Поділитись:

Чому "білі кросівки" не для України

Четвер, 14 червня 2018, 07:40
Чому

Учора натрапила у стрічці на статтю, написану виданням "Хмарочос". У ній на основі Києва показано, як утворюється пил у столиці і чим бруд небезпечний. Мова йде не лише просто про естетику, а про здоров'я.

Впевнена, що аналогічні проблеми стосуються і Луцька. Пригадайте, скільки днів ви можете ходити у світлому взутті. Серйозно? Днів? Думаю, діло обмежується годинами.

Я живу у центральній частині міста на першому поверсі і мої вікна буквально за день покриваються пилом. У приміській місцевості відносна чистота тримається довше. І на моє суб'єктивне враження з кожним роком, назвемо це, "індекс чистих вікон" стає все сумнішим. В оселю з вулиці залітає все більше і більше пилу, його приносить взуття, розносить вітер.

У Луцьку за останні роки не стало більше заводів чи виробництв, які б забруднювали повітря, але машин – в рази. У десятки разів.

Ще одинадцять років тому, коли я закінчувала 9-ту школу, біля її порогу паркувалися 2-3 машини. Інші діти доїжджали на навчання на громадському транспорті, або ж доходили. Нині територію, яку ми, будучи школярами, використовували як майданчик для ігор, віддали під парковку. Автомобілі паркують і вздовж всієї вулиці Потапова. А у шкільні свята тут ніде яблуку впасти.

З однієї сторони це ніби добре, бо свідчить про яке-не-яке, а підвищення добробуту, більше людей можуть дозволити собі авто. Але глобально така поведінка свідчить про те, що Луцьк не йде до статусу міста для пішоходів, яке апріорі буде чистішим. Або ж згадайте парк, де зупиняються авто ледь не під деревом, біля якого хочуть погуляти.

У загаданій статті аналізуються і інші архітектурні прогалини, як то проектування газонів, зелених тощо. Або ж порушення будівельників. Автомобілі з будмайданчиків не мали би розносити бруд, та це не так.

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій.Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 січня 2024
16:10
07 грудня 2023
02 жовтня 2023
28 вересня 2023
12:48
17 вересня 2023
05 вересня 2023
04 липня 2023
23 червня 2023
08 червня 2023