Поділитись:

Про солодке життя без цукру: родина з Луцька поділилася секретами здоров'я

Понеділок, 05 лютого 2018, 14:00

З Наталкою Тарапатою доля звела нас під час пробіжки кілька тижнів тому. Уявіть ранок вихідного дня, засніжений луг поруч села Рованці. І раптом – канава. Зазвичай я іншою дорогою оббігаю і цю перешкоду не зустрічаю. І раптом бачу таку ж бігунку по той бік.

"Привіт! – усміхається. – Тут можна перейти по гіллячках, ми вже так робили. Тебе як звати?"

Отак ми й познайомилися. Згодом здибалися у Facebook, і, поглянувши на її дописи, я відчувала просто моральне зобов'язання розповісти історію про чудову сім'ю Наталки Тарапати – людини, яка подала мені руку допомоги, допомагає й іншим бути здоровішими та мудрішими.

З міст-мільйонників – у тиху гавань

У Луцьк Наталя з родиною переїхали два роки тому з Києва. Попередні 20 років жила у столиці, а дитинство та юність прожила теж у великому місті – Запоріжжі. Після закінчення вишу Наталка 15 років працювала у сфері туризму та авіації. Потрапили до Луцька випадково, і місто зачепило своєю затишністю. Тож вже за кілька місяців колишні кияни стали лучанами.

"Дуже прийшлися до душі щирість та відкритість місцевих жителів, затишність старовинних вуличок, загадковий середньовічний замок та компактність самого міста. Столична ж метушня для родини з двома маленькими дітьми доволі виснажлива. В Луцьку присутня вся необхідна для комфортного проживання інфраструктура,є також багато чого для душі, ми й досі відкриваємо для себе нові привабливі куточки Луцька, які не можуть не полонити серце", – ділиться Наталка.

Наталя ТарапатаНаталя Тарапата
Автор фото:З архіву Наталі Тарапати

З появою малечі Наталя замислилася над тим, як зберегти їхнє здоров'я та сформувати правильні звички. Поштовхом до розвитку в цьому напрямку стали тренінги відомого українського лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської. І ось вже четвертий рік завдяки зміні харчових звичок вдається уникати хвороб та вести активний спосіб життя. У Луцьку молода мама створила ініціативу здорового харчування, в межах якої Наталка зі своїми партнерами почали проводити майстер-класи та тренінги з екології харчування, розробили рецепти здорових сезонних страв та навіть літній табір для маленьких кулінарів.

Під час майстер-класу маленькі кулінари вчаться готувати корисну їжуПід час майстер-класу маленькі кулінари вчаться готувати корисну їжу
Автор фото:З архіву Наталі Тарапати

Цей проект передбачає також проведення регулярних тренінгів у школах, аби додати їм свідомості у виборі їжі, на яку вони витрачають свої кишенькові кошти. Адже маркетинг шкідливих брендів так званого дитячого харчування на сьогодні доволі агресивний, і дітям буває важко зорієнтуватися у свідомому виборі страв, які варто вживати. Особливо, коли батьки своїм прикладом самі сприяють формуванню шкідливих звичок у своїх дітей. Навчання відбувається в інтерактивній доступній ігровій формі. Наприклад, аби наочно показати вплив води та кока-коли на живий організм, пшеницю на тиждень замочують у двох посудинах і показують, що відбувається: там, де вода, зернятка проростають, а там, де газована вода, вони гинуть. Батьки та вчителі позитивно сприйняли таку ініціативу. Влітку вдалося організувати Yammy-camp, де протягом п'яти днів школярів вчили свідомому вибору продуктів харчування та здоровому режиму дня, а також готувати корисну їжу різних країн світу, зокрема здорові солодощі . Як наслідок – вже на п'ятий день 14 з 16 дітей свідомо не бажали вживати промисловий цукор, замінивши його на ягоди та фрукти.

Цукор – сумнівне солодке задоволення


Кожен день ми робимо безліч виборів, які впливають на якість нашого подальшого життя. Вплинути на якість екології чи спадковість ми, на жаль, не можемо. А ось на те, що покласти в тарілки чи налити в кружку, ми впливаємо на 100%. Першим кроком для нас на шляху до правильного харчування стала відмова від промислових цукрів, зокрема від продуктів, які завуальовано містять їх у складі. З втіленням цього рішення більшість хронічних захворювань та недомагань просто зникли. Адже цукор псує кров, судини, внутрішні органи та неабияк впливає на загальне самопочуття. З'явилися легкість, ясність думок, зникло почуття голоду та покращилася розумова робота. Зовнішній вигляд також покращився, адже цукор сприяє передчасному старінню!

Чи важко було відмовитися від цукру?

Нами керують наші звички. Власне, звичка – це єдине, що визначає нашу долю, зовнішній вигляд і стан здоров'я. Ми часто недооцінюємо силу своїх звичок. Зі старими багаторічними звичкам, якою була колись залежність від цукру, впоратися нелегко.

Але чітке прийняте рішення і розуміння, навіщо це варто робити, поступово допомогло досягти мети. Спочатку перестала купувати на замовлення дітей солодощі, бісквіти. А потім я вирішила кинути собі виклик та зробити повністю безцукровий стіл для святкування дня народження дитини. Попри деякі скептичні коментарі щодо того, що дітям на дні народженні вщент необхідні цукри та солодощі, мені вдалося організувати чудове свято, повний стіл корисних страв без жодної цукринки. Головною нагородою стало те, що дітки залюбки з'їли абсолютно все, що ми їм приготували.

Що ж такого було в меню, що привабило малят?

У батьків є стереотип, що якщо продукт не солодкий – діти його не будуть їсти. Але насправді малюки їдять те, що виглядає апетитно та цікаво. Тож, наприклад, млинці ми фарбували фрешем буряка, моркви, шпинату. Вони були рожеві, жовті, зелені. На млинцях зобразили малюнки – машинки, смайлики, кульки. А начинка була з сирів, ягід або білкових продуктів – це маш, нут, сир, горішки. Такі млинці ми часто робимо на наших практичних тренінгах, тож, будемо раді бачити читачів з їхніми дітками на наших заходах. Торт у нас був без цукру – на горіхах та чорносливі. Якщо дуже хочеться, то можна додати мелений фінік, мед, але теж у міру. Напої без цукру діти також вживають. Були компоти та настої з фруктів та овочів. Якщо додати трохи сушеної груші до такого напою, він стає солодкуватим.

Харчові звички формуються в дитинствіХарчові звички формуються в дитинстві
Автор фото:З архіву Наталі Тарапати

Все ж таки діти часто вередливі у кулінарних смаках. І мами, які хочуть бодай чимось нагодувати малюка, опускають руки. Як діяти у таких ситуаціях?

Потрібно з'ясувати, що ж дитина любить з корисних страв, і маскувати в них те, що їй з'їсти потрібно. Можна також посипати їжу ягодами, горішками, насінням або сухариками. Тобто чимось улюбленим. Ми мали довгий шлях до вживання дітьми гарбузового крем-супу. Я додавала їхні улюблені вершки, посипала готовий суп горішками та домашніми сухариками, малювали зверху сметаною фігурки. Сьогодні наші діти, окрім іншого, легко та залюбки їдять зелень, овочеві крем-супи та салати. Часто батьки консервують в собі позицію "моя дитина не любить броколі" або "моя дитина не любить гарбуз". І не роблять спроб змінити уподобання малечі. Секрет насправді один – потрібно просто змінити звичку. Почати з малого та експериментувати.

Потрібно з'ясувати що ж дитина любить з корисних страв і маскувати в них те, що їй з'їсти потрібно.

Кулінарна свідомість

Гаразд: цукор не їмо, картоплю не смажимо. Яким має бути третій крок?

Я раджу зайнятися освітою у цьому напрямку: відвідувати лекції, семінари, отримувати консультації від професіоналів у відкритих джерелах, яких на сьогодні безліч. Наприклад, Оксана Скиталінська багато інформації публікує на своїй сторінці у Facebook, є також Олександр Коляда – вчений-генетик, лекції якого дуже цікаві. Або мікробіолог Ольга Маслова. Всі ці й інші вчені представлені у Facebook, регулярно ведуть репортажі з тематичних конференцій, а також прямі ефіри, де діляться і своїм власним досвідом. Відкритих джерел у сучасному світі – вдосталь. Потрібно лише знайти своє. На мою думку, харчування має бути без перекосів. Часто нав'язують або вживання лише сирої їжі, або лише вегетаріанство, або ще якісь крайнощі. Харчування, особливо дитяче, має бути збалансоване. Наприклад, у дитини лише формується шлунково-кишковий тракт і вона не може перетравлювати лише сиру їжу. Те саме з повноцінним білком він є і рослинний, і тваринний. І бажано, особливо дітям, вживати і курку, і рибу, і яйця, а не наздоганяти білок лише нутом і сочевицею. Те саме з гормоноподібним вітаміном Д взимку. Без нього сильно падає якість життя та навчання в дитини, адже він напряму впливає на настрій, концентрацію уваги, якість сну тощо. Цей вітамін синтезується у шкірі під дією ультрафіолету. І взимку нам його страшенно не вистачає. Поповнити запаси можна, вживаючи нам'яко зварене яйце, або ж рибу, сметану або вершки. Де його взимку беруть сироїди – для мене загадка.

Але ж вони праві у тому, що у сирих овочах залишається найбільша кілька вітамінів та поживних речовин.

Звичайно, сирі овочі мають бути кожного дня в нашому раціоні у вигляді салатів. Більш того, не одноманітні, а максимально різнокольорові. Це і потрібна нам клітковина, і вітаміни, які зміцнюють наш імунітет, підвищують детоксикаційну функцію печінки та укріплюють судини. А термообробка дійсно повинна бути лояльна, без високих температур і тривалого варіння. Кожен продукт має свій ліміт, коли він після нагрівання ще має зміст корисних речовин. Наприклад, броколі після 5 хвилин термообробки втрачає майже всі корисні елементи. Її бажано їсти або сирою, або ледь-ледь приварити.

За харчування та правильні звички передусім відповідальні батьки За харчування та правильні звички передусім відповідальні батьки
Автор фото:З архіву Наталі Тарапати

До слова, чимало людей після корисних, здавалося, продуктів – сирої капусти, бобових – мають неприємні відчуття у шлунку та перестають їх вживати.

Це може бути пов'язане із хворобами кишково-шлункового тракту. У багатьох людей, які працюють в стресових умовах, передусім страждає шлунок. Я в цьому впевнилася на власному досвіді під час тривалої найманої роботи у мегаполісі. І коли є проблеми зі шлунком, деякі продукти справді подразнюють шлунок, спричиняють неприємні відчуття. Тож, якщо є такі симптоми, варто сходити до гастроентеролога, пройти обстеження й можливе лікування, після чого обов'язково налагодити режим дня та харчування, та, власне, сам раціон.

Суперфуди лежать на поличках у бабусь

Є стереотип, що здорове харчування – це дорого. Ти згідна?

Так, деякі якісні продукти не можуть коштувати дешево. Але якщо ми подивимося у довгостроковій перспективі – мати міцне здоров'я і насолоджуватися життям, або ж лікувати наїджені хвороби (такі як цукровий діабет, серцево-судинні хвороби), то приходить усвідомлення, що харчуватися здоровою їжею та робити профілактику дешевше, ніж потім лікуватися. Є чимало сезонних овочів, фруктів, які можна купити на ринку у селян. Існує таке поняття, як суперфуди – це їжа, яка має порівняно дуже велику кількість поживних корисних речовин, які відновлюють, омолоджують та підкріплюють наші клітини. Ті ж гарбузи, буряк, петрушка, насіння льону, броколі. І часто ці суперфуди можна купити якраз не в супермаркетах, а на ринку у бабусь за невеликі гроші. А ось лікуватися — це завжди дорого і без гарантованого результату. Мене завжди дивує, коли кажуть, що обмаль грошей у сімейному бюджеті, а до кошика в супермаркеті кладуть дорогі продукти, від яких не те, що треба відмовитися, а які варто взагалі заборонити до продажу та споживання на національному рівні. Необхідно читати етикетки, і якщо у складі є цукри, маргарини, барвники та консерванти – уникати такої їжі. Ще одне дивне спостереження – це ставлення молодих жінок до харчування. Часто для них важливіше, як їжа впливатиме на зовнішній вигляд, а не на стан здоров'я та внутрішніх органів. Тож їм на тренінгах намагаємося пояснити, що цукор псує не лише судини, а й колаген, який потрібен для гарної шкіри. Кожен обирає свою мотивацію. Для мене найкраща нагорода – це дзвінки моїх студентів, які хваляться зміненими харчовими звичками у своїх родинах.

Але ж є багато нарікань і щодо якості сучасних продуктів. Чи є якісь правила споживання овочів, якими керуєшся?

Взимку ми купуємо сезонні овочі: це буряк, морква, гарбуз, всі можливі види капуст. Вдома стоїть ціла батарея баночок з різними горіхами і насінням: насіння льону, кунжут, волоський горіх, мигдаль, насіння гарбуза. Є також заморожені ягоди: вишні, ожина, малина, полуниця, смородина, порічка. Завжди є авокадо, цінне джерело омега-9 жирів. З цих продуктів можна приготувати величезну кількість смачних страв. А якщо вже взимку хочеться помідора, то його варто вимочити півгодинки у воді перед споживанням. Так само потребують замочування й сухофрукти, адже їх часом теж оброблять для довшого зберігання.

На зиму в Україні звикли заготовляти продукти. І у серпні-вересні кухні перетворюються на невеликі консервні заводики. Наталко, ваша родина як ставиться до такої традиції?

Нам вкрай важливо споживати квашені ферментовані продукти. Споживаючи кисломолочні страви, квашені овочі, ми заселяємо у кишечник потрібні бактерії, які зміцнюють нашу імунну базу. Щодо інших консерв – у них часто консервантом є цукор, а про нього ми вже говорили. Тож, ніж вживати зацукроване домашнє варення, краще купити заморожені ягоди в супермаркеті.

Як їдять батьки – так будуть їсти й діти

Дорослим не легко змінити свої звички. Навіть розуміючи, що зелень корисна, руки тягнутимуться до булочки. А як вдалося сформувати смаки малюків?

Я не змінювала у сім'ї правила авторитарно. Натомість регулярно пояснювала, до чого призводять погані харчові звички. Тоді діткам було 3 та 5 років. Нині у садочку чи школі вони можуть під'їдати не зовсім правильні продукти, коли у когось день народження. Зазвичай такі свята не обходяться без соків, цукерок, вафель. Це жахливі продукти. Якби ті, хто їх дають, розібралися у складі, то ніколи не давали такі продукти собі чи своїй дитині. Але часто буває, що мої діти приносять вафлі з днів народжень і питають, що з ними робити, бо їм пояснили, що це не корисні продукти.

Чи не викликає така позиція вашої родини якісь непорозуміння з родичами, друзями?

Я відкрито розповідаю про те, що дотримуюся принципів здорового харчування, якщо мені пропонують пригоститися чимось традиційно солоденьким. Тож, звичайно, буває таке, що я на святах у якості гостя мало що їм.

Хрумтіти морквою? Залюбки! Хрумтіти морквою? Залюбки!
Автор фото:З архіву Наталі Тарапати

Від кого чи від чого передусім залежить харчування дитини?

На мою думку, все залежить від культури споживання їжі в родині. Як їдять батьки – так будуть їсти й діти. Малюки не роблять те, що ми кажемо робити, а те, що робимо ми, копіюють. Коли мама каже не пити колу, а сама п'є, то для дитини це фіктивна заборона. Звичайно, велике значення має і харчування бабусь та дідусів, які часто консервативні у своїх поглядах. Коли з дітками йдете на прогулянку, то приготуйте зі собою їжу, яка є корисною, яку вони люблять. Це завадить спокусі купити якийсь фаст-фуд: солодку вату, хот-доги, круасани тощо. Пропоную вашим читачам зробити бодай на місяць харчовий експеримент. Насамперед зменшити кількість цукрів в сімейному раціоні. Результати можуть приємно здивувати, бо замість того, щоб хворіти та проводити час в поліклініках та аптеках, ви витратите його на прогулянки, навчання, приємне спілкування та власний розвиток.

Надрукувати
мітки:
коментарів