Поділитись:

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

П'ятниця, 02 березня 2018, 14:00
Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

За це інтерв'ю маю подякувати Майклу Щуру. Адже саме в його програмі #@)₴?$0 захопила історія про добровольця Юрія Дмитренка із Полтави.

Хлопець, який у 20 років пішов на Схід, втратив ногу та не втратив віри у прекрасне майбутнє, однозначно має бути прикладом для усіх чоловіків. Він активно займається спортом, подорожує, підкупляє своєю харизмою і щирістю, має два тату, не сприймає почуття жалю та обожнює жартувати, навіть створив сторінку в Instagram для свого протезу ноги.

Розмовляємо про АТО, Луцьк, "Ігри Героїв", поранення та плаксивих бабусь…

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

– Деякі добровольці, які пішли на Схід у 2014 році, кажуть, що йшли туди після подій на Майдані. Що стало поштовхом для Вас?

Я думаю, що вони так кажуть, бо ж одразу після Майдану й почалася війна. Тоді паралельно з вищою технічною освітою я здобував звання офіцера. На той час якраз закінчував військову кафедру і думав, що нас мобілізують з університету. Я надіявся на це. А одногрупники мої, мабуть, не дуже. Я не хотів покидати військову кафедру в плані військової освіти, тому що я думав, що вона мені знадобиться. І я не помилився. Але очікуваної мобілізації не було, і відразу після закінчення кафедри, в липні, я вже пішов у добровольчий батальйон. Цей батальйон одразу потрапив у Збройні сили України, і я в серпні 2014-го підписав контракт.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

Батьки знали, що Ви в АТО?

Я знаю, що багато хлопців приховували це. На той момент, весна-літо 2014, це приховувалося тому, що ми всі думали, що не буде великої війни, а в форматі антитерористичної операції триватиме декілька місяців. Так планували всі й так розвивалися події. Від початку літа був український наступ, відбивалися назад території, рейди проходили і це було аж до бойових дій на Савур-Могилі, до заходу регулярних військ Росії, до трагедії під Іловайськом. І тому багато хто не казав батькам, особливо молоді хлопці.

І я також, коли пішов у серпні, то планував на декілька місяців. І ці декілька місяців я б зміг "відмазуватися". Я й казав батькам, що десь у друзів, на роботі, на перекваліфікації, ще десь. А вже після Іловайська було зрозуміло, що це все надовго, як мінімум зима буде. А поранення вже отримав у березні 2016-го поблизу Маріуполя.

Підпис фото зі сторінки Юрія: Стільки уваги моя нога не отримувала ще ніколи) Підпис фото зі сторінки Юрія: Стільки уваги моя нога не отримувала ще ніколи)

Як адаптувалися після поранення? Протез Вам ставили в Україні чи за кордоном?

Спочатку був у Маріуполі, декілька днів був у реанімації в Дніпрі, тоді 2 місяці – на лікуванні в Центральному військовому госпіталі Києва. Під час лікування поставили протез і я почав ходити й займатися спортом. Декілька місяців у мене пішло на те, щоб все навчитися спочатку. А після цього не було проблем у навантаженнях і видах діяльності. За ці кілька місяців після протезування я вже бігав.

Також брав участь у проекті "Ігри Героїв" – це кросфіт-змагання для поранених військовослужбовців. Така була моя реабілітація. Ніякої окремої реабілітації я не проходив, бо й не потребував.

Підпис фото зі сторінки Юрія: Якщо що - фінішував успішно) 
Результат на 10 км - 1:11:40. А це 4019 місце з 7061 учасника.
Психологічно допомогало те, що відмітки на дистанції в милях, тому 6 миль бігти набагато легше за 10 км.
Я задоволений ????Підпис фото зі сторінки Юрія: Якщо що - фінішував успішно) Результат на 10 км - 1:11:40. А це 4019 місце з 7061 учасника. Психологічно допомогало те, що відмітки на дистанції в милях, тому 6 миль бігти набагато легше за 10 км. Я задоволений ????

Сам протез отримав в кінці лікування. Його мені, як і більшості поранених, ставили в Україні. Вони всі ставляться за державні кошти. Самі комплектуючі стопи або колінні вузли, в моєму випадку це тільки стопа, замовляються з-за кордону. Це німецькі, американські чи британські стопи.

Ту стопу, яку мені поставили літом 2016-го, я ношу й досі. Однак протези треба замінювати кожні три роки. Експлуатація, обслуговування, заміна також за державні кошти.

Ще маю один протез завдяки Проекту підтримки протезування в Україні від Україно-Канадського Фонду Підтримки. За його допомоги спортивні протези отримали поранені бійці та паралімпійці. Півроку тому я отримав цей біговий протез – лижню. І я бігаю.

Довго звикали до бігового протезу?

Я б не сказав, що довго. За тиждень до нього звик. Я не потребував сильного звикання до бігового протезу чи до бігу, тому що вже в своєму звичайному протезі бігав і ті навантаження були для мене звичні.

Спортом займалися й до АТО?

Професійно ніколи не займався ним. Секції, гуртки під час навчання в університеті відвідував. Також під час служби в армії підтримував форму. А більш активно почав займатися після поранення, тому що зрозумів, що воно реально мені допомагає. І я за допомогою спорту, конкретно кросфіту, повністю відновив свою функціональність.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

- Ви показали дуже гарні результати на спортивних змаганнях "Ігри Героїв" та "Ігри Нескорених". Розкажіть про своє активне спортивне життя.

Так, я був у резервному складі збірної України на "Іграх Нескорених". І зрозумів, що можна використовувати цю можливість. Мало людей можуть собі дозволити виділити час для того, щоб займатися спортом. В мене це було вимушено, і я із задоволенням цим користувався.

Дуже прикольно, коли в тебе не було можливості щось робити, а тут вона з'являється. Я вважаю, що її й треба використовувати сповна. Життя нам дуже часто дарує багато можливостей, але ми не бачимо їх або не можемо ними скористатися.

От, говорячи про біг. Я ніколи не любив бігати, та й зараз не полюбив (сміється, – К.), але через те, що в мене є можливість, я беру участь в забігах на 10 кілометрів. І це прикольно. Я полюбив греблю і ставлюся до неї зараз нормально. А от біг ще не полюбив, але я в процесі.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

–В Луцьку служить патрульний поліцейський Сергій Торчинський, він також брав участь у "Іграх Нескорених", ви знайомі?

Так, знайомий. Ми разом проходили відбір, декілька спортивно-тренувальних зборів. Ми знайомі.

Можливо, Вас іще щось пов'язує з Луцьком чи Волинню?

На жаль, нас дуже мало що пов'язує. Тільки купюра в 200 гривень (сміється, – К.)

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

Ви створили інстаграм для своєї ноги. Чому? Коли виникла така ідея?

Здається, це було у Львові. Щось ходили-гуляли, і якось так прийшла ідея. Мені казали, що бачили щось подібне в Інстаграмі. Там хлопець подорожував з качечкою для ванни і в різних місцях її фотографував.

У Львові в закладі "Гасова лямпа" біля входу є металевий чоловік, який сидить за столом. І є пустий стілець, біля якого всі фотографуються. І я подумав, що круто було б туди поставити ногу і сфотографувати (сміється, – К.) Самому сісти й сфотографуватися – це дуже банально, так роблять усі. А от якщо поставити ногу, то це буде набагато ефектніше. Так і виникла ідея, але тоді не сфотографував. А вже пізніше, за кілька місяців, зробив перші фото в Києві, потім в Тунісі, в США, в Торонто (Канада) і ще по Україні в кількох місцях. Постив це на своїй сторінці і побачив, що людям це цікаво.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

Підпис фото зі сторінки Юрія: "Вона знову втекла. Цього разу не дочекалась поки я прокинуcь і пішла бродити пустими вуличками історичного району Загреба - Gornji Grad. PS: в Європі люди також не звикли до ноги, яка самотньо гуляє містом, тому періодично поглядали скоса... ????

Я вважаю, що це нормально – жартувати зі своїх проблем. Недавно мав розмову з людьми і вони мені кажуть: "Дуже круто, що ти руйнуєш стереотипи". Я пояснюю: "Було б дуже круто, якби ви їх не створювали".

Я пояснюю людям в доступній мені манері. Для декого це дуже жорстко, вони до цього не звикли. Очевидно, що це сердобольних бабусь буде шокувати, вони братимуться за голову і читатимуть молитви. Але я під них підлаштовуватися не хочу, в мене є своє життя, яким я задоволений. І хочу це частково показати, можливо, й через чорний гумор, але я нормально до цього ставлюся. Моїм близьким друзям це подобається. Тому, я думаю, що все нормально.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

– У Вас ще є патріотичні тату, коли встигли їх зробити?

На руці набив під час відпустки влітку 2015 року, іншу, на грудях – взимку 2016-го. Орнамент для мене це якась одна із можливостей ідентифікувати себе як частину своєї нації. Це для мене таке ж як мова, традиції і культура.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

Де нині працюєте?

Проходжу навчання з програмування. Трошки перекваліфіковуюся, бо за освітою я інженер-будівельник, магістратуру закінчив. А влаштувався інженером-програмістом на сайті в одній держустанові. Загалом працюю в напрямку програмування.

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

Як ставитеся до людей, які проявляють до вас почуття жалю?

Це дуже болюча тема. Але я люблю про це говорити тому, що це потрібно. Вперше я з цим стикнувся в лікарні. Це були найнеприємніші відчуття, які я відчував. Для декого це нормально, коли за ними бігають і плачуть.

Дійсно, увага і підтримка дуже необхідна пораненому військовому для того, щоб він розумів, що люди його підтримують, що він потрібен, що він не сам. Але є різні речі. Одна справа – це підтримка, а інша – це стояти над головою і нити: "Все пропало. Зрада. Бідні хлопчики, що ж тепер вам робити?" Були й такі люди.

Я періодично буваю в госпіталях, до знайомих заходжу, знайомлюсь, допомагаю, підтримую і бачу, що, на щастя, такі люди відсіялися з часом. Якщо в 2016 році вони ще були, то зараз у 2018-му вже не приходять. У госпіталях залишилися ті ж волонтери, що починали допомагати з 2014 року.

Вважаю, що жаль – остання річ, яка потрібна пораненому військовому. Я мав такий гіркий досвід. Намагався всіляко від таких людей абстрагуватися і зараз це продовжую робити. В мене дуже багато людей "забанені" в Фейсбуці, від багатьох я відписаний через те, що вони постійно постять свічки. Не можна людину, яка зазнала поранення, ще починати жаліти. Це має бути звичайна адекватна підтримка. Така моя позиція!

Атовець руйнує стереотипи та фотографує протез ноги в Instagram

Що можете порадити волинянам, які, так як Ви, прийшли з АТО і повернулися до буденного цивільного життя?

На 100 % я впевнений, що треба почати рухатися в будь-якому напрямку. Це не обов'язково має бути спорт. Я теж не збираюся ставати професійним спортсменом, я цим займаюся для задоволення. Варто робити кожного дня крок для того, щоб стати кращим в своєму напрямку. Це може бути й бізнес, робота, улюблена справа чи сім'я.

Надрукувати
мітки:
коментарів