Поділитись:

"Це шлях в нікуди", – Володимир Лис про виселення "Освіти"

Середа, 29 серпня 2018, 16:00

Письменник Володимир Лис розкритикував рішення Луцької міської ради щодо виселення книгарні "Освіта" з центру Луцька.

Своїм бачення щодо цього він поділився з ІА "Конкурент".

"Це ганебне рішення. Адже зараз у Дніпрі відкрито сім нових книгарень. Упродовж останніх років навпаки книгарні - комунальні підприємва відкривалися: Харків, Одеса, Львів, Дніпро. А в нас, коли вдалося відстояти у 90-ті роки при Кучмі, то що ж це за влада, яка прийшла після Революції Гідності? Є один важливий момент, який ніхто не згадав і не спростував сказане у доповіді. А я знаю, що обласна рада поки пропонує взамін приміщення на проспекті Перемоги. Але це приміщення в департаменті аграрної політики і промислового розвитку Волинської ОДА на 3-му поверсі. Це кімнатка площею 17 квадратних метрів. Може, вже щось змінилося... Люди, які з інших міст чи сіл приїжджають, навряд будуть шукати цю книгарню", – розповів Лис.

Письменник назвав закриття книгарні в центрі Луцька "гонінням на українську культуру, літературу, книгу".

"Коли запропонували в 42-му році Сталіну закрити бібліотеки і книгарні, він сказав: "А что мы будем тюрьмы открывать?" То зараз, якщо щось скажеш про минуле приємне, то будуть критикувати. Сталін для мене – це тиран, один із найкривавіших диктаторів, але навіть при ньому розуміли, що таке книгарні і бібліотеки. А в нас все впирається у гроші. Врешті-решт ми доведемо себе до тих країн, де духовність не грає ніякої ролі", – зазначив він.

Володимир Лис додав: якщо на місці книгарні з′явиться нічний клуб чи ресторан – це буде ганьба.

"Оперувати демагогічними фразами і фактами, які наводить Пустовіт (Григорій Пустовіт, в.о. міського голови – К.), я вважаю, не припустимо. Бо говоритти треба, що пропонується, де пропонується, що буде тощо. Історична цінність цього приміщення і розташування – це зовсім інша річ. Бо якщо ми безпам′ятні, то це шлях в нікуди", – наголосив Лис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЛУЦЬКА ІНТЕЛІГЕНЦІЯ РОЗКРИТИКУВАЛА МІСЬКУ ВЛАДУ

Надрукувати
мітки:
коментарів