Поділитись:

"Благодійні внески у школі не заборонені", – депутатка Луцькради (відео)

П'ятниця, 14 вересня 2018, 20:00

Законом України "Про освіту" благодійні внески у школі не заборонені. Тож найближчим часом гроші у навчальних закладах як збиралися раніше, так і збиратимуться надалі.

Про це розповіла депутатка Луцької міської ради Майя Шостак в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд Live".

Відомо, що щорічний обсяг недофінансування державою освіти протягом останніх 5 років складає близько 15-20 % від потреби.

Зі слів депутатки, через недофінансованість в школі й надалі будуть існувати "фонди школи" та "фонди класу", хоча хотілося б, щоб освіта повністю забезпечувалася за кошти місцевих та державних бюджетів.

"Навіть із державними коштами, із "фондами шкіл" і батьківськими коштами ми не покриємо всіх потреб", – зазначила Майя Шостак.

На що витрачати зібрані кошти, батьки вирішують самі. Для цього і створюються батьківські комітети.

Натомість депутатка Луцької міської ради Анна Мовяк зауважила, що луцька місцева влада обходить питання збору благодійних внесків у школах. Нагадаємо: саме Анна Мовяк була ініціатором проекту рішення щодо заборони так званих благодійних внесків у школах. В проекті був розписаний алгоритм, як ці кошти мали збиратися, оприбутковуватися. Проте більшість таку ініціативу не підтримала.

"Підтримали цю ідею "Солідарність" та "Свобода", – зазначила депутатка.

Також Анна Мовяк додала, що до прийняття змін до Бюджетного Кодексу освіта фінансувалася з державного бюджету, а з 2016 року держава взяла на себе лише оплату вчителів, а решту витрат поклали на місцеве самоврядування.

"Якщо говорити про благодійні внески на закупівлю обладнання, на ремонт, на матеріально-технічну базу, то це означає, що місцева влада не виконує своїх зобов'язань. Якщо звертатися до Бюджетного Кодексу, пріоритетом № 1 стоїть освіта", – зауважила гостя програми.

До слова, Майя Шостак теж не підтримала тоді згаданий проект рішення, оскільки, на її думку, депутати своїм рішенням не можуть заборонити батькам робити добровільні внески. А вчителі і директори не мають жодного стосунку до збору таких коштів.

"Батьки обирають батьківський комітет, це люди, яким вони довіряють, і ведеться звітність – квитанції, чеки", – пояснила своє рішення депутатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗА ЩО БАТЬКАМ ТРЕБА ПЛАТИТИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ

Надрукувати
мітки:
коментарів