Поділитись:

Що потрібно знати про відкликання луцьких депутатів

П'ятниця, 04 травня 2018, 12:40

25 квітня Верховний Суд України визнав незаконним рішення Луцької міської виборчої комісії щодо зупинки процесу відкликання п'ятьох депутатів Луцької міської ради. Таке рішення може розпочати черговий виток у великій суперечці за мандати та вплив у міській раді, а в підсумку – доступ до посад, які визначатимуть життя Луцька принаймні на найближчі 2 роки.

"Конкурент" нагадує, чому розпочалася процедура відкликання та які наслідки вона може мати.

Як взагалі можна відкликати депутатів?

Причини та загальна процедура відкликання депутатів місцевих рад, зокрема і Луцької міської, визначена у Законі України "Про статус депутатів місцевих рад". Зокрема в статті 37 закону передбачені 3 причини, через які їх можуть відкликати, тобто, образно кажучи, забрати, "довірений громадою" мандат і відповідний статус.

Йдеться про порушення Конституції та законів, що встановлене судом, пропуск упродовж року більше половини засідань ради або відповідної постійної комісії, невиконання ним без поважних причин обов'язків у виборчому окрузі, а також невідповідність реальної роботи основним принципам і положенням його передвиборної програми, відмова зустрічатися із виборцями та звітувати перед ними.

Проте вже на цьому етапі в Законі закладена проблема, адже "невідповідність програмі" – це дуже неконкретне формулювання. Насправді політтехнологи, чи навіть сам депутат, можуть вам годинами розповідати, що їх діяльність насправді відповідає пафосним обіцянкам такого неконкретного документу, як передвиборча програма.

На щастя, у нашому випадку 5 депутатів Луцької міської ради хочуть відкликати за конкретне порушення закону, тобто за підтримку рішення міськради, яке визнане судом таким, що прийняте з порушеннями чинного законодавства України. Таким, за версією ініціаторів відкликання, визнали рішення, які призвели до усунення Юлії Вусенко із посади секретаря
Луцькради і заміну її на Ігоря Поліщука. Посада важлива, бо поки в Луцьку немає міського голови (з лютого 2017-го року), секретар виконує обов'язки, тобто формально є найвпливовішою людиною в міськраді.

Кого збираються відкликати?

Згадані 5 депутатів – троє колишніх членів фракції Радикальної партії в міськраді Аркадій Соломатін, Костянтин Петрочук та Сергій Була, а також двоє депутатів, які у відповідальний момент відійшли від офіційної "лінії" президентської партії "Солідарність" і почали голосувати в унісон із партією "УКРОП" (підконтрольна голові Волинської облради Ігорю Палиці). Ці двоє – Євгеній Ткачук і Олександр Козлюк.

Окрім порушення закону, їм приписують "зраду" пам'яті померлого міського голови Миколи Романюка, "тушкування" та інші негативні моменти, пов'язані із відмовою від офіційної позиції їхніх партій.

Хто збирається відкликати?

Ініціаторами відкликання депутатів стали впливові політики із волинської "Солідарності", "Самопомочі", політичного крила групи "Континіум" (відома лучанам за заправками WOG та ТРЦ "ПортCity", які належать різним компаніям групи). Очолив ініціативну групу депутат міськради від "Солідарності" Артем Запотоцький. Також їм "співчували" всі інші осередки партій та політичні групи, які не симпатизували партії "УКРОП".

Чому саме їм? Тому що за часів головування Миколи Романюка у Луцьку найбільша фракція укропівців (15 з 42 депутатів) була в опозиції, а "Солідарність", "Самопоміч" та їх ситуативні союзники грали першу скрипку в раді. Після зміни позиції 5 депутатів "розклади" в раді докорінно змінилися. До сьогодні саме "УКРОП", "Батьківщина" та позафракційні депутати утримують більшість і, м'яко кажучи, не радяться із іншими фракціями під час прийняття справді важливих рішень.

Відповідно до позиції ініціаторів відкликання, такий "переворот" здійснили незаконно, а тому вони хочуть повернути собі владу, яку в них таким чином забрали.

Як саме намагалися організувати відкликання?

Ініціативну групу з відкликання депутатів створили під час зборів 427 лучан у актовому залі заводу "Богдан" на вулиці Рівненській. Таку цифру зафіксували відповідним протоколом зборів.

Щоправда, вже на цьому етапі до процедури виникли перші "запитання". Завод "Богдан", мовляв, належить людям, пов'язаним із Петром Порошенком та його партією "Солідарність". Мовляв, неупереджені люди не могли вільно прийти на збори та контролювати створення групи. Хоча в підсумку цей аргумент не надто "зіграв".

Отож, під час цих зборів 10 липня 2017 року створили ініціативну групу з 93 осіб, яка збирала підписи на спеціально сформованих та завірених підписних листах. Збирали підписи у наметах на вулицях Луцька. Тим часом згадані 5 депутатів особисто, а ще їх прихильники, не раз намагалися зірвати процес. Також в цей час у Луцьку тривав один із найжорсткіших за останні роки етапів "медіа-війн", коли конкуруючі політики через підконтрольні медіа активно критикували та навіть відверто "поливали брудом" один одного. Ставки були дуже високі (як для нашого міста).

Загалом до 30 липня у наметах на вулицях Луцька зібрали більше 1500 підписів за відкликаннякожного з 5 депутатів. Це 210 заповнених підписних листів. Із ними ініціативна група звернулася до Луцької міської виборчої комісії, де почався наступний етап "баталій".

Що таке міська виборча комісія і за що там боролися?

Луцька міська виборча комісія складається із 18 членів, делегованих від різних партій. Її очолює Леонід Будцев із "Солідарності". Також ця партія має ще 2 рядових членів. По 3 члени комісії делеговані від "Опозиційного блоку" та "Батьківщини", по 2 – від"Народного фронту", Радикальної партії Олега Ляшка, "Самопомочі", по 1 від партії "Зелені", "УКРОП" та "Європейської партії України".

Як не дивно, тут теж встановився хиткий політичний баланс щодо того, підтримувати чи не підтримувати відкликання. А простір для таких "маневрів" створила юридична невизначеність багатьох аспектів відкликання.

Отож, під час численних та скандальних засідань комісії у серпні 2017-го частина членів просто саботувала її засідання, щоб заблокувати рішення про відкликання. Адже якби його прийняли, комісія зробила б подання до вищого керівництва партій "Солідарність" та РПЛ. Ймовірно, у Порошенка та Ляшка швидко б поквиталися із "зрадниками" і забрали в них мандати. Натомість їх мали б отримати наступні за списком "на заліт" кандидати, які чекають ще з місцевих виборів 2015-го року. Вони могли б докорінно змінити співвідношення сил у міськраді і в новій більшості повернути важелі управління Луцькою міськрадою.

Проте необхідну більшість таки вдалося зібрати саме укопівцям. Їх підтримали 10 членів комісії від партій "Народний фронт", "Опозиційний блок", "УКРОП", "Батьківщина" та "Європейська партія України". Мотиви "УКРОПу" та "Батьківщини" ми вже зрозуміли – їх депутати не хочуть втрачати більшість.

Натомість серйозна боротьба розгорнулася за голоси членів міськвиборчкому від "Опозиційного блоку" та "Народного фронту". Голоси опоблоківців значною мірою залежали від колишнього голови ОДА – "регіонала" Олександра Башкаленка. А тому в результаті кулуарного погодження позицій 21 серпня 2017-го 3 голоси від цієї партії були за припинення процедури відкликання.

Натомість вже 21 вересня правоохоронці "зацікавилися" бізнесом Башкаленка, зокрема житловим комплексом "Луцька рів'єра" на вулиці Ковельській у Луцьку. Офіційна причина – розслідуваня "криміналу". Проте не виключено, що в рамках розслідування справи Башкаленка "перконували" наступного разу "правильно" віддати голоси.

Тривала боротьба і за 2 голоси "Народного фронту". Тут конкурували два нардепи-"фронтовики" від Волині – Ігор Гузь та Ігор Лапін. Попри те, що Гузь – офіційний лідер обласного осередку "Народного фронту", Лапін – нардеп від Луцька від цієї фракції, хоча в самій партії ніколи не був. Без відома Лапіна Ігор Гузь ініціював заміну двох членів комісії на лояльних до себе (і до позиції партії "УКРОП"). Звичайно, Ігорю Лапіну такий крок вкрай не сподобався, адже сам він, м'яко кажучи, не підтримує укропівців. У підсумку після серйозних внутрішньопартійних "розборок" керівництво НФ та Лапін змирилися із заміною.

Формальною причиною припинити процес відкликання 5 депутатів стало те, що комісія нібито не може перевірити достовірність даних громадян, які підписувалися, а самі підписні листи нібито складені неправильно. Проте Запотоцький та ініціативна група не змирилися та пішли в суд.

Як судилися за відкликання?

Боротьба за те, чи правомірним було рішення міської виборчої комісії, тривала у судах трьох інстанцій. Волинський окружний адмінсуд 27 жовтня 2017-го відмовився скасувати рішення комісії, тобто на практиці заблокував відкликання 5 депутатів-"перебіжчиків". 25 січня 2018-го Львівський апеляційний адміністративний суд залишив таке рішення без зміни. Після цього публічні розмови про відкликання припинилися, а політичні опоненти почали активно братися за інші методи боротьби. Які методи? Досить згадати скандальну сесію Луцької міської ради, де були бійки, гучна музика із колонки та заяви про масовий і груби "дерибан землі".

Що сталося тепер?

Досить несподівано суд вищої інстанції – Верховний Суд 25 квітня частково задовольнив касаційну скаргу та визнав її протиправною та скасувати постанову Луцької міської виборчої комісії від 21 серпня 2017 року №2 "Про припинення ініціативи щодо відкликання депутатів Луцької міської ради Волинської області".

Проте це не означає, що суд зобов'язав комісію ухвалити якесь інше рішення. Загалом суди не уповноважені зобов'язувати такі комісії, як і міську раду, приймати якесь конкретне рішення. Тому казати про #перемогу поки зарано. Якщо Луцький міськвиборчком збереться на наступне засідання, найкращі юридичні "уми" кожної із політичних сторін активно шукатимуть аргументи, щоб ухвалювати чи блокувати певне рішення. Отож, є шанс на активне продовження боротьби.

Які наслідки це матиме для Луцька?

Як би там не було, нове рішення суду і його можливі наслідки – черговий виток нестабільності в місті. Прихильники нинішньої більшості у міськраді, ймовірно, зазначать, що це шкодить стабільному розвитку Луцька. А противники – що це виправдано і загалом – хороший шанс усунути від влади "дерибанщиків".

Антон БУГАЙЧУК для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПОЛІТОЛОГ РОЗТЛУМАЧИВ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ ПРО ЛУЦЬКИХ ДЕПУТАТІВ-ВІДКЛИКАНЦІВ

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 лютого 2024
22 лютого 2024
13 лютого 2024
11:18
25 січня 2024
25 грудня 2023
15 грудня 2023
11 грудня 2023
28 листопада 2023
18:13
26 листопада 2023
25 листопада 2023
14:33