Поділитись:

Луцький суд зробив з українця поляка

П'ятниця, 16 лютого 2018, 13:00
Луцький суд зробив з українця поляка

Громадянин України звернувся до суду, щоб встановити факт свого польського походження.

Позивач звернувся в суд із заявою щодо встановлення його польської національності. Свою заяву він мотивував тим, що народився 1943 року в с. Новосілки Грубешівського району Люблінської області. Про це йдеться в рішенні Луцького міськрайонного суду Волинської області від 5 лютого.

В свідоцтві про народження запис про громадянство батьків відсутній, хоча батьки мали польське громадянство.

Його сім'я виховувалась відповідно до польських традицій: святкували польські свята, дотримувались польських звичаїв та обрядів. Його дідусі та бабусі також були поляками, сповідували римо-католицьку віру.

Позивач хоче відновити та зберегти своє етнічне польське походження. На даний час в жодному його документі, в т.ч. паспорті громадянина України і свідоцтві про народження, не вказано його національності.

Встановлення факту польського походження необхідне йому для впорядкування документів для реалізації особистих прав: власної національної ідентифікації та можливості у зв'язку з цим реалізації особистих прав, отримання можливості користуватися окремими пільгами і гарантіями, що передбачені чинним законодавством Польщі.

Відтак позивач просить суд встановити факт, що за національністю він є поляком. Також просить внести зміни до актового запису, складеного Сокальським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області, вказавши в графі про національність його батька та матері "поляк" ("полька"), та вказавши його національність "поляк".

Луцький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області заяву не визнає та заперечує в її задоволенні.

Дослідивши письмові докази у справі, суд прийшов до висновку, що заява підлягає до задоволення, оскільки з наданих заявником документів вбачається, що його батьки, бабусі та дідусі були поляками, однак в свідоцтві про народження заявника помилково не зазначено його національності та національності його батьків.

Тому в суді вирішили заяву задовольнити та встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що позивач за національністю є поляком.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Волинської області через Луцький міськрайонний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Надрукувати
мітки:
коментарів