Поділитись:

Традиційний польський сніданок

Понеділок, 25 червня 2018, 07:40

Здається про Польщу, нашого сусіда, знаємо майже все: їхню мову, вподобання, стиль життя і традиції. До речІ, щодо традицій, на продовження гастрономічної теми, вирішили поцікавитись з яких страв починають зазвичай свій день наші сусіди.

Польська кухня вважається дуже калорійною і ситною. Прийнято вважати, що традиційний польський сніданок складається з яєць з ковбасою та картопляних млинців.

Погодьтесь, і такий сніданок дуууже калорійний: поїв польський пан чи пані тих млинців і ковбасок зранку – і ситий(та), а від того й задоволений(на), подався(лась) собі на роботу, навчання чи ще кудись.

Традиційні сніданки, які вдалось знайти в Інтернеті – це добре, але хотілося почути від живої людини, ну чим же там смакують ні світ, ні зоря. Моя співрозмовниця, яка понад 10 років проживає у Польщі розповіла, що зазвичай поляки обожнюють їсти на сніданок канапки (бажано з білого хліба) щедро намащені маслом. Також до сніданку не гріх з'їсти варене яйце, шинку й огірочки чи помідори (тут вже, хто що любить).

Коли ранкова трапеза закінчиться, то у поляки замість ранкової кави полюблять запивати сніданок чайком – це вже, як данина традиції.

Ну і традиційно, ловіть рецепт культової страви Польщі.

Журек

Інгредієнти на 2 л води:

  • копчена ковбаса типу "домашньої"- 500 г
  • картопля - 500 г
  • морква - 100 г
  • цибуля - 250 г
  • часник - 40 г
  • вершкове масло - 50 г
  • сметана домашня густа - 250 г
  • лавровий листок - 1-2 шт.
  • горошки духмяного перцю - 5 шт.
  • майоран - 1 ч. л. без вершка або за смаком
  • сіль, чорний мелений перець - за смаком
  • зварені накруто яйця - для подачі

Інгредієнти для закваски:

  • тепла кип'ячена вода - 500 мл
  • часник - 2-3 зубчики
  • окраєць житнього хліба - 1 шт.
  • житнє обдирне борошно - 100 г

Приготування супу журек.

Журек – традиційний кислий польський суп. Основи будь-якого варіанту журека є закваска з житнього борошна, що надає супу характерний кислуватий смак і аромат. Готується закваска дуже легко, але доходить до готовності декілька днів, тому її слід приготувати зазделегідь.

Готуємо закваску. У чисту скляну чи керамічну емкість всипати житнє борошно, додати 200 мл теплої кип'яченої води і перемішати до однорідності. Потім влити решту води. Додати злегка розчавлені ножем і очищені від лушпиння зубчики часнику і окраєць хліба.

Банку накрити марлею і залишити в теплому темному місці на 4 дні. Кожного дня закваску слід ретельно перемішувати. Приблизно за цей час закваска має набути характерного кислого смаку і запаху, що говоритиме про її готовність.

Закваску процідити через дрібне сито чи марлю. Її можна використовувати одразу або помістити в холодильник, щільно закривши банку кришкою. В холодильнику, вона може зберігатися до двох тіжнів. Закваска до журека готова.

Готуємо суп. Цибулю порізати кубиками, моркву – півкружальцями, часник подрібнити ножем.

В каструлі, де будемо варити суп, розтопити вершкове масло, викласти цибулю, моркву і, помішуючи, смажити до прозорості цибулі. Потім додати половину часнику, майоран і, помішуючи, смажити ще 1-2 хв.

В каструлю влити воду (2 л), довести до кипіння і варити 15 хв.

Ковбасу порізати кільцями, викласти в каструлю і варити 25 хв.

Після чого додати очищену від шкірки і нарізану невеликими шматками картоплю, лавровий лист, горошки духмяного перцю. Все добре посолити і варити ще 15 хв.

Закваску добре збовтати і разом з часником, що залишився, додати до супу. Дати покипіти 2-3 хв. Якщо ви бажаєте, щоб суп був не дуже кислий, додайте до нього трохи менше закваски, ніж це вказано в рецепті

В кінці додати сметану, чорний мелений перець, при потребі досолити, довести до кипіння і відставити з вогню.

Журек ще часто подають у хлібині. Щоб така хлібна мисочка не промокла, її зсередини слід змастити яйцем і помістити у розігріту до 200 °С духовку на 15 хв. Потім можна наливати суп.

Надрукувати
мітки:
коментарів