Поділитись:

Селфі, еспресо та обійми: як Гройсман гуляв Луцьком (фото)

Четвер, 23 серпня 2018, 19:30

Коли під час акредитації напередодні нам повідомили, що у програмі візиту Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, заплановані візит на завод "Мотор" та прогулянка Луцьком, я здивувалася.

З "Мотором" усе зрозуміло. Це передове підприємство, надійний тил у нелегкий час війни. Але… прогулянка Театральним майданом? Розумієте, доволі не часто особи першої величини в державі приїжджають прогулятися. Ось, наприклад, Генпрокурор Ігор Луценко нещодавно не те, що гуляти відмовився, а приїздив представляти нового прокурора Волинської області Віктора Швидкого геть нишком. Без преси, без оголошень, без розголосу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ВОЛИНЬ ОТРИМАЛА НОВОГО ПРОКУРОРА

Натомість прогулятися містом посадовцю такого рангу, як Прем'єр-міністр, хоч і пасує до іміджевих фото, однак потребує посилених заходів безпеки. Перевірити територію, оперативно реагувати на кожного і кожну, бути готовим до провокацій – це справді нелегка задача.

Але протягом майже годинної прогулянки прем'єра Театральним майданом та вулицею Лесі Українки жодних конфузів не помітила. Ба більше – увесь цей час я відчувала якийсь дисонанс. Адже звиклі в коментарях у соцмережах критикувати, ганити владу українці радо вистроювалися у черги для селфі, усміхалися та знімали урядовця на телефони. Здавалося, ніби це Олег Винник приїхав на Театральну площу, а не очільник уряду. Хоча ні, тут я дуже перебільшую. Емоцій для Винника все ж таки було би більше.

Отож, візит Прем'єр-міністра почався із заводу "Мотор". Тут урядовцю влаштували невелику екскурсію, було спілкування з колективом та журналістами. У супроводі двох нардепів – Сергія Мартиняка та Ігоря Лапіна, голови Волинської облдержадміністрації Олександра Савченка, виконувача обов'язків міського голови Григорія Пустовіта та, звісно, керівництва заводу, Гройсман обійшов кілька цехів, де якраз у той момент тривала робота, перекинувся словами з працівниками.

Нардепи Сергій Мартиняк та Ігор Лапін><span class=Нардепи Сергій Мартиняк та Ігор Лапін

Уже з вигляду прем'єра на заводі стало зрозуміло, що похід до народу таки буде. Адже, на відміну від колег, які одягнули сорочки та піджаки, він надав перевагу кежуал-стилю. Якраз для прогулянок Луцьком.

Під час підходу до преси урядовець сказав кілька слів про боротьбу з контрабандою на митниці, про осінню ціну на газ, про децентралізацію, а загалом резюмував, що приїхав на Волинь почути думку людей.

"Я хотів би почути думку людей про реальний стан справ, як вони бачать наше майбутнє і переконаний, що все те, що я почую, поїде зі мною в столицю для того, щоб це використовувати в роботі. В цілому скажу, що регіон є прекрасним, є багато напрямків, які у вас зростають", – сказав Володимир Гройсман під час візиту на завод.

Чи почув урядовець народ – не відомо, однак люди не відмовляли собі у можливості побазікати з прем'єром.

На Театральному майдані саме тривав виступ творчих колективів на сцені, що встановили до фестивалю "Поліське літо з фольклором". З появою прем'єра увага люду зосередилася на його особі. І навіть іноземці запитували: "Who is he?"

З собору вийшов на зустріч митрополит Михаїл. Підходили старші пані, жінка, дитину якої на руки взяв урядовець. Біля вуличної скрипальки Гройсман зупинився, аби послухати музиканта.

Митрополит Михаїл ><span class=Митрополит Михаїл

"Її в консерваторію заберуть після цього", – сказав якийсь чоловік у натовпі.

Хтось бажав плідної роботи, хтось запитував про угоду Роттердам+. А для багатьох людей цікавинкою було зробити спільне фото, просто побачити медійне лице вживу.

Одна з жінок геть не стримала емоцій і палко обійняла прем'єра. Чи то від спеки, чи то від несподіванки, але здалося, що на щоках урядовця від такого прийому навіть з'явився рум'янець.

Отож, після обіймів з бабцею, тримання на руках дитини та дотику до класичної музики картинка набула безмежної милості. А потім, наче у звичному для себе кафе, Гройсман за два ковтки випив еспресо без молока в ресторації "Бравий Швейк". Та майже без зупинок рушив вулицею далі аж до перетину з вулицею Сенаторки Левчанівської, де на нього чекав чорний бус.

Каву уродовець випив в Каву уродовець випив в "Бравому Швейку"

Попрощавшись з публікою, Гройман поїхав. А люди – розійшлися.

***

Несподіваний візит здався мені несподівано теплим. Я можу помилятися, але, з огляду на буремні політично наступні рік-два, політики часто відвідуватимуть волинську землю. Цікаво, наскільки зміниться тоді температура прийому.

Надрукувати
мітки:
коментарів