Поділитись:

У Луцьку провели акцію на підтримку відкритих виборчих списків (фото)

Вівторок, 15 травня 2018, 11:35

У Луцьку громадськість зібралась на акцію, аби обговорити необхідність прийняття ухвалення нового виборчого законодавства.

Організатори акції – Громадський рух "Чесно" організували захід 15 травня на Театральному майдані.

Представних ГР "Чесно" Марія Доманська зазначила, що відкритість партійних списків дозволить українцям вказувати в переліку кандидатів конкретну особу, якій вони готові доручити представляти свої інтереси. До того ж вплив виборця на проходження кандидата запустить внутрішньопартійну конкуренцію.

Представник ГР Представник ГР "Чесно" Марія Доманська

Депутат Луцькради та голова фракції "Свобода" Микола Федік сказав, що однією з основних думок Революції Гідності була реформа виборчої системи в державі.

Депутат Луцькради Микола Федік><span class=Депутат Луцькради Микола Федік

Він зазначив, що саме такі зібрання спонукатимуть владу ухвалювати нові виборчі закони з приводу відкритих виборчих списків.

Голова обласної організації партії "Громадянська позиції" Сергій Чуріков наголосив, що їхня партія активно бере участь в акціях на підтримку виборчої реформи.

Голова обласної організації партії Голова обласної організації партії "Громадянська позиції" Сергій Чуріков

Марія Доманська додала, що, за інформацією аналітичного видання "Слово і діло", значна частина обіцянок депутатів-мажоритарників не стосується роботи в парламенті. Також депутати-мажоритарники найчастіше кнопкодавлять і пропускають засідання Верховної Ради.

Політолог Михайло Наход зауважив, що немає жодної досконалої виборчої системи. Однак 90 % європейських країн обрали пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

"Передусім ми маємо звертатись до депутатів, щоб вони за рік до завершення каденції виконали зобов'язання і змінили виборчу систему. А виборцям потрібно пояснювати, що таке відкриті списки, бо тут є багато маніпуляцій. Так, одна з лідерів політичної партії розповідала, що якщо списки опубліковані в пресі, то вони є відкритими", – розповів Михайло Наход.

Політолог Антон Бугайчук додав, що з чинною виборчою системою у країни немає майбутнього. Бо політика перетворюється на змагання тих, хто активніше займається гречкою чи гучніше обурюється з трибуни.

Політолог Антон Бугайчук><span class=Політолог Антон Бугайчук

Голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук зазначив, що йому дивно те, як влада може жити "за законами Януковича" протягом цих чотирьох років, коли президент-утікач покинув цю країну.

Голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук ><span class=Голова громадської організації Центр UA Олег Рибачук

"Політична проституція – це те, на основі чого тримається чинна виборча система. Зараз у всіх містах країни відбуваються ці події і депутати в першому читанні проголосували виборчий кодекс. Але якщо ви будете вимагати від них, щоб вони не жили за цим законом, навіть їм буде важко йти на наступні вибори "за законами Януковича", – сказав Олег Рибачук.

Представник політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвіллі" Сергій Адамчук сказав, що уже майже рік стоїть питання перед парламентом про відкриті списки і новий виборчий кодекс. Але є люди, які готові виходити на подібні акції і йти в цьому питанні до кінця.

Представник політичної партії Представник політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвіллі" Сергій Адамчук

До слова, на акції зібрали підписи до звернень в Волинську ОДА та Луцькраду, щоб вони підготували відповідні звернення до парламенту з вимогою ухвалити новий виборчий кодекс.

Надрукувати
мітки:
коментарів