Поділитись:

Освіта в тренді: НВК №26

Четвер, 07 червня 2018, 16:00

Луцьком уже давно гуляє старий жарт: "Хочеш згадати алфавіт – йди у 26-ту школу". Дійсно, у цьому навчальному закладі, свого часу, на паралелі могло навчатися й до 12 класів.

Коли говориш про цю школу, то тільки з префіксом "най" - наймолодша та найбільша на Волині за кількістю учнів та вчителів.

ІА "Конкурент" вирішив пройтися коридорами цього навчального закладу й познайомитися з його вихованцями, педагогами й відчути атмосферу цієї освітньої установи.

Історія

Учителі цієї школи так прагнули аби її відкриття відбулося саме 1 вересня 1993 року, що навіть переодягнувшись у робочий одяг, за день до урочистої лінійки мили сходи, відтирали залишки фарби з вікон і всіма силами намагалися приготувати школу до першовересневого дебюту.

"Тоді йшов дощ, і під різнокольоровими парасольками були сховані голівки дітей, які вишикувалися перед школою на першій своїй лінійці. Кажуть, дощ – то до багатства, і наша школа дійсно багата на учнів", - пригадує відкриття школи заступник директора з навчально-виховної роботи Галина Кедик.

Заступник директора з навчально-виховної роботи Галина Кедик.><span class=Заступник директора з навчально-виховної роботи Галина Кедик.

Вона зауважила, що в перший рік вони не мали навіть випускних класів, бо навчались учні з першого по десятий класи. Але з кожним роком кількість вихованців збільшувалося, школа розросталась і міцніла.

Варто додати, що вже ліцей у складі комунального закладу "Луцький навчально-виховний комплекс №26" було створено рішенням Луцької міської ради в 2003 році шляхом реорганізації ЗОШ І-ІІІ ступенів №26.

Новіший корпус><span class=Новіший корпус

В холі><span class=В холі

До слова, цьогоріч, восени, школа відсвяткує 25-річний ювілей свого існування.

Корпоративна культура

Рік тому колектив НВК розпочав роботу з реалізації педагогічного експерименту, що має на меті розробити власну концепцію корпоративної культури.

В одному із класів><span class=В одному із класів

Корпоративна культура в цій школі тільки впроваджується. Рух траєкторією пошуків ще триває, саме тому всіх секретів оновленого змісту, організаційної культури закладу, директор школи Іван Леуш поки що відкривати не став. Оскільки нині, в рамках експерименту, якраз працюють над її концепцією. Втім школа вже має свою внутрішньо-шкільну корпоративну пошту, і це тільки початок та лише один з елементів майбутньої корпоративної культури школи.

Навчально-виховний процес

Директор розповідає, що, не дивлячись на те, що дітей в школі багато, в цьому освітньому закладі дисципліна – це головне. Звісно ж не обходиться без порушників, з якими проводять профілактичні бесіди, викликають до школи батьків, аби вирішити питання з порушенням.

Планується навчально-виховний тиждень щопонеділка. Обговорення відбувається у кабінеті директора під час наради із заступниками. Щотижня порушують важливі питання певного періоду.

Спорт - це ще одна із сильних сторін школи><span class=Спорт - це ще одна із сильних сторін школи

В цій школі є три спортзали><span class=В цій школі є три спортзали

Заступники, за потреби, проводять наради з вчителями, з керівникам гуртків, вихователями ГПД, бібліотечними працівниками. Щовівторка в стінах 26-ї школи о 8 ранку проводиться виховна година у всіх класах. Якщо на цей день припадає якась пам'ятна дата, то година спілкування носить тематичний характер.

Профілі школи - правознавчий, економічний. Цьогоріч відкрили інформаційний. Відповідно до цих профілів учні опановують навчальні програми поглибленого вивчення і, як результат, високі рейтинги участі у предметних змаганнях різного рівня.

У перерві  клас майже порожній><span class=У перерві клас майже порожній

В одному з комп'ютерних класів><span class=В одному з комп'ютерних класів

Школа онащена сучасною технікою><span class=Школа онащена сучасною технікою

В кожному класі - сучасна техніка><span class=В кожному класі - сучасна техніка

Директор розповів, що щорічно 3-4 призери олімпіад всеукраїнського етапу 8 - обласного, близько 40 – міського. Є також переможці обласного та всеукраїнського рівні конкурсу захисту наукових робіт. Вихованці закладу – є членами команд від Волині в турнірах із правознавства, філософії.

"Робота з обдарованими дітьми поставлена на хорошому рівні. Є додаткові години, і педагоги з дітьми займаються додатково", - резюмував Іван Леуш.

До слова, двоє учнів 26-ї школи на всеукраїнському рівні стали призерами з правознавства в конкурсі-захисті наукових робіт. Такі ж переможці є й з економіки, щоправда вже на обласному рівні.

Щодо минулорічних результатів, то практично всі медалісти 26-ї школи підтвердили свої навчальні досягнення. Минулого року їх було 12. Ті ж учні, які систематично працювали над собою показали хороші результати.

Спортмайданчик><span class=Спортмайданчик

Як повідомляло ІА "Конкурент" у рейтингу загальноосвітніх шкіл Луцька за 2017 рік 26-та школа увійшла в 10-ку найкращих шкіл Луцька.

Дозвілля, творчість і спорт

Не менш цікавою є й творча частина життя школи. У закладі учні мають можливість займатися в народному центрі танцю "Престиж" (керівник Сергій Корецький), колективі бальних танців "Айстра" (художній керівник Ольга Гірчук).

Учителі музичного мистецтва проводять заняття з вокалістами, ансамблями, хорами, що вже дає свої плоди. Наприклад, учень школи Валерій Маркітан здобув друге місце на конкурсі "Срібні дзвіночки" в Ковелі.

Актова зала><span class=Актова зала

Перша сцена майбутніх зірок><span class=Перша сцена майбутніх зірок

Учениця 8 класу Софія Кушнір на конкурсі учнівської та студентської творчості "Змагаймось за нове життя" присвяченому Лесі Українці (місто Чернівці) виборола гран-прі. Є в школі і свій театральний колектив, який бере участь у різноманітних фестивалях.

"Зі спортом у нас теж прекрасно, бо маємо непогану базу, великий спортзал. Наші команди регулярно на різних змаганнях виборюють перші місця", - не забув згадати за спортсменів директор школи, гордо демонструючи в кабінеті різноманітні кубки.

Маленька частинка здобутків школи><span class=Маленька частинка здобутків школи

Під час уроку><span class=Під час уроку

Яскраві шкільні коридори><span class=Яскраві шкільні коридори

Фізкультура><span class=Фізкультура

ЩЕ в одному із спортзалів><span class=ЩЕ в одному із спортзалів

Минулого року учні сьомих класів вибороли перше місце на міському, обласному, а потім на Всеукраїнському чемпіонаті "Старти надій" (Легка атлетика плюс плавання).

Із футболом теж справи хороші, адже учні цієї школи цьогоріч на змаганнях на честь пам'яті Романа Шухевича, вибороли перше місце та отримали подарунковий сертифікат на суму 1000 гривень. За отримані кошти придбали спортивний інвертар для своєї школи.

Директор переконаний, що в кожна людина мотивована на успіх. Якщо учень системно працює над собою, то в нього виникає внутрішня потреба самовдосконалення та самореалізації в навчанні, творчому та спортивному житті. Саме це й спонукає їх до активного учнівського життя у стінах школи.

Ще трохи коридорів школи><span class=Ще трохи коридорів школи

Поспішає на урок><span class=Поспішає на урок

Школа й надалі планує урізноманітнювати освітній простір. Адже тут розуміють: світ змінюється і варто постійно оновлювати підходи до навчання.

Матеріально-технічна база

Найважливішими пунктами матеріально-технічної бази 26-ї школи є 57 навчальних кабінетів, у тому числі хімічний, біологічний, фізичний (з повним комп'ютерним забезпеченням), 3 математичних (1 кімната-музей імені М. Кравчука), 2 кабінети інформатики; 2 мультимедійних кабінети, 1 танцювальний зал, актова зала на 250 місць, медичний кабінет, стоматологічний кабінет, 3 спортзали (2 – у молодшому корпусі ), їдальня, бібліотека, басейн.

В басейні><span class=В басейні

Басейн школи><span class=Басейн школи

У багатьох класах є облаштовані телевізори чи проектори, є 5 комп'ютерних класів. Тобто комп'ютерами школа забезпечена на 90 %.

У цьому році міська рада виділила кошти на ремонт вентиляції басейну і капітальний ремонт даху. Протягом навчального року також було виділено кошти на капремонт санвузлів.

Вбиральня><span class=Вбиральня

У черзі за смачненьким><span class=У черзі за смачненьким

ДІти кажуть, що тут готують смачно><span class=ДІти кажуть, що тут готують смачно

У подальших планах школи – заміна вікон на енергоощадні.

Завідувачка басейном Ірина Ярмусь розповіла, що в них є свої спортивні групи, вихованці яких є призерами змагань обласних, всеукраїнських, міжнародних рівнів.

Завідувачка басейном Ірина Ярмусь ><span class=Завідувачка басейном Ірина Ярмусь

Урок англійської мови><span class=Урок англійської мови

Хтось слухає вчителя, а хтось - позує фотографу><span class=Хтось слухає вчителя, а хтось - позує фотографу

Цікаво, що родзинкою навчального закладу є музей Михайла Кравчука, облаштований у математичному класі. Музей відкрили 6 років тому завдяки спонсорській допомозі та коштам батьків. Учитель математики Олена Мирончук розповіла, що матеріали для музею збирали протягом 10 років.

Олена Петрівна, пояснює, що створення такого музею було логічним, адже школа знаходиться на вулиці Кравчука. Цікаво, що багато людей навіть не знають, що ця вулиця названа саме в честь видатного математика академіка Кравчука, і ототожнюють назву з ім'ям колишнього президента Кравчука. Тому музей доречний і тим, що виконує просвітницьку функцію.

У школі є свій музей><span class=У школі є свій музей

Шкільне спорядження учня 26-ї школи><span class=Шкільне спорядження учня 26-ї школи

Чому 26-та школа?

Більшість учителів школи працюють тут від початку її відкриття. Галина Кедик каже, що дуже приємно бачити, коли їхні випускники приводять сюди на навчання вже своїх дітей. Інколи колишні учні цієї школи просто заходять, аби побажати гарного дня своїм учителям.

Сучасні ж школярі всі як один кажуть, що навчатись у 26 школі не лише цікаво, а й приємно.

Дуже цінний подарунок для школярв><span class=Дуже цінний подарунок для школярв

Пам'ятні дошки  Героїв><span class=Пам'ятні дошки Героїв

Учень 11-А класу Максим Куць розповів, що дуже важливим моментом було долучення школи до волонтерства. Діти збирали речі першої необхідності і передавали їх нашим військовим на Схід. Учні кажуть, що для них підтримка наших Героїв таким чином – дуже важлива справа.

Станом на час запису матеріалу, (7 травня - ред.) охочих навчатися в цьому закладі у першому клас було 273. Це свідчить про те, що бажаючих навчатись саме в цьому закладі, як завжди, багато.

Досьє:

  • Комунальний заклад "Луцький навчально-виховний комплекс №26 Луцької міської ради Волинської області"
  • Адреса – вул. Кравчука, 30;
  • Телефон – (033) 27 302 84
  • Електронна пошта - ​ [email protected], [email protected]
  • Сайт - www.nvk26.lutsk.ua
  • Кількість учнів – 2 100
  • Кількість учителів – до 156
  • Директор – Леуш Іван Олександрович. Очолює заклад із 2016 року
  • Назви вулиць закріплені за школою № 26: Воїнів-інтернаціоналістів; Конякіна (з № 29 до кінця); Кравчука (з № 13 до кінця); Соборності (з № 30 до кінця, крім непарна сторона № 33 – № 37б)
  • Відомі випускники – телеведучі Світлана Рижук і Микита Чибар, голова Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик.
Надрукувати
мітки:
коментарів