Поділитись:

Vox Dei. Масове прибирання Луцька: яким воно має бути

Субота, 17 березня 2018, 20:00

Щороку в Луцьку наводять лад після зими. Зазвичай перед Великоднем організовують загальноміську толоку, залучаючи і бізнес, і громадськість, щоб прибрати різні куточки Луцька від гілля, сміття і бруду.

Традицію продовжили і цьогоріч. Загальноміська акція "Ековесна – 2018" уже стартувала і триватиме аж до 25 травня. І тут передбачена не тільки толока, а й різні конкурси екологічних проектів, акції насадження дерев, просвітницькі лекції тощо.

Про те, наскільки важливими такі заходи і як їх удосконалювати, ІА "Конкурент" запитало в експертів.

Григорій Недопад, перший заступник Луцького міського голови:

"Хочемо прибрати місто, щоби воно було чистим. Цьогоріч хочемо залучити якомога більше людей, щоби показати, що чистота Луцька – це бажання великої кількості людей. Хочемо, щоби це було на піднесеному настрої, щоб люди були заохочені. Через те в нас, крім того, що будуть працювати житлово-комунальні господарства, будуть задіюватися громадські організації, бізнес тощо.

Усе залежить від свідомості громадян. Якщо після великих свят чи заходів комунальники не встигають усе прибрати, то, звісно, треба організовувати загальні толоки. Хоча ми стараємося усе робити своїми силами.

Але після зими – це таке санітарне прибирання міста. І усе це треба прибрати, щоби місто мало гарний вигляд. Для вивозу сміття ми будемо залучати транспорт ЖЕКів, "Луцькспецкомунтрансу", якщо бракуватиме, то в нас є організації, які нам допоможуть. А загалом люди охоче приходять на такі акції".

Вадим Курбан, екоактивіст:

"Прибирати, звичайно, треба не тільки навесні і до Дня Землі. Треба виховувати культуру поведінки і підвищувати нашу екосвідомість. До прикладу, бачив, як чоловік стояв на зупинці біля смітника, але викидав недопалок на газон. Важливо не масово виходити й прибирати за кимось, адже прибирати треба щодня і кожному, а закладати в свідомість, що не треба смітити. І тоді ми не будемо так часто прибирати, адже це й затрати: і фінансові, і фізичні. Екологія – це не просто наша земля, це й економіка теж.

На так звані суботники зараз люди виходять мало, адже я сам член ОСББ і знаю, що зі 120 квартир, якщо 5 чоловік вийде, – це добре. А смітять всі. Треба робити рекламну кампанію, говорити про це. От на Заході ходять волонтери і розказують, як сортувати сміття, навіщо його сортувати. Тобто і в нас мають бути білборди, плакати, соціальна реклама.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК ЛУЦЬКА РОДИНА СОРТУЄ 90% СВОГО СМІТТЯ І ЗАРОБЛЯЄ НА ЦЬОМУ ГРОШІ

До того ж під час толоки треба одразу сортувати сміття. Зараз завдання полягає у тому, щоб не просто зібрати сміття, а й одразу відсортувати його. Домовитися з організаціями і підприємцями, які забирають його".

Вікторія Жуковська, радіодіджей, ведуча фестивалів, активна учасниця екоакцій:

Ефективними такі заходи можна назвати тому, що люди, які приходять на толоку, потім навряд будуть смітити собі під ногами. Кількість охочих (що не дивно) залежить від погоди і від розрекламованості акції. Звісно, багато "добровільно-примусових" учасників з організацій та вузів.

Шкода тільки, що приходять прибирати якраз ті, що і не смітять.

Як на мене, в дечому треба брати приклад з Києва – організовувати свого роду фан: квести, забави, розваги. Хай собі буде такий Фестиваль сміття.

Захар Ткачук, директор Молодіжного центру Волині:

"Звісно, що толоки мають значення у кількості вивезеного сміття, і це важливий індикатор. Часто є захід для фото: підняв одну пляшку ПВХ – і 10 фото. Тому я вважаю, що після толоки треба рахувати тонни сміття, яке ти вивіз на сміттєзвалище чи ще краще – на переробку (скло, пластик, папір та загальне сміття варто розділяти). Важливі також історії людей, мотивація. Тобто варто також бачити результат у єднанні громадян, соціальному капіталі, громадській активності. Це ще важливіше – щоб люди далі робили щось для своїх громад.

Кількість вмотивованих людей на екологічних толоках збільшуєтсья щороку. Цьому сприяє поступальний розвиток свідомості та громадської активності.

Толока має бути, наче певне "свято громади", де прибирання є не однією активністю, а змішується із конкурсами, відпочинком, веселощами. Треба його зробити "модним" і сучасним. Для цього варто використовувати усі новітні фішки і запрошувати гарних івент-менеджерів різного роду. У країнах Балтії воно так і є: там в один день прибирає уся країна із селебрітіс, урядовцями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: VOX POPULI: ГРАБЛІ, ВІНИКИ Й ЛОПАТИ – ЧИ ПІДТРИМУЮТЬ ЛУЧАНИ ГЕНЕРАЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
09 березня 2024
15 лютого 2024
02 лютого 2024
01 лютого 2024
23 січня 2024
18 січня 2024
20 листопада 2023
14 листопада 2023