Поділитись:

Пояснили, чому в Луцьку смердить і як з цим борються

Вівторок, 27 лютого 2018, 11:36

Основними джерелами неприємних запахів на території міста Луцька стали каналізаційні насосні станції, фільтраційні поля, відстійники та інші об'єкти розташовані як у межах міста, так і на суміжних територіях.

Про це 26 лютого під час оперативної наради в голови облдержадміністрації Володимира Гунчика повідомив заступник начальника державної екологічної інспекції в області Сергій Дудка.

Так, у 2017 році здійснено планові та позапланові перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства найбільш проблемними суб'єктами господарювання, серед яких: ТзОВ "БІО ПЕК", ПАТ "Гнідавський цукровий завод", ТзОВ "Фондтранс" та інші.

"Діяльність вищевказаних підприємств періодично або постійно стає причиною виникнення неприємних запахів", – резюмував Сергій Дудка.

За результатами проведених перевірок з'ясували, що ТзОВ "БІО ПЕК" працює без висновків державної екологічної експертизи і дозволу на викиди в атмосферу
забруднювальних речовин теж не має. З порушенням вимог законодавства утримувалися й очисні споруди. Тож, відповідно до судового рішення, діяльність підприємства призупинили. Шкода, завдана навколишньому середовищу, дорівнювала 89,8 тис. грн, однак нині її повністю погасили, а підприємство працює з дотриманням належних умов.

Проведені відповідні роботи і для відведення стічних вод із мікрорайону Вересневе на очисні споруди міста Луцька. Перевірши підприємства, які перебувають у селі Гірка Полонка Луцького району, працівники інспекції видали відповідні приписи, однак ТзОВ "Фондтранс" і досі не вирішило проблеми із договором щодо спеціального водокористуванням у частині відведення стоків.

Оскільки підприємство і надалі не виконує ряд екологічних вимог, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик звернувся до керівництва інспекції, аби в рамках своїх функціональних обов'язків, напрацювали механізм вирішення цієї проблеми якомога швидше.

Сергій Дудка також повідомив, що станом на серпень 2017 року запланованували будівництво очисних споруд у селі Княгининок Луцького району, капітальний ремонт напірного колектора у смт Рокині. Проведено частину робіт щодо будівництва колектора у селі Гірка Полонка для відведення стоків у мережу міста Луцька, яке мали завершити ще до кінця минулого року. Нині ж – проблема у підключенні системи до каналізаційної мережі Луцька.

Голова облдержадміністрації переконаний, що між Луцьком та приміськими територіями необхідно віднайти компроміс та прийняти правильні спільні рішення. Ще одним проблемним об'єктом став комплекс очисних споруд у селі Княгининок, введений в експлуатацію ще у 1977 році. Планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства проводили у квітні 2017 року. За її результатами встановили: відведення стічних вод окремими комунальними підприємствами здійснюється на неробочі очисні споруди. Відтак, стічні води витікають на відкритий грунт, забруднюючи довколишні території. Завдані збитки у розмірі 69,7 тис. грн сільська рада сплатила, однак проблема безпечного поводження з відходами до кінця не вирішена.

"Княгининівська сільська рада листом від 27 грудня 2017 року інформувала інспекцію, що триває перша черга будівництва очисних споруд та реконструкція насосної станції. Роботи перебувають на завершальній стадії. До червня поточного року їх планують завершити", – повідомив фахівець.

Відтак Володимир Гунчик доручив профільному зступнику, відповідним структурам облдержадміністрації, представникам центральних органів влади у квітні 2018 року провести окрему робочу нараду, де розглянуть питання, пов'язані із дотриманням екологічних вимог підприємствами навколо Луцька та суміжних сільських радах, об'єднаних територіальних громадах.

Надрукувати
мітки:
коментарів