Поділитись:

"Рокіровка" у Волинській ОДА: кому це потрібно

П'ятниця, 23 березня 2018, 12:33

Заміна голови Волинської ОДА Володимира Гунчика пов'язана із президентськими виборами навесні 2019 року і наміром команди Петра Порошенка посилити свої позиції на Волині.

Таку думку висловив волинський політолог Антон Бугайчук у мережі Facebook.

Чому в нас новий голова ОДА?

На думку Антона Бугайчука, Володимир Гунчик не справився зі своєю місією. Найбільший провал Гунчика – провал публічного представництва: він так і не зміг стати головною публічною фігурою області, не налагодив діалог і більшістю депутатів у Волинській обласній раді та більшістю народних депутатів від Волині.

"Тобто, якщо дуже коротко, Гунчик не зміг ефективно домовлятися із впливовими людьми та групами на Волині, а також ефективно відстоювати інтереси вертикалі Петра Порошенка в області", – зазначив політолог.

Також звучали звинувачення у тому, що Володимир Гунчик намагався керувати багатьма процесами, наче директор заводу, та "розвів корупційне кубло". Але голова обласної адміністрації – це не тільки "директор", але і "політик", "дипломат", "сірий кардинал" і ще багато ролей. Далеко не усі Гунчик зумів освоїти.

Тому, зі слів Бугайчука, напередодні президентських виборів Петро Порошенко та менеджери із його команди вирішили здійснити заміну і посилити позиції на Волині. А допоможуть їм у цьому представники групи "Континіум".

Хто такий Савченко і чому саме він?

Олександр Савченко – досвідчений офіцер з мережі Міністерства внутрішніх справ.

За часів Ющенка він очолював міліцію громадської безпеки, тобто зокрема був відповідальний за те, щоб "розбиратися" із мітингами та акціями протесту. Але, і що особливо любить підкреслювати сам Савченко, за часів Януковича він у міліції не працював, а був помічником нардепа Віктора Развадовського.

Останнє місце роботи: перший заступник голови Київської ОДА. Працював там до 28 листопада 2017 року. Офіційно звільнився "за власним бажанням". Але, на думку експерта, Савченка свідомо перевели на Волинь для підсилення вертикалі президента. І саме цим він тут і буде займатися.

Контекст, в якому відбувається "рокіровка"

На Волині сильні позиції має партія УКРОП на чолі із лідером Ігорем Палицею. Палиця поки не дуже "дружить" із Петром Порошенком і намагається проводити на Волині автономну політику, яка не дуже подобається команді президента. І саме через це команда Порошенка суттєво втратила контроль на Волині.

Перед президентськими виборами Порошенко буде намагатися цей контроль повернути. А Олександр Савченко може стати його вірним виконавцем. Також у цьому Петру Порошенку допомагає промислова група "Континіум". Найвпливовіший представник групи – нардеп-мажоритарник від ковельського округу №21 Степан Івахів.

"І саме "під відповідальність" цієї групи Савченка і прислали на Волинь", – пише Антон Бугайчук.

Чим буде займатися Савченко на Волині?

Як посилити вплив та підвищити рейтинг Петра Порошенка на Волині? Для цього Савченку і його новій команді доведеться закріпити за кожним із 5 мажоритарних округів області свого представника. Такий представник зможе просувати на місцях позиції президентської партії, а також власний результат на виборах до Верховної Ради, які мають відбутися у жовтні 2019 року.

Де Савченко знайде на це ресурси? Найбільш очевидний та прогнозований варіант, зі слів політолога, – група "Континіум". Наразі одного із політтехнологів групи Дениса П'ятигорця розглядають як кандидата на посаду заступника Олександра Савченка. Також "Континіум" зможе забезпечити фінансове підкріплення для просування президентської політики, інформаційну підтримку через свої інтернет-видання, газети, телеканал. А взамін група отримує "покровительство" Порошенка у різних галузях, зокрема в бізнесових справах та на прийдешніх парламентських виборах.

Чи вдасться Савченку виконати "місію"?

"Все залежить від кількості ресурсів, вкладених у це. Наразі йдеться по те, щоб за рахунок PR, силових структур та інших інструментів зменшити вплив команди Палиці на Волині, або ж знайти аргументи, щоб домовитися із партією УКРОП. Адже поки ця партія опосередковано працює на користь головної опонентки Порошенка – Юлії Тимошенко. До того ж Волинь традиційно дає непогані результати для її партії "Батьківщина", – зазначив Антон Бугайчук.

Тому, на думку політолога, підтримка УКРОПівців могла б суттєво посилити позиції Порошенка. Поки такої підтримки немає.

"Але це не означає, що її взагалі не може бути. Насправді політики "олігархічного" типу мають здатність швидко знаходити спільні інтереси, коли питання стосуються "великих грошей", а надто – втрати "великих грошей". І Петро Порошенко ці гроші втратить, якщо програє на президентських виборах", – пояснює Бугайчук.

Тому до травня 2019 року ми можемо побачити ще багато політичних "реверансів" та "перетасовок".

Надрукувати
мітки:
коментарів