Поділитись:

Алла НАДТОЧІЙ: "Поліщук не вирішує навіть найдріб'язковіших питань"

Понеділок, 09 липня 2018, 20:00

Розмова з депутаткою Луцької міської ради Аллою Надточій відбувалася зовсім не так, як я собі планував. Будучи лише четвертою жінкою у моєму вже доволі великому інтерв'юшному послужному списку, вона ледь не "зірвала" мій мозок (це я, звісно, перебільшую, але все ж).

Позиціонуючи себе як політик-новачок, вона говорить дуже притомні речі і робить це настільки впевнено та безстрашно, що мимоволі починаєш більше захоплюватися "слабкою" статтю.

Надточій критикує Поліщука, по-своєму розкриває "укропівські карти" та аналізує соціалку, освіту й медицину. Відповідь на кожне питання з легкістю можна перетворити на окрему новину, але для початку повна версія нашого діалогу на сторінках ІА "Конкурент".

– Пані Алло, яким чином ви б описали нинішню ситуацію у Луцькій міській раді?

– Повний хаос. Люди, які керують містом, не маючи при цьому жодних юридичних прав, діють хаотично. Наша влада незаконна, тому вона так і працює… Коли я рік тому запитала у секретаря (Ігор Поліщук, – "К") про особисту відповідальність, яку несе він та кожен новопризначений заступник, він сказав, що є лише колективна відповідальність, тобто ніяка, якщо говорити правильно.

– Які цілі, на вашу думку, має чинна влада?

– Ціль одна: правильно інформаційно подати людям Ігоря Поліщука. Показати, який він хороший господарник та менеджер. Хоча він цими якостями не володіє. Ця людина не вирішує навіть найдріб'язковіших питань.

Є глобальні теми, де треба вивчати та аналізувати і лише тоді давати якийсь висновок та говорити про ймовірні результати. А є питання, які необхідно вирішувати швидко. Проте Поліщук завжди каже: пишіть звернення, мені потрібно дослідити проблему.

Резюмую: "укропівці" формують хибну громадську думку, а Ігор Поліщук готує себе.

– На мера?

– Ні, не на мера. Цієї посади він не потягне, досвіду – нуль.

– Проте Ігор Палиця казав…

– Це гра людьми. Я вважаю, що він буде балотуватися у Верховну Раду… Погляньте самі: основну господарку веде перший заступник. Я переконана, що вони тасують карти, і перед виборами вигулькне особа Недопада (Григорій Недопад – перший заступник Луцького міського голови). Наразі від нього відводять увагу, щоб лучани не помічали недоліків.

– Це всі цілі теперішньої влади?

– Їхня фінансова політика мені також не подобається, оскільки кошти використовуються неефективно. Купують якісь незрозумілі тролейбуси. Ремонтують дороги та двори, невідомо, наскільки чесно вони це роблять та чи відповідні суми туди "забивають".

Певно, що можна говорити про якісь корупційні складові, згадайте історію Рачкова (Олександр Рачков – заступник Луцького міського голови, який "погорів" на хабарі). Ми спостерігаємо, що, ймовірно, відбувається відмивання коштів.

Люди прийшли заробити гроші! І разом із тим, повторюся, вони формують хибну думку у лучан.

– Ви згадали про Олександра Рачкова, який хоче відновитися на посаді заступника. Що ви про нього думаєте як про чиновника?

– Рачков – "схемщик", який професійно користується прогалинами у законах, щоб заробити грошей. Він не цінує та не враховує думку інших людей. Неважливо, де він працюватиме, йому цікава лише власна вигода.

– Коли у міській раді відбулося переформатування влади, вас змістили з посади голови "гуманітарної" комісії та обрали новою очільницею Маю Шостак. Чи почала комісія після цього працювати по-іншому та рухатися не туди, куди треба?

– На мою думку, вона нікуди не рухається. Я до останнього "пручалася" перед тим, як погодитися очолити цю комісію ще на початку каденції. Адже розуміла, що голова – це людина, яка керує та веде, створює настрій та формує порядок денний, шукає проблеми і вирішує їх.

Микола Романюк пропонував Пустовіту, щоб "Батьківщина" взяла цю комісію, я говорила Поліщуку, щоб вони ставили туди свою людину. Погодилася лише після обіцянки Миколи Ярославовича завжди дослухатися до моїх пропозицій…

На той час всі сфери, якими опікується комісія (освіта, медицина, культура, соціальний захист) фінансувалися за залишковим принципом. Якщо вже якась катастрофа трапиться, то тоді якісь гроші вливали…

Переживши шок, я проаналізувала всі процеси і почала їздити по школах, лікарнях, інших закладах. Мій стиль полягає у вивченні проблем безпосередньо на місцях. Нагальні проблеми почали вирішуватись, влада стала більше звертати увагу на сектори, якими опікується комісія, яку я очолювала.

– Як працює комісія зараз?

– Зараз, на жаль, не має такої прозорості та відкритості у прийняті рішень. Пояснюючи, чому мене знімають, Поліщук сказав, що з іншою людиною йому буде легше домовлятися. Це неправильно. Ми не повинні малювати якісь схеми. Потрібно вирішувати проблеми так, щоб всім і все було зрозуміло.

– Якщо говорити про освіту та про керівників структурних підрозділів міської ради, я не можу обійти стороною персону пані Зіновії Лещенко. Чи підтримуєте ви курс, який вона обрала, очоливши управління освіти?

– (зітхає) Ні. Коли ми запускали програму "Успішний педагог", яка передбачала додаткове преміювання працівників галузі освіти, то вона, будучи ще керівником методичного кабінету, сказала, що все добре, що є премії, і нічого більше не треба. Вона говорила про премію орієнтовно в 1 000 гривень, яку розбивають на рік. А я пропонувала виплати по 10 000 гривень однією сумою для 30 найкращих педагогів Луцька! Мені довелося близько 2 годин переконувати людину, що ось, я принесла вам гроші, а ви лише допоможіть, щоб все було чітко з точки зору закону…

Коли Лещенко стала начальницею управління освіти, то спочатку я тривалий час приглядалася до її роботи. Згодом я почала ловити її на обманах і між нами з'явилася напруга… І це не заздрість з мого боку, як любить говорити Пустовіт (Григорій Пустовіт – секретар Луцької міської ради). Я всього лиш хочу бачити результати та вирішення реальних проблем. Хочу, щоб було рівноправ'я серед шкіл. За тим, як підтримують освітні заклади, видно, до кого і як ставиться з керівників комунальних освітніх закладів Зіновія Лещенко. У таких питаннях не має бути принципу вибірковості, адже це все є наші діти, наше майбутнє.

– Як ви гадаєте, чому більшість міської ради "зарубала" ініціативу Андрія Покровського з мультибордами у кожній школі?

– Політика. Винятково політика! Ми, депутати, повинні визначати проблеми та шукати шляхи їх вирішення.

Мультиборди – це зовсім інший підхід до навчання! Дітям цікаво вивчати фізику, хімію, анатомію та інші складні предмети, завдяки тим можливостям, що відкривають інтерактивні панелі. Покровський запропонував програму, чітко написав, що і як має покращитися. Це робота обранця громади. А не так, як вони говорять, що потрібно купити за свій рахунок. Депутати повинні працювати та писати проекти, а не говорити, що Покровський поганий, бо не забезпечив за свій кошт всі школи мультибордами!

Спілкувався: Руслан ПИЛИПЧУК

Фотографувала: Валентина МЕЛЬНИК

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 березня 2024
20:30
14 березня 2024
13 березня 2024
13:05
07 березня 2024
05 березня 2024
10:13
04 березня 2024
20:10
22 лютого 2024
12:51
21 лютого 2024
19:00
20 лютого 2024
18 лютого 2024
17:00