Поділитись:

Обговорення підняття тарифів у маршрутках Луцька: емоційно, гаряче та часом нецензурно

Четвер, 12 квітня 2018, 19:33

У Луцькій міській раді перед винесенням на виконавчий комітет рішення про встановлення тарифів на проїзд у маршрутках Луцька провели громадське обговорення. Воно відбулося 12 квітня у приміщенні Центру надання адміністративних послуг. У залі зібралися представники перевізників, депутати, громадськість та засоби масової інформації. Загалом — близько 70-80 осіб.

Нагадаємо, що передбачається підвищення тарифу на проїзд в автобусах по місту з 4 до 5 гривень.

На початку депутат Луцької міської ради Павло Данильчук запитав щодо процедури проведення заходу: чому відбулися не громадські слухання, а обговорення. Адже за такого сценарію якогось рішення не приймається. Одначе, заступник міського голови Олександр Рачков зауважив, що пропозиції будуть враховані.

"Немає мотивів. Був обраний такий вид, оскільки він передбачений законом", - відповів Рачков.

Директор департаменту економічної політики Луцькради Олександр Озінович у доповіді щодо причини підняття тарифу нагадав, що воно мотивоване ростом заробітної плати, витрат на мастила та палива.

Він зауважив, що з травня 2017 до березня 2018 року було обстежено 90% пасажиропотоку. Обстеження проводило управління транспорту Луцькради, залучали до цього процесу студентство. Встановлено, що витрати на проїзд становлять від 3 гривень до майже 7 за квиток. Середня вартість проїзду — 4,69 гривень.

Запитували громадяни, які прийшли на обговорення, чому тариф піднімають, коли у місті немає міського голови. А також, чому водії не дають квитки. Були й такі, що нарікали на якість перевезень та роль влади у контролі якості, роботі зі скаргами. Мовляв, за що платити більшу ціну, якщо немає якості. На це у залі були і нецензурні висловлювання від громадян, які з такими наріканнями не погоджувалися.

Член ГО "Волинський центр розвитку урядування" Тарас Яковлев запитав, чи є погодження від Антимонопольного комітету. На це у мерії повідомили, що у своєму висновку антимонопольники звертають увагу на необхідності введення електронного обліку пасажирів, що дозволить обраховувати економічно обгрунтований тариф. Також Олександр Рачков додав, що електронний квиток буде введений до кінця року.

Перевізники ж кажуть, що не здивуються, якщо постане питання узагалі про існування автобусного сполучення в Луцьку. Адже вже чотири маршрути не стало через відсутність рентабельності.

"Ніхто не за те, що дорожчав хліб, вода. Але воно дорожчає", - зазначив директор приватного акціонерного товариства "Луцьке АТП 10701" Сергій Дьомін. Він додав, що ціни на паливо та запасні частині в Україні вищі, аніж у сусідній Польщі, а ціни за проїзд нижчі.

"Ми не зможемо, ми просто зупинимося. Можна залишити ціну у 4 гривні, але тоді нехай міська рада надасть компенсацію", - зазначив перевізник.

Перевізники також надали, що в Рівному, Житомирі, Івано-Франківську проїзд уже становить 5 гривень. Тариф у 4 гривні не дозволяє забезпечувати якість та комфорт перевезень.

Депутат Павло Данильчук пропонував влаштував ширше обговорення, яке б торкалося загалом проблеми транспорту в місті.

Після обговорення проект рішення буде опублікований на сайті міської ради і буде там протягом 20 днів. Опісля, приблизно в середині травня проект винесуть на розгляд виконавчого комітету.

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
13 березня 2024
14 лютого 2024
10 лютого 2024
08 січня 2024
06 січня 2024
15:41
05 січня 2024
30 грудня 2023
27 грудня 2023
15 грудня 2023