Поділитись:

Чи варто приводити дитину у дорослу роздягальню?

Середа, 07 лютого 2018, 08:00

У мережі Facebook серед лучан, які відвідують спортзал, днями розгорнулася дискусія щодо того, чи коректно приводити у дорослу роздягальню спортивної зали дитину іншої статі. Мова йде не про маля, а про дитину більш старшого віку, яка, щоправда, на думку батьків, не може ще самостійно скористатися роздягальнею для своєю статі.

Поява хлопчика у жіночій роздягальні може створити незручності для жінок. Є думка, що така ситуація може бути неприємна і для дитини. Аналогічні ситуації можуть виникати і щодо тат, які беруть донечок у дорослу роздягальню.

ІА "Конкурент" попросило прокоментувати ситуацію кандидата психологічних наук, доцента кафедри практичної психології та безпеки життєдіяльності Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Антонія Мельника, аби визначити, чи справді є загрози та як уникнути можливого конфлікту.

В описаній ситуації експерт бачить скоріше не психологічні проблеми, а морально-етичні. Адже є загально-суспільні норми, традиції поведінки, які формувалися роками і їх потрібно враховувати, щоб було комфортно усім.

"З дитини виросте нормальна людина, не потрібно боятися, що це спровокує якесь відхилення. А ось дорослим потрібно бути обережним щодо розмов у присутності дитини на цю тему. Тобто, коли дорослі починають виясняти стосунки, підвищувати голос, шарпати дитину, виясняючи, вивести її чи залишити у роздягальні, то це загострює надмірну увагу дітей до проблеми, якої для них і не було", – пояснює психолог.

Він зазначає, що у кожній громаді є власні традиції. Вони склалися роками та залежать від багатьох факторів.

Потрібно розуміти, що домашні звички не повинні суперечити прийнятим нормам моралі

"У деяких субкультурах є традиція брати дітей у лазню чи на нудистський пляжі. Якщо це існує і не приносить аморальності для оточення та самих дітей, то це може бути традицією. Дитина не повинна соромитися свого тіла, як і не повинна навмисне його демонструвати іншим. Однак є етичні табу, які накладає субкультура і їх потрібно враховувати. Наприклад, у нашій субкультурі з оголеним торсом може бути лише чоловік. Натомість є африканські племена, де оголений жіночий торс не суперечить нормам", – зазначає Антоній Мельник.

Він пояснює, що поруч із загальноприйнятими традиціями є більш індивідуальні – сімейні. Однак потрібно розуміти, що домашні звички не повинні суперечити прийнятим нормам моралі, оскільки це може породити конфлікт. Наприклад, у сім'ї може бути нормою ходити у спідній білизні в присутності дітей, це склалося традиційно, і сім'я не сприймає це, як щось аморальне. Втім, така традиція не поширюється на загал.

Вирішувати цю дискусію потрібно з питання: як зробити так, аби усім було комфортно. Адже подібні випадки можуть траплятися у роздягальнях спортзалів, аквапарків тощо.

Найліпше, аби у спортивних клубах були такі кімнати для батьків і дітей. Однак, оскільки таких переважно немає, варто інтуїтивно відчувати, чи може бути конфлікт (наприклад, відчуваєте погляди, перешіптування), або ж навіть перепитати у присутніх, чи не проти вони присутності дитини іншої статті.

"Якщо дорослі роблять зауваження і їм не комфортна присутність дитини іншої статі, то батьки повинні взяти це до уваги це. Адже громадське місце передбачає, що потрібно дотримуватися загальних правил соціуму, а не мікросоціуму – сім'ї", – додає психолог.

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024
24 лютого 2024
20 лютого 2024