Поділитись:

Від бігуна до білого комірця: чому усім важливо перевіряти сердечко

Понеділок, 20 серпня 2018, 20:00

Чи знали ви, що в Україні однією з головних причин передчасних смертей є серцево-судинні захворювання? Особливо вразливими є чоловічі серця. При цьому левову частку хвороб можна було би попередити. Адже виною порушень роботи сердечка нерідко стають наші щоденні погані звички або ж відсутність хороших.

Наприклад, справну роботу серцево-судинної системи порушує пристрасть до цигарок, алкоголю, шкідливої їжі та звичка більше часу проводити на дивані, аніж під час активного відпочинку. Натомість дотримання здорового режиму дня та помірні фізичні навантаження допоможуть попередити захворювання.

МОЗ РЕКОМЕНДУЄ НЕ СИДІТИ НА МІСЦІ

У своїх рекомендаціях Міністерство охорони здоров'я радить приділяти принаймні 30 хвилин фізичній активності 5 разів на тиждень. Сюди можна зарахувати гру, ходьбу, хатню роботу, танці.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: РЕГУЛЯРНІ ПРОБІЖКИ ПРОДОВЖУЮТЬ ЖИТТЯ, – СУПРУН

На стежині до здоров'я чимало людей обирають біг. За умов дотримання правильної техніки, помірності та відсутності протипоказів – це справді гарне навантаження на організм. А для багатьох людей участь у бігових клубах, любительських забігах стає хобі на довгі роки.

Про те, що біговий аматорський рух набуває популярності, свідчить збільшення кількості масових забігів в Україні на різних видах дистанцій – від символічної "п'ятірочки" до марафонських дистанцій (понад 42 км) чи навіть екстремальних ультрамарафонів. За даними сайту "Жорстка атлетика", який збирав публічні відкриті дані із любительських забігів, якщо у 2014 році було 3915 фінішерів напівмарафонів та марафонів, то у 2018 – вже 17 тисяч. Середній вік бігунів становить 31-34 роки.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК НЕ ЗАШКОДИТИ СОБІ ПІД ЧАС БІГОВОГО ПІВМАРАФОНУ (ФОТО)

Однак чи кожен бігун-любитель може безпечно пройти таку довгу дистанцію навіть за умови підготовки? Адже якщо професійні спортсмени регулярно проходять медогляди, то за звичайними фізкультурниками такого контролю немає. Саме тому в регламентах змагань нерідко прописують умовою допуску до участі наявність підтвердження придатності від медичного закладу. Хтось називає це зайвою бюрократією, однак, з іншої сторони, добросовісне проходження обстеження може виявити порушення у роботі серцево-судинної системи та скоригувати навантаження і навіть попередити неприємні наслідки.

ВАЖЛИВА ПЕРЕВІРКА

У рамках реалізації Субпроекту "Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області" проекту Міністерства охорони здоров'я України та Світового банку "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей" у Луцьку міську клінічну лікарню придбали чимало медичного обладнання, зокрема закупили велоергометр. Це обладнання для визначення індивідуальної толерантності до ступінчасто-зростаючого фізичного навантаження. Саме цей пристрій і дозволяє побачити, як працює серце під час навантаження і чи адекватно його витримує.

Випробувати апарат вдалося і журналістці "Конкурента", яка 9 вересня планує пробігти напівмарафонську дистанцію в рамках спортивних змагань "Дмитрук Лучеськ Півмарафон". У регламенті змагань вказано, що наявність медичної довідки є обов'язковою умовою для допуску до змагань на напівмарафонську дистанцію. Однак проведенню стрес-тесту передує низка аналізів.

Отож, для початку пацієнт здає загальний аналіз крові та сечі. Вони демонструють, чи є в організмі запальні процеси, чи є анемія, що вкрай важливо для занять фізкультурою чи спортом, чи є глюкоза у сечі та інші індикатори.

Аналізи крові та сечі дають медикам картину про те, чи  є збої в роботі організму><span class=Аналізи крові та сечі дають медикам картину про те, чи є збої в роботі організму

Якщо аналізи в нормі, тоді пацієнта скеровують на кардіограму. Цей тест показує частоту та ритм серцевих скорочень за умов спокою. Пацієнт комфортно лягає на кушетку, а до його тіла підкріплюють датчики. Якщо і тут немає проблем, тоді наступним етапом стає ультразвукова діагностика серця. Вона дозволяє побачити особливості будови клапанів серця, порожнин та магістральних судин серця. І лише тоді, коли немає виявлених проблем на цьому етапі (наприклад, вроджених вад серця), пацієнта скеровують на велоергометрію.

У Луцькій міській лікарні досі була стара модель, а нині ж встановили новий сучасник велоергометр. Апарат нагадує велотренажер. Для обстеження до грудної клітини чіпляють датчики, а на руку одягають рукав для вимірювання тиску. На початку ведуться заміри тиску, серцебиття у спокійному стані. А після пацієнт крутить педалі і поступово збільшується навантаження. Зміна показників відображається на комп'ютері.

Лікар функціональної діагностики відділення інтроскопії та функціональної діагностики Наталія Ощепкова><span class=Лікар функціональної діагностики відділення інтроскопії та функціональної діагностики Наталія Ощепкова

За даними на екрані ретельно стежить лікар функціональної діагностики відділення інтроскопії та функціональної діагностики Наталія Ощепкова. Перед самим тестом медик розпитує, чи добре себе почуває пацієнт, та попереджає, що тест спричинить підвищення артеріального тиску та, як наслідок, може з'явитися головний біль. Лікар також наголошує, що під час тестування право першості перебуває за пацієнтом, який у випадку неприємних відчуттів, може негайно зупинити тест.

ЩО ПОКАЗУЄ ТЕСТ?

"Велоергометрія полягає в тому, що ми дивимося, чи є ішемія міокарду. Тобто, чи достатньо протікає у вашому серці кисню та крові по коронарних артеріях до самого серцевого м'язу. Спочатку ми записуємо у спокої, потім даємо навантаження, рівень якого розраховується індивідуально, відповідно до статі, росту та ваги", – пояснює лікар.

Під час тесту за даними на моніторі слідкує медик><span class=Під час тесту за даними на моніторі слідкує медик

Під час фізичного навантаження серцевий м'яз потребує більше крові та кисню. А якщо коронарні артерії перекриті бляшками, то вони не можуть доставити те, що потрібно. Тож ця невідповідність відображається під час тесту. Цікаво, що при цьому людина може відчувати біль, а може його не відчувати. Адже є больова та безбольова ішемії.

Такі обстеження проходять люди, які активно займаються спортом, мають високий ризик холестерину чи періодично зазнають болі у грудній клітині, але електрокардіограма не показує відхилень. Або ж навпаки – якщо відхилення є, а нарікань у пацієнта немає. Також до такого тестування скеровують людей, чия напружена професія може спровокувати розвиток хвороби – водії, пілоти. Після 40 років до велоергометрії запрошують тих, чиї батьки були "сердечниками".

Пацієнта доводять до максимального навантаження ><span class=Пацієнта доводять до максимального навантаження

Загалом, навіть якщо у ваших батьків чи дідусів з бабусями не було проблем із серцем і ви ведете здоровий спосіб життя, лікарі рекомендують час від часу відвідувати кардіолога. Наприклад, після 25-річного віку рекомендують перевіряти рівень холестерину в крові.

КОМУ КРУТИТИ ПЕДАЛІ ЗАБОРОНЕНО

Велоергометрія, пояснює лікар, є золотим стандартом для визначення ішемічної хвороби серця. Хоча 100 % достовірність має лише коронарографія, але це інвазивний метод, тобто передбачає входження в організм. Його призначають вже після велоергометрії, якщо потрібно, або якщо велоергометрію неможливо зробити.

Проходити стрес-тест лікарі рекомендують не всім. Абсолютним протипоказанням є гострий інфаркт міокарду, нестабільна прогресуюча стенокардія, тромбофлебіти. Також не рекомендують тест, коли цінність обстеження не перевершує ризик можливого наслідку від підняття тиску.

Хорошим результатом тесту є від'ємна проба. Саме це повинно бути занотоване у картці тесту для погодження участі в забігу.

Негативна проба - це гарний результат велоергометрії><span class=Негативна проба - це гарний результат велоергометрії

"Тим, хто активно займається спортом, варто проходити такі тести. Тому що нині значно помолодшали серцево-судинні захворювання. Інфаркти та інсульти нині трапляються і у 20, і у 30 років. Краще запобігти, аніж потім мати ускладнення. Потрібно контролювати рівень холестерину та проводити тест із навантаженням", – зазначає Наталія Ощепкова.

Надрукувати
мітки:
коментарів