Поділитись:

Волиньщина і Луцька область

Понеділок, 19 березня 2018, 07:40

Ви географію в школі вчили добре чи прогулювали її десь в коридорах школи або поза нею?

Скільки областей є в Україні? Адміністративний центр Закарпатської області? Що таке Донбас? Обласний центр Волинської області? Думаю відповіді на питання з шкільного курсу географії мали б знати всі, хто ходив до школи.

Все ж таки знаходяться люди які цього не знають. Ще би можна з розумінням поставитись до такого незнання з боку іноземця. Однак коли людина, яка все життя прожила в Україні, не знає основної географії своєї країни, то стає соромно. Особливо соромно коли це люди з вищими освітами, а ще дивніше чути подібні нісенітниці від публічних людей і навіть від так званих лідерів думок.

Хіба не образливо коли з хлібом-сіллю зустрічаєш людину, а вона потім випалює щось про "Волиньщину"? Саме так – це не смішно, а образливо.

От нещодавно найвідоміший мандрівник країни Дмитро Комаров трошки розчарував мене. Цікаво, що сам на одному з телеканалів намагався "підловити" на необізнаності нашу Міс Україну Олександру Кучеренко (та що не знала хто в країні, в якій вона живе, Прем'єр-міністром працює) випитуючи назви столиць якихось країн.

Почути від улюбленого ведучого-мандрівника, який приїхав до Луцька на зустріч з фанами, про Луцьку область було - наче ляпас по обличчю. Хоча, маю надію досі, що це була проста обмовка і що він не вважає, що область Луцька. Це ще можна списати на температуру, з якою він тоді виступав перед глядачами. Окей! Переживемо!

Однак знову ж таки минуло трохи часу і на нашу синьооку Волинь їде перша леді країни Марина Порошенко. Ну від кого від кого, а від неї точно не очікувала такого. Невже юрба помічників-піарників не змогла їй пояснити про Волинь і Луцьк? Тим паче, що ж їхали саме туди.

Отож пані Порошенко вже видала на загал інше – назвала Волинь Волиньщиною. Це, на секундочку, не безграмотна доярка з села Веселка, не п'яничка з-під якогось генделика – це дружина нашого Президента, яка приїхала з візитом на Волинь і яка не знає, виявляється, куди ж вона приїхала і як цей регіон правильно називається.

Я ще зрозумію коли не знають назв усіх населених пунктів якоїсь області чи назви якогось села десь там в Запорізькій області, але ж адміністративних центрів України не так багато як сіл чи селищ, можна було б і запам'ятати.

Колись були випадки, коли з людьми з інших регіонів України, які під час знайомства питали "А Луцьк - це де таке є?", розмовляти далі вже не хотілось.

Про "журналістів" з центральних видань, які пишуть про нашу область в заголовках "Волиньщина, Луцька область, місто Волинь", я взагалі мовчу. Я переконана і вірю, що в пеклі для таких відведено особливе місце.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією

Надрукувати
мітки:
коментарів