інфекції. Особисто для мене є 5 причин, чому потрібно робити щеплення своїм дітям:

  • Вакцинація захищає організм від небезпечних інфекційних захворювань. Є багато хвороб, які важко переносяться дитячим організмом, а щеплення виробляє імунітет.
  • Крім щеплення, ліків від деяких хвороб просто не існує. Тільки зі щепленням можна уникнути захворювання від дифтерії, поліомієліту і правця.
  • Вакцинація захищає дітей, яким не можна робити щеплення. Таких діток набирається приблизно 5 %. Якщо 95 % щеплені, то колективний імунітет спрацьовує. Тобто якщо всі діти щеплені відповідно до календаря, дитина, якій заборонено робити щеплення, у садочку чи школі буде теж захищена.
  • Щеплення взагалі створює імунітет в організмі.
  • Вакцинацію краще проводити своєчасно. Вона гарантує дитині належний захист від інфекцій, а їхнім батькам впевненість, що їхня дитина не підхопить небезпечний вірус. Бо відмова від щеплень – це брак знань", – розповіла лікарка.

До того ж вона зауважила, що на щеплення може бути реакція – і це нормально.

"Реакції бувають загальні і місцеві. В основному реакція може бути у вигляді підвищення температури до 38-39, інколи може з'являтися почервоніння або затвердіння в ділянці ін'єкції, але ця реакція недовготривала і абсолютно не шкідлива. Не треба лякатися реакцій, але треба бути ознайомленим", – зазначила Світлана Ніколаєнко.

Лікарка також переконана, що питання про посилення відповідальності за відмову від щеплення треба порушувати.

"Адже 50% щеплення від дифтерії – це малувато. Якщо завтра буде спалах дифтерії, то хто нестиме відповідальність?" – зауважила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ЯК ЛУЧАНИ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ЩЕПЛЕНЬ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів