Поділитись:

Vox Dei: яким буде цьогорічне літо і як рятуватися від спеки

Субота, 02 червня 2018, 20:00
Vox Dei: яким буде цьогорічне літо і як рятуватися від спеки

Спекотний травень непомітно перейшов у не менш спекотний червень. Люди давно повитягали з шаф літній одяг, а кондиціонери працюють на повну силу. Почався сезон суперечок за відкриті вікна в маршрутках, хлюпання у фонтанах і заповнених народом парків.

Тому ІА "Конкурент" поцікавився у експертів, чи буде таким спекотним усе літо і як рятуватися від спеки.

Леся Пасічник, синоптик гідрометцентру на Волині:

"Червень переймає естафету травня, адже у травня спостерігалася аномальна тепла погода. Тричі був побитий рекорд маскимальної температури. І зараз середньодобова температура повітря перевищує норму на 6-7 градусів. 2-3 червня очікують короткочасні дощі, подекуди грози, можливий град. Температура повітрня вночі становитиме +11...+16°С, а вдень – +23...+28°С. 4-5 червня місцями прогнозують невеликі короткочасні дощі. Надалі дощі припиняться і температура повітря знизиться. Вночі – до +7...+12°С, а вдень – до +19...+24°С".

Vox Dei: яким буде цьогорічне літо і як рятуватися від спеки

Загалом, за прогнозами Укргідрометценстру, перший місяць літа буде досить теплим із середньодобовою температурою повітря на півтора градуса вищою за кліматичні показники, але опадів буде недостатньо, адже сума опадів прогнозується дещо нижчою за норму.

"У липні-серпні, гадаю, буде більш спекотна погода", – прогнозує синоптик.

Олександр Варчук, лікар:Волинського обласного центру здоров'я:

"По-перше, якщо змога, максимально уникати перебування на сонці. Якщо вже перебуваєте на сонці, то не з вікдритою головою. Одягайте бриль чи шапочку, особливо дітям. До того ж зараз є інший погляд на загар, адже він провокує появу пігментних плям і злоякісних пухлин. Також треба споживати багато води. Адже влітку втрата води більша. Лікарі регулюють кількість потрібної води так: якщо за добу сечовиділення становить 1,5 літра, то треба випити 1,7. Якщо витрати дорівнюють 1,7, то треба випити 2 літри води. Ще залежить це від ваги. Якщо вага становить 60 кілограмів, то це одна норма, якщо більше, то й норма більша".

Лікар радить також пити несолодку воду: просту або мінеральну. І навіть трохи підкислювати її: додавати лимон, наприклад.

Vox Dei: яким буде цьогорічне літо і як рятуватися від спеки

"Влітку треба їсти більше овочей. Також бажано робочий день починати з прохолодного душу і закінчувати теж так само. А от боротися зі спекою за допомогою морозива протипоказано", – застерігає Олександр Іванович.

Зі слів лікаря, там, де є масове зібрання людей, якісь наради, конференції тощо, варто вмикати кондиціонери. Тільки дуже важливо вчасно замінювати фільтри, адже там збираються мікроби, які можуть спричинити масове захворювання. Тому, каже медик, краще на свіже повітря вийти в холодок, аніж активно користуватися кондиціонерами.

"Бажано у період значного сонячного випромінювання (після 12:00 до 16:00) уникати значних фізичних навантажень, особливо на відкритому повітрі. А якщо вже стався сонячний чи тепловий удар, то треба пити багато підкисленої води. І обов′язково звернутися до медиків", – наголошує він.

Головне управління Державної служби із надзвичайних ситуацій на Волині

Спека – це передусім пожежна небезпека. У рятувальників кажуть, що зараз рівень пожежної небезпеки в області надзвичайно високий, наближений до максимального. Для того, аби не допустити пожеж, надзвичайники проводять роз′яснювальні рейди, відпрацювання серед населення, вручають людям листівки, щоб не спалювали суху траву, були обережні з вогнем, з дороги не кидали сірники тощо. Напередодні літнього періоду були виготовлені спеціальні матеріали, пам′ятки, підготовлені звернення, ДСНС інформує людей на офіційному сайті, через засоби масової інформації.

До того ж зараз люди вже почали купатися у водоймах. Як пояснили в управлінні, органи влади повинні забезпечити в місцях відпочинку людей рятувальні пости. Вони мали б почати вже діяти. Офіційно сезон купання стартує 1 червня, але погода вже доволі спекотна, люди активно купаються.

Vox Dei: яким буде цьогорічне літо і як рятуватися від спеки

"Щодо рекомендацій поведінки на пляжах, основне правило – купатися там, де є рятувальний пост. Звичайно, не заходити у воду напідпитку. Стежити за дітьми на відпочинку, не пускати їх самих купатися і завжди тривати в полі зору. А також не робити необдуманих забавок на плавзасобах: на човнах, наприклад", – зазначили в управлінні.

Надрукувати
мітки:
коментарів