Поділитись:

Музей чи безкоштовний хостел: у Луцьку обговорили майбутнє монастиря бригідок

П'ятниця, 09 лютого 2018, 14:05

Луцькі активісти вкотре порушили питання щодо проведення ремонтних робіт в приміщеннях монастиря бригідок. Там хочуть зробити хостел.

Монастир бригідок – це пам'ятка архітектури національного значення, яка розташована на Кафедральній, 16. Тут на початку XX століття розміщувалась окружна луцька тюрма. Про це йшлося 9 лютого під час засідання круглого столу.

На засідання не прийшла більшість із запрошених. Зокрема були відсутні представники обласного управління культури.

Втім за круглим столом обговорили питання щодо переобладнання колишньої тюрми під хостел.

"Має бути музей-меморіал жертвам окупаційних режимів. Іншого приміщення просто не дано, а ці – комерційні об'єкти. Нас це обурює", – зазначив депутат Луцькради Павло Данильчук.

Начальник управління містобудування та архітектури Леонід Герасимюк сказав, що оскільки це пам'ятка національного значення, то складається завдання на реставраційні роботи, і будь-яка робота, яка там проводиться, має здійснюватись відповідно до проекту реставрації на основі цього завдання.

"Ми знаємо, що, крім цієї тюрми, там є і поховання, і ряд інших обєктів, які мають велике значення. І проект треба робити в комплексі з об'єктами, які його оточують", – сказав Леонід Герасимюк.

Мистецтвознавець Олена Романюк зауважила, що чула багато ідей, що має бути в приміщенні монастиря. Йшлося про те, що там має бути музей стрілецького братства чи школа іконопису.

"Можливо, варто визначитись, що там буде. Бо ми поговоримо, а в кінцевому результаті буде хостел. Це не реставрація, а ремонт, який руйнує первісний вигляд монастиря", – сказала Олена Романюк.

Представник Інституту національної пам'яті у Луцьку Леся Бондарук поцікавилась у представника єпархії, навіщо їм те приміщення.

Інженер з технагляду всіх споруд, що перебувають під наглядом Волинської єпархії УПЦ Київського патріархату, Надія Мироненко показала присутнім погодження наукових досліджень перед видачею реставраційного завдання. Також вона ознайомила із реставраційним завданням, яке було розроблене науково-дослідним інститутом "Укрзахідпоектреставрація" і яке погодило Міністерство культури. Також вона показала дозвіл на виконання будівельних робіт.

Надія Мироненко додала, що майбутній хостел – некомерційний об'єкт, і там можна буде переночувати безкоштовно. Точніше це буде хостел для паломників.

Відділ охорони культурної спадщини департаменту культури Петро Троневич сказав, що в монастирі є багато приміщень, тому можна висловлювати пропозиції щодо їхнього використання.

Краєзнавець Ігор Левчук запропонував ініціювати створення комісії з перевірки законності ремонтних робіт, звернутись до голови Волинської ОДА, створити ініціативну групу і дослідити питання створення музею у монастирі.

"Якщо ми хочемо, щоб там був музей, то треба порушувати питання вже, бо потім буде пізно", – додав наостанок Павло Данильчук.

Надрукувати
мітки:
коментарів