Поділитись:

Тут є політика, - політолог про справу хабарників з Луцькради

Четвер, 26 квітня 2018, 15:19
Тут є політика, - політолог про справу хабарників з Луцькради

Справа із затриманням на хабарі заступника Луцького міського голови Олександра Рачкова має не тільки кримінальний, а й політичний контекст.

Таку думку висловив волинський політолог Антон Бугайчук у мережі Facebook.

Нагадаємо: 25 квітня у Луцьку правоохоронці затримали заступника міського голови, трьох службових осіб Луцької міської ради, голову одного з судів області та посередників під час одержання останніх частин неправомірної вигоди.

За версією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та ГПУ, їх Рачков разом із ще двома посадовцями (головний архітектор міста Леонід Герасимюк, представник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради Юрій Маслюк і не зовсім посадовець – депутат Луцької міськради Євгеній Ткачук) брали за "вирішення проблем" із узаконенням вже збудованого приватного будинку.

"Хоча справа ніби – чистий кримінал, політика тут вже є. І буде ще більше, якщо опоненти гарно використають ситуацію на свою користь", – йдеться у дописі.

Зі слів Антона Бугайчука, про корупцію у земельній та архітектурній сферах у Луцьку говорили завжди – за всіх міських голів, начальників та депутатських складів.

"Земля і право будувати – найдорожчі речі, які в цьому місті є. І от їх розподіл, разом із наданням різних дозволів і рішеннями судів, – одні із небагатьох речей, за які тут часто "платять" доларами", – зазначив він.

Проте у цьому випадку, на думку політолога, важливо, кому дали (чи нібито дали) хабар. Олександр Рачков – колишній головний юрист міської ради, який після "перевороту" навесні 2017-го приєднався до нової більшості на чолі із партією "УКРОП". За це (і, можливо, за професіоналізм) він отримав посаду заступника міського голови, що відповідав за роботу виконавчих органів. А ще не так давно Рачков очолив Луцький районний осередок партії "Батьківщина".

"І ось що ми маємо: представники трошки провладної "київської" прокуратури ловлять на хабарі луцького представника сильно опозиційної партії. Його тут же беруть захищати два сильно опозиційні адвокати (Андрій Козюра із партії "Батьківщина" і Микита Рабан із "УКРОП"). А більш-менш опозиційний в.о. міського голови Григорій Пустовіт каже, що нічого не бачив і не знав", – констатує Бугайчук.

Тон публікацій, зазначає політолог, у проукропівських медіа свідчить, що станом на вечір 25 квітня вони ще не вибудували лінію реагування на цю історію.

"Рачкова можуть просто "злити", як паршиву вівцю у "прогресивній команді". Хоча можуть і взяти захищати, згадавши про "репресії Порошенка"... Проте опозиційні до луцької міської влади медіа вже можуть успішно "поховати" політичні перспективи Рачкова, якщо такі до цього часу існували", – йдеться у дописі.

"Ще цікавіше буде, якщо хтось зможе переконливими доказами "пришити" до справи Євгенія Ткачука. Йому як голові дуже "грошовитої" земельної комісії Луцькради та вихідцю із луцької "Солідарності" вже і так створили неоднозначну репутацію. А ця справа, особливо якщо вона буде із "м'ясом", може тільки посилити такий імідж для Ткачука", – додав Бугайчук.

"А загалом це буде ще один урок для безкомпромісної владної команди в ЛМР. Сидять вони такі, монолітні, ігнорують правильні ініціативи, бо "не той депутат подав", а тут оп! Приїхали дядьки в масках із Києва і нагадали, хто тут "татко". Побачим, як наші місцеві "політтехнологи" докрутять ситуацію", – резюмував експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
22 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
26 лютого 2024