Поділитись:

Кому потрібні світлі голови

П'ятниця, 16 березня 2018, 07:40
Кому потрібні світлі голови

Сьогодні освіта за кордоном перестала бути привілеєм золотої молоді. Все більше і більше звичайних українських підлітків отримують можливість навчатися за межами України. Ну, правда, не зовсім "звичайних", а обдарованих.

Щороку з'являються нові освітні програми і конкурси, які дозволяють талановитим дітям здобувати освіту в навчальних закладах різних країн світу. Це неймовірно, адже колись це здавалось недосяжною мрією. Звісно, я не маю на увазі політичну та бізнесову еліту, яка ще з пелюшок усвідомлює свою "обраність" і давно забронювала місце під сонцем.

Завдяки наполегливій праці і цілеспрямованості тисячі обдарованих школярів України сьогодні можуть навчатися за кордоном. Знайомство з іншою культурою, мовна практика, значно вищий рівень знань – досвід, який важко переоцінити.

Але що далі? Більшість підлітків не горять бажанням повертатися в Україну. Можливості самореалізації – мінімальні, перспективи – примарні, зарплати – краще і не думати… За роки навчання за кордоном студенти встигають порівняти життя "там" і "тут", і без вагань обдарована молодь обирає краще.

І поки в Україні не зміниться ставлення до людей, не буде гідної оплати праці (і не смішіть своїми 10 тисячами середньої зарплати), світлі голови будуть і надалі хапатися за нагоду виїхати чимдалі і плідно працювати, але не на користь нашої держави.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів