Поділитись:

Як знайти своїх предків: лучанам презентували мережу онлайн-пошуку

Субота, 26 травня 2018, 11:10

У Луцьку презентували мережу онлайн-пошуку своїх предків.

Проект "Pra.in.ua" — найбільша база мешканців території України, народжених між 1650-1920-ми роками, – інформує "Громадське радіо".

Зі слів керівника проекту Ігоря Гошовського, це не просто сайт, де можна знаходити предків, які жили раніше. Завдяки проекту можна створити своє генеалогічне дерево і спробувати знайти своїх родичів, які зараз живуть на території України.

Проект Pra.in.ua/uk/ – це одна з найбільш активних соціальних мереж, створена в Україні. Наразі на сайті зареєстровано 260 тисяч учасників. Для того, щоб почати шукати родичів, треба зареєструватися на сайті. Вся внесена інформація про користувача зберігається, акаунт є публічним. Експерт порадив спочатку дізнатися якомога більше про своїх предків перед пошуком на сайті. Для пошуку на сайті "Pra.in.ua" треба знати ім'я та прізвище того, кого шукаєте, варто зазначити район, де проживав родич. Ігор Гошовський зауважує, що шукати інформацію про родичів в архівах можна довго, а мережа Pra.in.ua дозволяє не виходячи з дому шукати предків. Інформація наразі є не про всіх предків у відкритому доступі, але команда проекту активно працює над цим. Кожен учасник соцмережі може додавати в базу свою власну інформацію, або редагувати записи. Розроблена програмістами система "pra analytics" може зіставляти оновлення бази проекту з родоводом користувачів і повідомлятиме їх, якщо знаходитиме потенційні зав'язки. Також сайт Prа.in.ua/uk/ дозволяє комунікувати учасникам проекту.

Ігор Гошовський наголосив, що дослідження родоводу – це дуже складно. Він виділив 6 основних проблем, з якими люди стикаються у пошуку родичів:

  1. Архіви працюють тільки в робочі дні. Якщо ви хочете знайти свій родовід, вам треба брати вихідний чи відпустку.
  2. Часто інформація в архівах знаходиться в іншому обласному центрі, де проживали наші предки. Потрібен час на подорож.
  3. Документи написані від руки, тому часто важко зрозуміти почерк, якщо читає це не експерт. У таких випадках навіть якщо вдалось знайти документ, можна не зрозуміти, що там написано.
  4. Є черги в архівах. Якщо взяти відпустку, можна витратити чимало часу у чергах.
  5. Для того, щоб отримати документи, треба мати певні вміння.
  6. Трапляються незаконні побори в архівах.

Своїх предків на сайті можна шукати кирилицею, ввівши прізвище, ім'я. Бажано знати рік народження та район, де жила та людина. Можна пробувати шукати й латиницею, але сайт орієнтований перш за все на кирилицю.

Ігор Гошовський розповів, що проект створений за його власні кошти та гроші друзів. Команда працює над тим, щоб проект зростав та розвивався, а на це потрібні додаткові кошти. Тому кожен може допомогти проекту, зайшовши у розділ на сайті "Підтримати проект". Ігор Гошовський сказав, що можна долучатися до проекту Рra.in.ua, як волонтер чи волонтерка, щоб допомогти іншим знайти своїх родичів.

Надрукувати
мітки:
коментарів