Поділитись:

Інвестиційна привабливість Луцька: експерт назвав мінуси (відео)

Неділя, 27 травня 2018, 19:30

Значними недоліками Луцька в плані інвестиційної привабливості є віддаленість від центру України і близькість до кордону.

Про це розповів начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА Юрій Кресак в ефірі ток-шоу Протилежний погляд Live на телеканалі "Нова Волинь".

Те, що Луцьк посідає 10-е місце в рейтингу інвестиційної привабливості, заслужено, проте, на думку чиновника, місто заслуговує на більше – можна говорити і про 5-е, і про 4-е місця в державі.

Якщо говорити про інвестиційний клімат в цілому, то, зі слів Юрія Кресака, потрібно говорити про співрозмірність. Часто Луцьк намагаються порівняти зі Львовом, але Львів – 730 тисяч, а Луцьк – 220-230 тисяч населення.

"Тобто сама концентрація підприємств, організацій і просто людей, людського капіталу впливає значною мірою на те, що відбувається. Крім того, очевидним мінусом є те, що Луцьк – окраїна держави. Волинська область знаходиться біля кордону, водночас вона далеко від центру. А центр в кожній країні, чи це Польща, чи це Німеччина, він є, як правило, центром концентрації капіталу, великих підприємств, де збирається найбільша кількість ВВП і т.д.", – зазначив начальник управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції Волинської ОДА.

Проте депутатка Луцької міської ради Юлія Вусенко не погодилась із таким твердженням. Вона зазначила, що сьогодні Львів має величезну історію і значні переваги над столицею в деяких моментах, які стосуються інвестицій.

"Віддаленість від столиці, якщо порівняти з тим самим Львовом, – ми ближче до столиці, віддаленість від кордону у нас ідентична. Звичайно, є менша кількість населення, але це більше перевага, тому що ми можемо говорити про менший рівень заробітної платні, а це інвестор вивчає в першу чергу, коли він говорить про те, чи зайде він працювати, чи ні", – зауважила депутатка.

Також Юлія Вусенко розповіла про "больові точки", які вивчає інвестор перед тим, як заходити або не заходити в місто:

1. Юридичні особливості, які стосуються оподаткування, підготовки документів документів під час будівництва, співпраця з міською владою. Інвестор не буде вкладати гроші під чесне слово, він буде їх вкладати в репутацію, в авторитет і в історію інвестування.

"Тобто коли інвестор заходить і робить зріз того, хто уже там був, як вони працюють, наскільки просто їм вдалося побудувати свій бізнес, він робить для себе висновок, чи зможе він працювати разом з тими компаніями", – пояснила вона.

2. Рівень заробітних плат і потенціал людей, які зможуть працювати на підприємство.

"В нас абсолютно все це є, проте це має бути системна робота", – переконана Юлія Вусенко.

Юрій Кресак натомість вважає, що після запровадження безвізу Луцьк втратив перевагу для інвестора в плані низьких зарплат. Адже люди їдуть працювати закордон на три місяці, отримують там за день 900-1000 гривень. А працюючи тут, навіть на таких флагманах-підприємствах, як "Кромберг енд Шуберт", "Модерн-Експо", вони отримують в рази меншу зарплату.

"Це наш виграш, що ми транзитна область, однак людський капітал на сьогодні зовсім в інших умовах", – зазначив він.

Надрукувати
мітки:
коментарів