Поділитись:

Vox Dei: яким має бути сучасне кіно і які стрічки варто переглянути

Субота, 23 червня 2018, 20:00

Кіноіндустрія розвивається шаленими темпами. Погодьтеся, у сучасних фільмах спецефекти майже непомітні, а згадайте, як було колись? Зрушило з місця і українське кіномистецтво. Тільки цього літа в Україні вийдуть у прокат три фільми власного виробництва.

ІА "Конкурент" поцікавився в експертів, яке кіно хоче дивитися український глядач і чи варто забороняти в Україні радянські фільми. А ще ми підготували для вас підбірку з кінострічок, які, на думку наших респондентів, варто переглянути.

Вікторія Поліщук, режисерка:

"Український глядач дуже різноманітний, але точно усіх об'єднує бажання бачити цікавий сюжет, якісну картинку, хороший звук та професійних акторів. Мені здається, що найпопулярнішим жанром зараз є мультфільми, адже дуже часто вони орієнтовані не лише на дітей, але й кожен дорослий зможе почерпнути прості життєві істини, легко та невимушено провести час із друзями чи сім'єю.

Українське кіно розвивається, знаходяться інвестори, хороші сценаристи, актори та режисери, і це не може не тішити. Мені здається, наше вітчизняне кіно повинне знайди свій жанр та напрямок: документалістика, драма, історія. Адже говорити про українське фентезі та екшн ще дуже рано.

Радянські фільми – це частина нашої історії, це фільми, на яких виросли наші батьки, цитати з яких часто звучать і в наш час. Без сумніву, що через телебачення та кіноіндустрію дуже легко нав'язувати пропаганду та впливати на думку глядача. Але от чи варто забороняти дивитися такі улюблені для багатьох кіношедеври Леоніда Гайдая та іншу золоту колекцію радянського кінематографу?"

ТОП-3 фільми для перегляду

  • "Піаніст". Фільм, заснований на реальних подіях, де головний герой, музикант разом з іншими євреями був відправлений у варшавське гетто, однак йому вдалося втекти і сховатися. Йому доводиться провести кілька років, ховаючись по чужих квартирах і спостерігаючи за життям міста з вікна. Життя у нелюдських умовах прирікає піаніста на голодну смерть. Вижити обдарованому музикантові допомагає німецький офіцер.
  • "Незламна". Українсько-російський фільм, про легендарну жінку-снайпера, Людмилу Павличенко. Солдати йшли в бій з її ім'ям на вустах, а вороги влаштували на неї полювання. На полі битви вона бачила смерть і страждання, але найсерйознішим випробуванням для неї стало кохання, яке в неї могла забрати війна.
  • "Їсти, молитися, кохати". У головної героїні було все, про що мріє сучасна жінка: чоловік, будинок, успішна кар'єра – але вона почувається заплутаною і шукає те, чого вона дійсно хоче від життя. Ліз розлучається зі своїм чоловіком і, ризикуючи всім, щоб змінити своє життя, починає подорожувати світом, стає на шлях самопізнання.

Андрій Осіпов, адвокат, голова правління Одеської кіностудії:

"З огляду на тенденції і касові збори в Україні, сьогодні український глядач любить легкі комедії про сучасні умови. Такий підхід властивий для суспільств, які переживають кризу. Наприклад, під час Великої депресії у Сполучених Штатах Америки найбільше відвідували у кінотеатрах саме мюзикли і комедії. Тому можемо припустити, що українське суспільство втомилося від серйозних новин.

Україні бракує фільмів, в яких відображений справжній патріотизм, а не бачення патріотизму сучасними політиками. Справжній патріотизм – тобто без штучного надриву, чесна правда. І найголовніше – бракує правдивих фільмів про період радянської доби. Ми цей період пройшли, людям потрібно не забувати про те, що було. Якщо з′являться фільми, які покажуть, що тоді було, це буде витверезуючим фактором. Це мають бути такі фільми, як-от фільм "Зрадник" виробництва компанії "ІнсайтМедіа" "Одеської кіностудії". От він якраз про радянську добу, 70-ті роки.

За жодних обставин не можна забороняти в Україні радянські фільми. Це правове безглуздя. Адже згідно із законом, заборонити можна фільми, які були випущені після 2001 року, у виняткових випадках – фільми, які були випущені після 1991 року. Фільтром є те, який вплив фільм чинить на суспільство. Наприклад, прославляє КДБ, ДПУ, НКВС чи сучасні війська. Так, тоді фільм повинен бути забороненим. Але забороняти фільм через те, що там знімається актор, який має "неправильну" з погляду влади політичну позицію, – це блюзнірство і знущання. Актори не політики, вони можуть мати будь-яку позицію. У нас є свобода слова, тому не повинні карати за якусь позицію. Тобто якщо хтось публічно скаже, що йому подобається Путін, то це не означає, що ми маємо цю людину обмежувати в її роботі. Якщо ми живемо в суспільстві, де панує свобода думки. Обмеження щодо політичних висловів на підтримку агресора повинне існувати тільки для держслужбовців, громадських лідерів. Тому заборонити, наприклад, роботу Боярського за 1978 рік за його висловлювання у 2015 році – це покарати заднім числом. До того ж сам фільм "Д'Артаньян та три мушкетери" і роль Боярського у цьому фільмі не здатні жодним чином негативно вплинути на українську державність. Заборона – це метод управління авторитарних держав. А ми живемо в демократичній державі, тому у нас має бути принцип переконання, альтернативної точки зору, розвитку плюралізму".

ТОП-3 фільми для перегляду

  • "Приходьте завтра". Фільм режисера Євгена Ташкова виробництва "Одеської кіностудії". Вийшов у 1963 році.
  • "Герой". Був знятий у 2002 році все тим же режисером Чжан Імоу. Кіно про легендарне протистояння імператора Чинга і трьох великих воїнів.
  • "Форест Гамп". Дев'ятий повнометражний фільм режисера Роберта Земекіса, поставлений за однойменним романом американського письменника Вінстона Грума.

Роман Ковтонюк, менеджер з маркетингу і реклами кінотеатру Multiplex у РЦ "Промінь":


"Якщо зважати на останній тиждень, то найбільш популярна комедія "8 подруг Оушена". Оскільки давно якісних комедій не виходило, а тут ще й склад акторів дуже зірковий. Часто ходять на мультфільми. Завжди люблять фантастику, особливо виробництва MarvelDisney. Зараз очікуємо на вихід в прокат фільму "Людина павук та оса". Гадаю, буде багато відвідувачів, адже на фільми "Месники", "Чорна пантера" і "Тор" було дуже багато людей. Менше ходять на альтернативний контент, напевно, треба ще людей трохи привчити, що можна ходити не тільки на фільми, а й на вистави світового театру оригінальною (англійською) мовою. Для цього не треба їхати за тисячі кілометрів.

Американські блокбастери виходять дуже часто, українські фільми виходять рідше, але якісні. Зараз, до прикладу, знімають фільм із суперзірковим складом – "Скажене весілля". Він вийде в прокат у жовтні. Там буде Діма Монатик, гурт "Время и Стекло", Потап. Наприклад, фільм "Свінгери" побив рекорд за касовими зборами серед українських фільмів. Було б добре, якби українські кіностудії трохи більше знімали, більш якісно знімали. Хочеться більше якісних фантастичних фільмів, як-от "Сторожова застава".

Насправді не маю нічого проти фільмів Радянського Союзу, аби вони тільки не порушували закони України. Тобто щоб вони не прославляли тоталітарний режим, комунізм тощо. Я не думаю, що в Україні зараз будуть такі фільми дивитися, адже вірю, що український громадянин розуміє, що це відгомін минулого. Я гадаю, що люди будуть більш прозахідні. У кінотеатрах такі фільми випускати точно не потрібно, на телебаченнях хтось ще дивиться, можливо. Чи забороняти, сказати не можу. Адже є люди тих часів і забирати в них культуру, на якій вони виросли, напевно, не буде правильно".

ТОП-3 фільми для перегляду:

  • "Коко". Американський комп'ютерно-анімаційний 3D фільм, знятий Лі Анкрічем. Фільм розповідає про 12-річного хлопчика Мігеля, який хоче возз'єднати живих та мертвих членів своєї родини.
  • Всі 19 фільмів кіностудії Marvel. "Кіновсесвіт Marvel" – вигаданий всесвіт, серія супергеройських фільмів, заснована на коміксах компанії Marvel і розроблена компанією Marvel Studios. Всесвіт було створено шляхом з'єднання в загальну сюжетну лінію декількох фільмів з акторами і персонажами.
  • "Червоний горобець". Американський шпигунський трилер режисера Френсіса Лоренса, що вийшов 2018 року. Стрічка створена на основі однойменного роману Джейсона Меттьюса і розповідає про російську шпигунку, яка має звабити американського агента.

Надрукувати
мітки:
коментарів