Поділитись:

Експерт пояснив, чому відбулася енергетична криза та як довго триватиме

П'ятниця, 02 березня 2018, 16:50
Експерт пояснив, чому відбулася енергетична криза та як довго триватиме

Енергетична криза, пов'язана із браком газових потужностей триватиме не довго. Про це у коментарі ІА "Конкурент" висловив керівник проектів та програм DiXi Grouр Роман Ніцович.

Нагадаймо, що 2 березня, у Волинській ОДА відбулося екстерне засідання антикризового енергетичного штабу, під час якого усіх споживачів закликали зменшити використання газу та електроенергії. Заявило про режим економії і ДКП "Луцьктепло".

Роман Ніцович пояснив причини ситуації, що спровокувала кризу.

"Для того, щоб задовольнити український попит, використовується газ, який піднімається зі сховищ, і газ, який імпортується. Разом з тим, газ зі сховищ також використовується для потреб стабілізації транзиту, тобто для підтримання тиску у системі, щоб транзит газу відбувався стабільно та належним чином. Водночас, "Газпром" останні кілька років постійно порушує вимоги контракту про транзит, не забезпечуючи достатнього тиску газу на вході у систему. Тобто, на наших східних кордонах. Замість 60 атмосфер, у системі 59, іноді навіть 57. Це не стало винятком зараз, у 2018 році. Проблема полягає в тому, що нині газотранспортна система працює на межі потужностей, необхідних для того, щоб забезпечити тиск для транзиту, потужностей, щоб забезпечити українське споживання газу і імпорт. У таких умовах потужностей може не вистачити, адже споживання максимальне з огляду на погодні умови", - пояснює експерт.

Саме тому українська сторона звернулася до європейської, аби в рамках механізму раннього попередження, засвідчити, що за чинних умов може бути дефіциту газу. Тобто "Газпром" не забезпечить необхідних обсягів, а потужностей української системи не вистачає, аби компенсувати відповідне невиконання російською стороною умов контакту.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ТРЕБА ПРОТРИМАТИСЯ 3-4 ДНІ, – "НАФТОГАЗ" ПРО НАДЗВИЧАЙНИЙ СТАН

"Для того, щоб збалансувати систему, був заклик "Нафтогазу" до споживачів, аби вони оптимізували своє споживання. В українському законодавчому полі є механізм, як реагувати на подібного роду кризи. Існує опція примусового обмеження споживання газу, коли передусім газ постачається захищеним категоріям споживачів. Це населення та об'єкти соціальної сфери, бюджетні установи. Тобто, навіть якщо буде тимчасове обмеження, воно не стосуватиметься побутових споживачів та об'єктів соціальної сфери, закладів освіти, культури", - зазначає Роман Ніцович.

Припинення навчання він пов'язує скоріше з погодними умовами. Енергетична криза, на думку експерта, може припинитися за умови, коли "Газпром" почне виконувати свої зобов'язання у повному обсязі. Тоді українській стороні не потрібно буде для утримання тиску вкачувати у систему додаткові обсяги. Або ж за умови зниження споживання. Це може відбутися чи після антикризових дій (як, наприклад, відбувається на Волині), або ж завдяки потеплінню.

На думку Романа Ніцовича криза не триватиме довго. Мова йде навіть не про тижні, а дні.

"Ще одна важлива річ та, що "Газпром" відмовився постачати газ за новими умовами з 1 березня. Тобто, у грудні було рішення арбітражу по контакту на постачання газу, і відповідно до нього ми повинні відновити закупівлю газу у "Газпрому". Була відповідна заявка з українського боку на постачання газу і передоплата. Передоплата була повернута, "Газпром" відмовився це робити. Це дає нам підстави вважати, що вони відмовляються від виконання частини зобов'язання за арбітражем. Відтак у нас не виникає потреби знову купувати російський газ. Але мені здається, що це предмет переговорів. Якби у нас було відновлення імпорту російського, то вдалося цю систему стабілізувати додатково. Тому що потужності імпорту з Росії набагато більші, аніж імпорту з європейського боку", - зауважив експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів