Поділитись:

Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта (фото)

Четвер, 22 березня 2018, 14:00
Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта  (фото)

На Волині створили медичну інформаційну систему "Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області", завдяки які забезпечується надання необхідної інформації про стан здоров'я людини в потрібному місці у захищеній електронній формі.

Про це повідомили у стінах Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №2 у четвер, 22 березня.

Начальник управління охорони здоровя Волинської ОДА, заступник голови Групи управління Субпроектом "Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області Ігор Ващенюк повідомив, що за два роки дії проекту МОЗ України за підтримки Світового Банку вже закуплено комп'ютерне обладнання для ведення медичної інформаційної системи та поставлено в усі діючі заклади охорони здоров'я області. До того ж здійснені навчання для медичних працівників області щодо користування реєстром, створено та впроваджено електронний реєстр пацієнтів, які хворі на хвороби системи кровообігу та впроваджена Комплексна система захисту інформації, отримано атестат відповідності вимогам технічного захисту інформації від Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

"Ми писали проект ще до початку медреформи, але фактично всі дії відповідають тій формі, яка впроваджується в державі", – зауважив Ігор Ващенюк.

Нині, за 2 роки, вдалося створити реєстр, в якому вже є 239 360 пацієнтів, а це майже чверть населення Волині.

Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта  (фото)

Своєю чергою, консультант з інформаційних технологій Субпроекту Дмитро Киращук зауважив, що уся інформація зберігається на серверах у КЗ "Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф", яка надійно захищена. Однак поки паралельно діє й традиційний паперовий документообіг.

"Доступ до інформації мають лікарі в межах своїх повноважень", – додав Дмитро Киращук та зауважив, що реєстр надає можливість реєструвати заклади охорони здоров'я, лікарів та декларації між пацієнтом і лікарем в системі eHealth.

Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта  (фото)

Заступник головного лікаря Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Віктор Пахарчук розповів та продемонстрував, як здійснюється реєстрація у базу даних.

"Якщо пацієнт звертається до нас з приводу якогось захворювання, а потім, через деякий час, він поїхав у село у межах Луцького району і звернувся за медичною допомогою, там, у амбулаторії загальної сімейної медицини, він дає згоду на ведення персональних даних у цій бази. Тоді лікар має змогу бачити, коли, в якого спеціаліста і яке лікування пацієнт отримував", – додав Віктор Пахарчук.

Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта  (фото)

Варто зауважити, що на Волині з реєстром працюють понад 600 медичних працівників. І до нього підключені всі 141 амбулаторія загальної практики – сімейної медицини, 20 ЦПМСД, та ще 181 заклад – районні, центральні районні та міські лікарні й Волинська обласна клінічна лікарня.

Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта  (фото)

У МОЗ запевняють, що для ефективної роботи сфери охорони здоров'я в Україні необхідно створити Єдиний інформаційний простір охорони здоров'я. Саме тому, впровадження реєстру індивідуально серцево-судинного ризику важливий крок у масштабах не тільки Волині, а й усієї країни.

Волиняни активно створюють електронні картки пацієнта  (фото)

Надрукувати
мітки:
коментарів